Totul despre noile pașapoarte electronice

pasapoarte_electronice-foto_inquam.jpg

asa arata noile pasapoarte electronice
A fost prezentată noua generaţie de paşapoarte simple electronice şi simple temporare, cu un design nou, care au elemente de siguranţă ce vor face noile documente aproape imposibil de falsificat
FOTO: INQUAM

La sfârşitul săptămânii trecute, a fost prezentată noua generaţie de paşapoarte simple electronice şi simple temporare, cu un design nou, care au elemente de siguranţă ce vor face noile documente aproape imposibil de falsificat. Totul despre noile pașapoarte electronice.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în circulaţie, la sfârşitul săptămânii trecute, noua generaţie de paşapoarte simple electronice şi simple temporare, cu un design nou, care au elemente de siguranţă ce vor face noile documente aproape imposibil de falsificat.

Printre cele 65 de elemente de siguranţă de pe noile paşapoarte vor fi desenele stilizate ale Deltei Dunării, Lacului Roşu, Sfinxului, Arcului de Triumf, Cetăţii Sucevei sau Mănăstirii Bârsana.

Cum arată noile pașapoarte electronice

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne spun că noile acte de călătorie sunt printre cele mai sigure din lume deoarece au peste 65 de elemente de siguranţă, scrie adevarul.ro.

În plus, fiecare pagină a noilor paşapoarte conţine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din ţara noastră, precum Delta Dunării, Lacul Roşu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana. În felul acesta, spun oficialii, se realizează și o promovare a obiectivelor turistice din țara noastră.

Elementele de siguranţă la noile paşapoarte

  • Noua generaţie de paşapoarte are 65 de elemente de protecție.
  • Elementele de securitate implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie.
  • O parte a elementelor menţionate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale.
  • De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă.
  • În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben - verzui şi albastru).

Cât costă pașapoartele electronice

  • Noile modificări nu vor influenţa costul paşaportului plătit de cetăţean, spun oficialii. Documentele de călătorie din generaţiile anterioare sunt şi rămân valabile până la data menţionată în acestea.
  • Paşaportul simplu electronic are un termen de valabilitate de 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani şi costă 258 de lei.

În ce condiţii se va emite un paşaport temporar

Au fost modificate condiţiile în care poare fi eliberat paşaportul simplu electronic temporar, care este valabil 12 luni. Acesta se eliberează într-un termen ce nu poate depăşi trei zile lucrătoare, doar în situaţii obiective, în care din motive de sănătate, familiale sau profesionale este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea unui paşaport simplu electronic.

Printre documentele care atestă motive de sănătate sunt acceptate, de exemplu, cele emise de autorităţile medicale, care consemnează necesitatea procurării unei medicaţii din străinătate sau necesitatea efectuării unui tratament, a unor investigaţii sau proceduri medicale în străinătate de către solicitantul paşaportului.  

Pentru motive familiale, solicitanţii pot să prezinte, de exemplu, documente din care rezultă că o persoană din familie este în curs  „de a efectua investigaţii sau proceduri medicale în străinătate sau este în stare de arest”.

În ceea ce priveşte motivele profesionale pot fi prezentate, de exemplu, documente emise de entităţi din ţară sau străinătate, din care rezultă necesitatea şi urgenţa deplasării solicitantului în afara ţării, în contextul exercitării atribuţiilor sale profesionale, participării la cursuri, conferinţe sau seminarii.

SURSA: adevarul.ro

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1