Vaccinurile antigripale ar putea fi compensate

Veşti bune pentru părinţii care vor să îşi imunizeze copiii împotriva gripei. De anul viitor dozele de vaccin ar putea fi compensate total pentru cei cu vârste cuprinse între 6 luni şi 5 ani. Anul acesta, doar cei din grupele de risc pot fi vaccinaţi gratuit.

Un proiect-pilot de compensare a vaccinurilor pentru copii a fost propus de profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. Medicul spune că s-a văzut o creştere a numărului de solicitări pentru vaccinarea copiilor, iar această măsură ar creşte gradul de încredere al populaţiei. 

”Este o soluţie şi o asumare din partea autorităţilor a faptului că doresc, într-adevăr, să aibă o politică de sănătate preventivă. Această modalitate de compensare a vaccinurilor pentru copii i-ar încuraja foarte mult pe părinţi să îşi vaccineze copiii şi foarte multe dintre infecţiile care predomină patologia la copiii preşcolari şi şcolari probabil că ar fi evitate.”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul conferinţei de presă ”Protejează-ţi copilul împotriva gripei”.

Vaccinarea trebuie încurajată

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie consideră că “este esenţial ca să rezolvăm problema legată de accesul la vaccin pentru toată lumea. Vaccinurile nu trebuie să intre în tot felul de sisteme financiare, cum ar fi taxa clawback şi aşa mai departe, pentru că noi nu trebuie să limităm administrarea şi furnizarea de vaccinuri, ci trebuie să o încurajăm. Orice mecanism care blochează încurajarea utilizării vaccinurilor nu trebuie în nici un fel să existe în legislaţie.”

Două tipuri de vaccin antigripal

Profesorul Rafila a mai explicat că este pentru pentru prima dată când în România avem de ales între două tipuri de vaccin. ”Este vorba despre vaccinul injectabil, care se poate administra începând cu vârsta de 6 luni sau de la 3 ani, o altă formă de vaccin injectabil este un vaccin cu virus inactiv, deci nu există virusuri vii, şi forma care se administrează intranazal care imită infecţia naturală şi dă efectiv o imunitate la nivel local”. Acesta din urmă a fost aprobat de curând şi în Uniunea Europeană se foloseşte de aproximativ 10 ani şi în Statele Unite şi se adresează copiilor cu vârsta între 2 şi 18 ani. Ministerul Sănătăţii a cumpărat pentru acest sezon gripal 1.500.000 de vaccinuri. În afară de acestea, pe piaţa liberă vor mai fi aproximativ 250.000 de vaccinuri: 200.000 de doze sunt de vaccin injectabil, iar 50.000 sub forma de spray nazal.

Click! spune

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat anul acesta 1.500.000 de doze de vaccin antigripal care ajunge la medicii de familie în mai multe tranşe. Primul lot de 450.000 de doze a fost livrat la jumătatea lunii octombrie, următoarele 500.000, pe 10 noiembrie, iar ultima tranşă, la începutul lunii decembrie. 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1