Uite câtă zăpadă s-a depus la munte!

Ultima actualizare:

    Pe pârtia Arena Platoș, din Păltiniș, s-a depus un strat destul de consistent de zăpadă
Pe pârtia Arena Platoș, din Păltiniș, s-a depus un strat destul de consistent de zăpadă

Ninge și viscolește la munte ca în plină iarnă. Meteorologii au emis o avertizare de Cod galben pentru Carpații Meridionali și Orientali, care a intrat în vigoare miercuri și este valabilă până joi, la ora 18.00. Click! îți arată câtă zăpadă s-a așternut în zonele montane.

În Carpații Meridionali și Orientali continuă să ningă slab, joi. Problema cea mare o constituie vântul care are intensificări, îndeosebi la peste 1.500 m altitudine, cu viteze, în general, de 70 – 80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Meteorologii spun că, în noaptea de miercuri spre joi, la peste 1.800 de metri, în special în Carpații Meridionali au fost rafale mai mari de 90...100 km/h, deci un viscol puternic, ca iarna, deși ne aflăm la sfârșitul lunii octombrie.

Fără să țină cont de avertizările meteorologilor, cinci turişti au pornit, miercuri, pe un traseu montan, în Masivul Bucegi.

Potrivit şefului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, cei cinci au urcat cu un autoturism până în zona Piatra Arsă, iar de acolo au pornit în drumeţie pe traseul care urcă spre platoul Bucegi. Din cauză că pe munte ningea la altitudini mari, era ceaţă, iar vântul viscolea zăpada, cei cinci au cerut ajutorul salvamontoistilor. O echipă de la Salvamont Buşteni i-a coborât de pe munte în siguranță.

Sfaturi de la salvamontiști

Pentru că la munte, iarna şi-a făcut deja prezenţa, iar mulţi dintre iubitorii schiului îşi pregătesc echipamentul pentru weekendurile viitoare, salvamontiştii argeşeni au postat pe pagina de Facebook „Câini de avalanşă Salvamont România”, un mesaj pentru temerarii sporturilor de iarnă.

„Daţi cu ceară pe schiuri, ascuţiţi pioleţii şi colţarii, dar cel mai important, verificaţi-vă DVAul (piepsul) şi înlocuiţi-i bateriile cu unele noi, de foarte bună calitate! Nu uitaţi că anul trecut, iarna a debutat cu trei morţi în avalanşă, chiar pe 1 Decembrie, în zone total diferite ale ţării. Nu subestimaţi această perioadă care va urma, cu strat subţire de zăpadă! A cam venit iarna!”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net