Unde ne infectăm cu SARS-CoV-2. De ce e important să ai un jurnal de contact

restaurant_-_4col_copy.jpg

Potrivit specialiştilor, restaurantul este un loc-cheie în răspândirea noului coronavirus

Anchetele epidemiologice reprezintă un factor extrem de important în combaterea pandemiei COVID-19, întrucât stabilesc locul îmbolnăvirii şi persoanele cu care pacientul infectat a intrat în contact. Aceste demersuri sunt însă greu de realizat nu doar în România, ci şi în state mai dezvoltate.

La zece luni de la începutul pandemiei care a îngenuncheat planeta, naţiunile occidentale nu ştiu încă prea multe despre locul în care oamenii se infectează.

Pe măsură ce noile cazuri depăşesc recorduri în Statele Unite ale Americii şi în Europa, autorităţile sunt ne­voite să impună ­restricţii drastice pentru locurile care favorizează ­răspândirea virusului SARS-CoV-2, ara­tă cotidianul american “Washington Post”, citat de hotnews.ro.

În ­Germania, 75% dintre persoanele testate nu ştiu unde s-au infectat, iar în Austria, numărul acestora se ridică la 77%. 

Sursa îmbolnăvirii, o necunoscută

Jay Varma, consilier pen­tru sănătate publică la primăria din New York, declară că 10% din infecţii sunt cauzate de călătorii, 5% provin din adunări şi 5% din instituţii, cum ar fi casele de îngrijire medicală.

tren_-_2col_copy.jpg

Călătoriile contribuie la creşterea numărului de îmbolnăviri

“Pentru marea majorita­te a pacienţilor, în jur de 50%, nu avem o modalitate de a atribui direct sursa îmbol­năvirii”, susţine Varma. Na­ţiunile asiatice intervie­vează 10 sau mai mulţi con­tacţi pentru fiecare caz. În SUA, Franţa, Marea Brita­nie şi Spania, autorităţile identifică mai puţin de patru contacţi pentru fiecare caz.

Jurnal de contact

Marc Lipsitch, epidemiolog la Universitatea Harvard (SUA), a adunat date guvernamentale din mai multe ţări, care arată că majoritatea oamenilor se infectează acasă.

Germanul Falko Liecke, consilier în Berlin pentru sănătate şi tineret, dezvăluie că persoanele care dau test pozitiv „nu îşi amintesc sau nu vor să-şi amintească” unde se aflau şi cu cine în zilele anterioare primelor simptome.

Prin urmare, unele oraşe germane le-au cerut oamenilor să păstreze un „jurnal de contact”, pe care ar putea să-l înmâneze autorităţilor în caz de îmbolnăvire.

Nu sunt folosite datele clienţilor

Un alt loc – cheie unde apar infectări între necunoscuţi este restaurantul. Autorităţile din unele ţări europene şi din statele americane au solicitat localurilor să adune informaţii de la clienţi, pentru a ajuta la localizarea contacţilor dacă o persoană se îmbolnăveşte.

domiciliu_-_2col_copy.jpg

Multe persoane se infectează acasă, arată un epidemiolog american

În Parisul înţesat cu restaurante, autorităţile locale spun că n-au efectuat nici măcar o anchetă folosind datele clienţilor. Toate aceste lacune au făcut ca mai multe ţări europene să reintroducă, în această toamnă, carantina generală.

Astfel, Franţa, Germania, Marea Britanie şi alte ţări au închis din nou toate restaurantele şi barurile, cinematografele, teatrele şi, în unele cazuri, magazinele neesenţiale, pentru a preveni prăbuşirea sistemelor de sănătate sub o afluenţă de pacienţi.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că virusul tinde să se răspândească rapid în spaţii închise, slab ventilate şi aglomerate, deşi mulţi proprietari de restaurante susţin contrariul.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1