UPDATE DIICOT pune sechestru de 660 milioane de euro pe bunurile Rompetrol

Ultima actualizare:

    Rafinăria Petromidia a fost cumpărată de o companie chineză
Rafinăria Petromidia a fost cumpărată de o companie chineză

Un sechestru de peste 660 de milioane de euro va fi pus de procurorii DIICOT pe instalațiile rafinăriei Petromidia și pe benzinăriile companiei. Este vorba despre un dosar disjuns dintr-un altul în care mai multe persoane au fost condamnate definitiv.

UPDATE. Dosarul este deschis de mai mulţi ani, fiind constituit după ce a fost desprins din cel în care au fost acuzate 13 persoane, printre care Dinu Patriciu, fostul senator Sorin Roşca Stănescu şi fostul ministru Sorin Pantiş. Faptele vizate în acest dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală şi delapidare.

În zilele următoare, procurorii vor chema la DIICOT mai multe persoane, pentru audieri, iar unele dintre acestea, cercetate deja în cauză, pentru a li se aduce la cunoştinţă extinderea urmăririi penale. Printre persoanele vizate în anchetă sunt Sorin Marin, primul partener al lui Dinu Patriciu de la preluarea Petromidia, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare, în prezent  şef al diviziei de Rafinare şi Petrochimiei în KMG (fostul Rompetrol Grup), Eric Florin Chiş, fost vicepreşedinte al grupului Rompetrol şi fost acţionar, şi Adrian Volintiru, fost preşedinte al AVAS în perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi fost director financiar al Rompetrol. De asemenea, în anchetă sunt vizaţi şi foşti funcţionari care l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu să preia fraudulos Petromidia. 

Ancheta datează de la începutul anului 2006, iar măsura sechestrului a fost impusă pentru a se recupera prejudiciul, deoarece, în varianta inițială a dosarului, nu s-a reușit acest lucru, anunță digi24.ro. 

În 2001, statul a privatizat pe bani puțini singura rafinărie a României de la Marea Neagră. Atunci, cumpărătorul, Dinu Patriciu, s-a angajat să plătească o datorie de peste 600 de milioane de dolari.

Între timp, Dinu Patriciu a vândut Petromidia unei companii de stat din Kazahstan – KazMunayGas, iar statul nu a mai recuperate în contul datoriei istorice decât 70 de milioane de dolari.

Actualul guvern a căzut la înţelegere cu noii proprietary. Așadar, procesul prin care statul revendica datoria a fost închis şi a acceptat, la schimb, un pachet de acţiuni din care începe, printr-o hotărâre publicată chiar azi în Monitorul Oficial, să vândă, mai scrie digi24.ro.

Compania chineză CEFC va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, angajându-se totodată să investească cel puțin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani, potrivit site-ului CEFC.

Astfel, conform acordului semnat la data de 7 aprilie 2016 între CEFC și kazahii de la KazMunaiGaz, „CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze”, informează Agerpres.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net