Urgia de după caniculă. Furtunile violente au lăsat în urmă copaci căzuți, mașini avariate, localități fără curent și trenuri întârziate

Ultima actualizare:

    Pompierii au intervenit pentru degajarea copacilor rupți de vijelieFOTO: ISU Alba
Pompierii au intervenit pentru degajarea copacilor rupți de vijelieFOTO: ISU Alba

Temperaturi insuportabile, urmate de ploi torențiale care mătură totul în cale. Vremea dă mari bătăi de cap românilor, iar meteorologii nu au vești prea bune pentru perioada următoare. În câteva zone din țară rămân în vigoare avertizările de de instabilitate atmosferică accentuată și în weekend.

Vântul, care a prins la rafală viteze de peste 90 de kilometri la oră, a luat pe sus tot ce îi stă în cale. Copacii smulși din rădăcini sau rupți, stâlpi și acoperișuri care nu sunt bine ancorate, cad peste mașini avariindu-le. Din cauza vremii sunt probleme în traficul rutier și pe calea ferată, CFR anunțând întârzieri de trenuri. Oamenii sunt avertizați prin mesajele RoAlert și sunt îndemnați să se adăpostească în locuri sigure.

Trenuri întârziate din cauza vijeliilor

Rafalele puternice au pus la pământ arbori care au căzut pe calea ferată. CFR a transmis că, vineri dimineaţă, traficul feroviar este afectat în zona staţiei CF Lehliu din cauza unui deranjament la sistemul de dirijarea electronică a trenurilor. Trenurile care trebuie să tranziteze această staţie înregistrează întârzieri de 30-40 de minute.

Joi seara, câteva tronsoane de pe raza SRCF Iași, Poiana Ilvei - Leşul Ilvei, Ilva Mare - Măgura Ilvei şi Iacobeni – Mestecăniş, au fost afectate din cauza copacilor care au căzut pe liniile de cale ferată, trenurile având întârzieri de zeci de minute.

Vijeliile au măturat tot ce le-a stat în cale și au lăsat oamenii fără curent

Încă de joi după-amiază au început furtuni năprasnice, cu averse torenţiale şi grindină. Multe localităţi au rămas fără curent electric, şoselele au fost blocate, iar copacii și acoperișiurile au căzut peste maşini.

Prahova. Peste 7.000 de consumatori au rămas fără energie electrică şi mai mulţi copaci rupţi de vânt au căzute pe şosele în nouă localităţi, în noaptea de joi spre vineri, ca urmare a vijeliilor care au afectat judeţul. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări Cod roşu de vijelii puternice cu rafale de peste 90 km/h, grindină, descărcări electrice, averse torenţiale ce puteau depăşi 35 l/mp, iar în cursul nopţii, populaţia din localităţile vizate a fost informată şi avertizată prin intermediul a două mesaje RO-ALERT.

Suceava. A fost cod roșu de vijelii și în acest județ, joi seara. Zonele vizate au fost Fălticeni-Salcea-Dumbrăveni. Vântul a suflat cu viteze de peste 100 km/h, au fost averse torențiale, grindină, iar cerul a fost brăzdat de fulgere puternice.

Gorj. Vijelia a foborât copaci ți stâlpi de curent și a luat pe sus acoperișuri. Pompierii au intervenit joi seară în mai multe localităţi unde au fost semnalate situaţii de urgenţă generate de vântul puternic. Potrivit ISU Gorj, echipajele de pompieri au intervenit în municipiul Târgu-Jiu şi în localităţile Novaci, Pociovaliştea, Baia de Fier, Crasna, Muşeteşti, Bumbeşti Pitic, Scoarţa, Bălăneşti, Leleşti şi Tismana.

Alba. A fost cod roşu de vijelie şi grindină în acest județ. O furtună cu vânt foarte puternic a provocat joi seara pagube însemnate, iar traficul rutier a fost blocat aproximativ o jumătate de oră pe DN1, în comuna Miraslau, din cauza unui copac căzut pe carosabil. Pompierii au fost chemați să îndepărteze tabla de pe acoperișul Bibliotecii Batthyaneum, o clădire monument istoric din secolul al XVIII-lea.

Dâmbovița. O furtună a lovit puternic joi seară municipiul Târgoviște și alte localități din județ, unde a fost cod roșu. Mai multe acoperișuri din tablă au fost luate de vânt și au căzut peste mașini, care au fost grav avariate, iar copacii au fost puși la pământ de vânt.

Brăila. Vântul a făcut prăpăd la Brăila și Lacu Sărat. Mai mulți copaci au fost doborâți la pământ în numai câteva minute. Au căzut peste mașini, pe carosabil, pe linii de medie tensiune și pe clădiri. Zece autoturisme au fost avariate, opt străzi și alei au fost blocate, iar câteva zeci de abonați au rămas fără curent electric.

Galați. Și aici vântul puternic a făcut pagube. Acoperișul unui bloc a fost smuls de vijelie și doborât la pământ. O bucată din el a căzut peste două autoturisme din parcare și le-a avariat. Nu s-au înregistrat victime. Tot vântul nervos a smuls o copertină de mari dimensiuni și a aruncat-o pe firele de electricitate. În zonă a fost oprită alimentare cu energie electrică până la degajarea copertinei.

Harghita. Un copac a căzut, joi seara, pe carosabil pe DN 13A, care leagă municipiul Miercurea Ciuc de Odorheiu Secuiesc, circulaţia desfăşurându-se pe un singur sens. De asemenea, un copac a căzut pe liniile de medie tensiune în oraşul Bălan, o situaţie similară fiind înregistrată şi în localitatea Sâncrai, unde un cablu electric a fost rupt. ISU Harghita a mai anunţat că un arbore a fost lovit de trăsnet şi a luat foc în Frumoasa, pentru stingerea incendiului intervenind pompierii serviciului voluntar din localitate.

Pe Transalpina, vântul a bătut cu peste 90 de kilometri la oră. Mai multe chioșcuri din zonă au fost răsturnate de vijelie pe șosea, împreună cu mobilierul și frigiderele aflate în dotarea acestora. În imaginile surprinse de un telespectator Digi24 se văd mai multe doze de suc aruncate pe carosabil după ce frigiderul în care se aflau a fost dărâmat de vânt.

București. Meteorologii au anunțat vineri că vremea se va răci față de intervalul anterior. Pe parcursul zilei vor fi înnorări temporar accentuate și se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantitățile de apă vor fi de 4...6 l/mp, cu probabilitatea ca în unele cartiere să fie și de 15...20 l/mp. Noaptea cerul va deveni variabil. Temperatura maximă va fi de 29...31 de grade, iar cea minimă de 16...19 grade.

Ce să facem în caz de furtună

Pompierii fac următoarele recomandări, în cazul în care furtuna este iminentă,

– Întrerupeţi orice activităţi în aer liber;

– Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism;

– Închideţi ferestrele şi uşile;

– Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate;

– Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

Când furtuna a început:

– Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi;

– Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică;

– Nu vă întindeţi pe pământ;

– Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;

– Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;

– Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale;

– Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

Pentru ziua de vineri sunt în vigoare un cod galben și un cod portocaliu de vreme instabilă pentru sud-estul țării.

Citește și:

9 sfaturi ca să te fereşti de furtună

Ghid de supraviețuire pe timp de furtună, publicat de ISU

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image png
index (22) jpg
aterizare de urgenta jpg
banner iosif rotariu webp
autospeciala politie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net