Una caldă, una rece de la Guvern. Crește salariul minim, cresc și amenzile

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vești bune pentru români! De la 1 ianuarie 2018 salariul minim pe economie va crește cu 450 de lei, de la 1.450 la 1.900 de lei. Partea proastă e că odată cu salariul cresc și amenzile rutiere!

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, promite că salariul minim pe economie se va majora negreșit la începutul anului viitor. Creșterea va fi semnificativă, de nu mai puțin de 450 de lei. Potrivit legislației rutiere, punctul de amendă reprezintă 10 procente din valoarea salariului minim, aștfel că vom fi penalizați mai aspru de la începutulul anului viitor.

Click! îți arată cât vor fi amenzile de la 1 ianuarie 2018, după ce punctul de amendă va crește de la 145 de lei, cât este în prezent, la 190 de lei, cât va reprezenta 10% din salariul minim pe economie.

Codul rutier grupează sancțiunile în patru clase aplicabile persoanelor fizice și o a cincea aplicabilă persoanelor juridice.

clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;

clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;

clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;

clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;

clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Un calcul simplu arată cum vor arăta amenzile pentru fiecare clasă în parte:

Clasa I de sancţiuni: valoare minimă 380 de lei – valoare maximă 570 de lei (față de 290, respectiv 435 în prezent)

Clasa II de sancţiuni: valoare minimă 760 de lei – valoare maximă 950 de lei (față de 580 - 725 de lei)

Clasa III de sancţiuni: valoare minimă 1.140 de lei – valoare maximă 1.520 de lei (față de 870 - 1.160 de lei)

Clasa a IV-a de sancţiuni: valoare minimă 1.710 de lei – valoare maximă 3.800 de lei (față de 1.305 - 2.900 de lei)

Clasa V-a de sancțiuni: valoare minimă  3.990 – valoare maximă 19.000 lei (față de 3.045 la 14.500 de lei).

Potrivit legii, cu amenzi cuprinse în clasa I de sancțiuni vor fi sancționați șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc, fără a avea un dispozitiv de tip „mâini libere”, dar și cei care nu semnalizează când schimbă direcția de mers, precum și pasagerii care nu poartă centura de siguranță. De asemenea, și pietonii care încalcă regulile de circulație pot fi amendați cu sumele menționate.

Amenzile din clasa a II-a se aplică șoferilor care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni, trec pe culoarea roşie a semaforului sau depăşesc coloanele de maşini oprite la semafor/trecerea la nivel cu calea ferată, pentru depăşirea vitezei legale cu 21-30 km/h, pentru transportarea minorilor fără a avea în maşină sisteme de siguranţă adecvate (centuri de siguranţă sau scaune pentru copii)  dar și pentru situaţii precum nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare şi lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante şi a stingătorului pentru incendii.

Amenzile din clasa a III-a se aplică pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale. Alte exemple de fapte care pot fi amendate cu aceste sume sunt:  conducerea cu permisul auto expirat sau circulaţia cu un automobil cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau la cel de avertizare sonoră.

Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice sunt cele din clasa a IV-a de sancţiuni și vor putea aplica șoferilor care depășesc viteza legală cu 41-50 km/h, pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (atunci când fapta nu constituie infracţiune), dar și celor care circulă cu maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată, care nu efectuează verificarea medicală periodică sau care conduc automobile fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net