UPDATE: USL a câştigat detaşat alegerile parlamentare. UDMR intră în forul legislativ cu emoţii

Ultima actualizare:

    Crin Antonescu şi Victor Ponta, marii câştigători ai alegerilor pentru Parlamentul României.
Crin Antonescu şi Victor Ponta, marii câştigători ai alegerilor pentru Parlamentul României.

USL a câştigat detaşat alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, potrivit institutelor de sondare a opiniei publice CURS, CCSB şi CSOP. Conform rezultatelor CURS, USL a obţinut 56,96% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 57,58% pentru Senat; potrivit CCSB, USL a obţinut 56,8% din voturi la Camera Deputaţilor şi 58,3% la Senat, iar CSOP creditează alianţa cu 54% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 55% pentru Senat.

UPDATE 22.35. Prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile parlamentare, la ora 21.00, a fost de 41,72%, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ.

Prezenţa la vot în Bucureşti la ora 21.00 a fost de 39,36 %, cea mai mare pondere a alegătorilor care s-au prezentat la urne fiind în sectorul 1, iar cei mai mică, în sectorul 5.

UPDATE 21.20. Crin Antonescu: "Le multumesc celor care au dat votul lor USL.

Vă mulţumim şi vă spunem că, fără dumneavostră, USL nu ar fi existat. USL nu ar fi rezistat.

Anul 2012 a fost anul victoriei. E victoria dumneavostră în primul rând, o victorie obţinută greu. De la înfiinţarea USL, am fost ţinta tuturor diversiunilor, intrigilor. Ne-am păstrat unitatea.

E cel mai mare scor politic pe care o alianţă l-a obţinut din 1990 încoace. Acest vot este victoria împotriva regimului Băsescu, cu tot ceea ce a însemnat el.

Antonescu a mai subliniat că Ponta va fi premier în continuare: "Îl salut pe actualul şi viitorul premier al României, Victor Ponta. Nu există niciun dubiu: premierul României va fi Victor Ponta".

UPDATE 21:00. Rezultate exit-poll-uri:

CURS: USL -57,58 %; ARD - 18,87%; PPDD - 13,09%; UDMR 5,16% la Senat

CCSB: USL - 56,8%; ARD - 19%; PPDD - 13,8%, UDMR - 5,1% la Cameră

UPDATE 19.30. Prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile parlamentare, la ora 18.00, a fost de 36,54%, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ. Prezenţa la vot în Capitală la ora 18.00 a fost de 33,37%.

Prezenţa la vot, la nivel naţional, în mediul urban, până la ora 18.00, a fost de 34,78%.

În mediul rural, prezenţa la vot, la ora 18.00, a fost de 38,95%.

UPDATE 18.35. Până la ora 18.00, prezenţa la vot la nivel naţional a fost de 36,7%, anunţă România TV.

UPDATE 18.00. Rezultate parţiale la vot.

Exit-poll GEOPOL:REZULTATE EXIT POLL GEOPOL, la ora 14.30:

USL 61%, ARD 16%, PP-DD 11% şi UDMR - 6%.

Exit-poll CCSB, până la ora 15.00:

- CAMERA DEPUTAȚILOR: USL - 63%, ARD - 16%, PPDD - 12%, UDMR - 4%

- SENAT: USL - 65%, ARD -16%, PPDD - 12%, UDMR - 4%

UPDATE 16.00. Prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile parlamentare, la ora 14.00, a fost de 20,56%, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ. Prezenţa la vot în Capitală la ora 14.00 a fost de 20,48% , cei mai mulţi alegători care s-au prezentat la urne fiind în Sectorul 1, iar cei mai puţini în Sectorul 5.

Potrivit lui Marian Muhuleţ, prezenţa la vot, la nivel naţional, în mediul urban, până la ora 14.00, a fost de 20,71 %.

În mediul rural, prezenţa la vot, la ora 14.00, a fost de 20,36%.

Într-un număr de 21 judeţe, prezenţa la vot a fost superioară mediei calculate la nivel naţional.

13.04 Incidentul din Olteni, județul Teleorman s-a soldat cu violențe între cei de la ARD și cei de la USL. Liderul PNȚCD Teleorman, Panaiotis Voiatzis, a fost lovit de mai mulți bărbați. Poliția a făcut dosar penal pentru cei care l-au lovit pe reprezentantul ARD. Toată această situație a pornit după ce reprezentanții ARD l-au acuzat pe primarul Emil Mărcușanu că ar fi dat bani oamenilor pentru a vota cu USL, iar liderul PNȚCD a intervenit, ulterior fiind lovit de mai mulți bărbați. 

12:52 Mihai Răzvan Ungureanu a votat în colegiul din Arad unde este și candidat.

12:31 Vasile Blaga a reușit să voteze în cele din urmă. Liderul PDL rămăsese împotmolit în zăpadă, în timp ce se deplasa spre secția din Sânicolau Mare. În cele din urmă, Vasile Blaga a fost nevoit să se întoarcă și să voteze în Deta.

12:25 ”Votez pentru continuitate în drumul spre vest. Nu vreau ca ţara mea, ţara noastră, să fie în zona gri, în care să nu ştim dacă prioritatea e spre Bruxelles sau spre Moscova. România trebuie să-şi continue drumul euroatlantic, către valorile euroatlantice. Cu Rusia si China putem fi buni prieteni, dar drumul nstru este spre Vest”, a declarat președintele. Întrebat dacă va ieși la cumpărături, Băsescu a spus că ”Deocamdată soția nu mi-a dat nicio listă”.

12:14 Președintele Traian Băsescu a venit însoțit la vot de întreaga familie. El este însoțit de soția sa, Maria Băsescu, dar și de cele două fete ale sale Ioana și Elena. Înainte de a intra în secție, președintele i-a salutat pe oamenii care îl așteptau.

12:08 Liderii ARD îl acuză pe Victor Ponta că lansează informații false. "Primul specialist al ţării - minciună în direct. L-aţi văzut pe domnul Ponta spunând la televizor că toate secţiile de vot sunt deschise, iar la televiziune relata că sunt secţii închise în Mehedinţi, Dâmboviţa, Timiş şi BEC comunica că nu sunt deschise toate secţiile", a spus Traian Ungureanu, purtătorul de cuvânt al ARD.

12:00 ARD a depus plângere penală împotriva primarului din Olteni, județul Teleorman. Primarul este acuzat că ar fi împărțit bani alegătorilor pentru a vota cu USL.

11:56 ”Am votat pentru a realiza o stiuație mai stabilă în țară. Eu cred că acest vot va aduce stabilitate și o majoritate clară. Cred că clasa politică are nevoie de o astfel de majoritate”, a declarat Ion Iliescu la ieșirea din secția de votare.

11:53 Fostul președinte Ion Iliescu votează la liceul Jean Monnet din Capitală.

11:01 ”În primul rând am vorbit cu toate autoritățile, ministrul de Interne mi-a confirmat că toate secțiile au fost deschise. În al doilea rând, eu am votat cu toate gândurile bune pentru Târgu-Jiu, pentru Gorj și pentru România (...) Vreau să le mulțumesc tutror jandarmilor, militarilor și celor de la ISU pentru munca enormă pe care au depus-o pentru deszăpezire. La ora 15.00 ne vedem din nou în videoconferință”, a explicat Victor Ponta.

10:45 Valea Oltului este blocată din cauza căderilor de pietre, în această zonă.

10:40 Votul a fost suspendat într-o secție din județul Mureș, în localitatea Nadășa. Este vorba despre secția 277. Votul a fost suspendat pentru că buletinele de vot nu ar fi fost împățite conform legii.

10:31 Sunt inchise 6 sectii din 5 judete: Pisoca din Buzău, Cândești și Moroeni din Dâmbovița, Vadu Dobrei din Hunedoara, Bodeanu din Mehedinți, Gad din Timiș din cauza zapezi, a declarat Marian Muhuleț, vicepresedinte BEC.

10:31 Corespondentul Adevărul informează că bărbatul din Ploiești, care făcuse infarct în secția de votare, a murit.

10:28 Trei ambulanțe sunt blocate în județul Timiș, pe șoseaua ce leagă Timișoara de vama Cenad. Vama Cenad este închisă, iar autoritățile au închis o porțiune de șosea pentru că viscolul a adus cantități mari de zăpadă pe carosabil.

10:26 ”Am votat pentru oamenii capabili să dea o șansă nouă și o șansă nouă Teleormanului (...) ca stare meteororlogică, pare că e mai bine la Teleorman. Nu știu cât de mare va fi prezența la vot, date fiind condițiile meteo. Eu cred totuși în dorința românilor de a vota. Oamenii au un singur vot și acesta se exercită odată la patru ani. Este păcat să îl piardă”, a declarat Crin Antonescu. Liderul PNL a precizat că va aștepta rezultatele votului la București, împreună cu ceilalți lideri ai USL.

10:21 Crin Antonescu și Liviu Dragnea au mers la vot împreună. Cei doi votează în colegiul numărul 2 din Teleorman.

10.07 Dan Diaconescu a votat la Târgu-Jiu. Liderul PPDD a avut și o mică dispută cu o femeie aflată în secția de votare, care i-a recomandat lui DD să plece din Târgu-Jiu pentru că nu are nicio treabă cu orașul.

La ieșirea din secția de votare Diaconescu a declarat că a votat pentru înlăturarea ciocoilor. "Am votat pentru o schimbare totală, profundă a clasei politice româneşti, pentru dispariţia ciocolilor, pentru întoarcerea românilor care muncesc în străinătate, pentru crearea de noi locuri de muncă chiar la noi în ţară", a afirmat Diaconescu.   

10:02 Un bărbat a făcut infarct într-o secție de votare din Ploiești.

09:55 Liderul PDL Vasile Blaga a rămas blocat în timp ce se îndrepta spre secția din Sânnicolau Mare (Timiş), din cauza drumurilor blocate. În consecință, Vasile Blaga s-a întors din drum și va vota în localitatea Deta, județul Timiș. În județele Arad și Timiș sunt cele mai mari probleme din cauza zăpezilor.

09.47 4000 de jandarmi intervin la această oră în toată țara, pentru a ajuta la deszăpezire. MAI a cerut sprijinul Ministerului Apărării Naționale pentru a ajuta la deszăpezire.

09:38 Circulația pe DN 1, în județul Prahova, este blocată. Conform centrului Infotrafic, circulația este blocată la kilometrul 114, în dreptul comunei Nistorești. Blocajul s-a produs în urma căderii unui copac pe spațiul carosabil.  Acesta s-a rupt din cauza zăpezilor abundente căzute în ultimele ore.

09:30 Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, a votat în Dolj, în colegiul unde candidează la aceste alegeri. ”Îi îndemn pe români să iasă din case, să voteze pentru că este cel mai important scrutin din ultimii 12 ani, iar românii trebuie să dovedească o dată la patru ani că puterea este în mâinile lor", a declarat Valeriu Zgonea.

09:28 ”Va ninge în sudul țării până la ora 14.00, în jurul orei 13.00 ANM va face actualizarea. Județele care au și acum cod galben, acesta va fi păstrat. Stratul maxim de zăpadă de de 40 de centimetri în Timiș, Arad și continuă să ningă în Transilvania”, a explicat Rovana Plumb, ministrul Mediului și Pădurilor.

09:25 Drumuri blocate în județul Vâlcea din cauza avalanșelor. De asemenea, în Timiș este o mare problemă cu circulația. Liderul PDL Vasile Blaga a rămas blocat temporar în timp ce se îndrepta spre secția de votare.

09:24 Sorin Oprescu la prezentat la vot în jurul orei 9.00. ”În ciuda intemperiilor eu sper ca oamenii să iasă din casă, odată la patru ani au această oportunitate. În București totul este bine, apa se scurge în canale. Nu este apă pe străzi, asta bineînțeles datorită primarului”, a declarat Sorin Oprescu. 09:23 Elena Udrea s-a prezentat la vot. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului votează în Roman. Elena Udrea candidează pe un colegiu din Roman.

09:02 O secție de votare din județul Buzău, localitatea Pleşi, comuna Bisoca, nu s-a deschis în această dimineață din cauza viscolului.

08:59 ”Am votat pentru victoria USL. Am votat cu convingerea că România trebuie să pornească pe un nou drum al ieșrii din criza economică, din criza politică”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. ”Am votat pentru ca România să își găsească drumul către partenerii europeni și către structuturile transatlantice”, a mai completat acesta.

UPDATE 03.00. Prima secţie de votare s-a deschis în Noua Zeelandă, sâmbătă seară la ora 20:00 (ora României), în Auckland.

Votarea în afara graniţelor ţării se va finaliza luni dimineaţa, la ora 7:00, când urnele din Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas şi Portland se vor închide. Per total, votul în străinătate se va desfăşura pe durata a 35 de ore. Citeşte detalii aici.

Duminică, dreptul de vot se poate exercita între orele 7.00, când se deschid secţiile de votare, şi 21.00. Nu se votează pe baza vizei de flotant, iar persoanele care nu se pot deplasa au posibilitatea să solicite urna mobilă printr-o cerere scrisă.

Potrivit legii electorale, alegătorii români votează în baza cărţii de identitate, a cărţii electronice de identitate, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.

Elevii din şcolile militare care au drept de vot votează în baza carnetului de serviciu militar.

În cazul în care aveţi cartea de identitate expirată, serviciile de evidenţă a persoanelor vor avea program  de lucru cu publicul, inclusiv duminică, în ziua alegerilor.

Întrucât nu se poate vota pe baza vizei de flotant, studenţii pot merge acasă pentru a vota în colegiile din care fac parte.

În data de 10 decembrie, cursurile vor fi suspendate, urmând ca universităţile să stabilească o dată ulterioară când se vor recupera cursurilor.

Cum se votează în străinătate

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate votează în baza paşaportului sau, în cazul statelor membre ale UE, a cărţii de identitate, însoţite de orice alt document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate.

Atenţie! Românii aflaţi în tranzit în afara ţării, fără a avea reşedinţa sau domiciliul în străinătate, nu pot vota la alegerile parlamentare de duminică, 9 decembrie, în cele 306 secţii de votare care vor funcţiona în afara ţării.

Mai multe informaţii găsiţi în articolul special publicat de Click.ro în urmă cu câteva zile.

Nu ştiţi ce candidaţi sunt în colegiul tău? Nimic mai simplu de aflat!

Intraţi aici pentru a vedea, din câteva click-uri, cine sunt cei care vă cer votul!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net