Totul despre formularul de consimțământ pentru vaccinarea anti Covid a copiilor

Ultima actualizare:

    Vaccinarea anti Covid a copiilor a debutat la 1 iunie, chiar de ziua lorSursa foto: RoVaccinare/Facebook
Vaccinarea anti Covid a copiilor a debutat la 1 iunie, chiar de ziua lorSursa foto: RoVaccinare/Facebook

Campania de vaccinare anti coronavirus a copiilor a început la 1 iunie, însă imunizarea se efectuează doar cu acordul părinților sau tutorilor. Aceștia trebuie să completeze formularul de consimțământ pentru vaccinarea anti Covid a copiilor. Iată de unde îl poți descărca, cum arată documentul și cum se completează!

Vaccinarea anti Covid a minorilor cu vârste între 12 și 15 ani a început la 1 iunie, România fiind printre primele țări care au luat o astfel de decizie. Iată ce trebuie să știi despre acest document dacă vrei să-ți imunizezi copilul!

De unde se descarcă

Pentru vaccinarea copiilor, părinții vor completa atât chestionarul de triaj, cât și formularul de consimțământ informat care se descarcă de pe platforma Rovaccinare și prin care își exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, pașaport, pentru adulți și certificatul de naștere al minorilor, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).

DESCARCĂ AICI  FORMULARUL DE CONSIMȚĂMÂNT 

Cum arată formularul de consimțământ 

Formularul de consimțământ poate fi imprimat pe o hârtie A4 și este obligatoriu să-l completezi dacă vrei să-ți imunizezi copilul. Vezi în imaginea de mai jos cum arată documentul


    Formularul de consimțământ pentru vaccinarea copiilor se completează în mai puțin de un minut
Formularul de consimțământ pentru vaccinarea copiilor se completează în mai puțin de un minut

Cum se completează 

În formularul de consimțământ pentru vaccinarea anti covid a copiilor va trebui să treci datele minorului: numele și prenumele, codul numeric personal, domiciliul/reședința și numele vaccinului cu care copilul va fi imunizat. Apoi, vei semna o declarație că ai înțeles toate informațiile furnizate de medici despre vaccin și îți exprimi acordul pentru imunizare. Semnezi, pui data și asta este tot ce ai de făcut. 


    Copiii sunt vaccinați cu serul PfizerSursa foto: RoVaccinare/Facebook
Copiii sunt vaccinați cu serul PfizerSursa foto: RoVaccinare/Facebook

Reguli de vaccinare a copiilor

  • Copiii care vor să se vaccineze anti Covid-19 trebuie să aibă vârste cuprinse între 12 și 15 ani; 
  • Minorul trebuie să fie însoțit la centrul de vaccinare de unul din părinți, care să-și dea acordul completând un formular de consimțământ; 
  • Schema de vaccinare a minorilor este asemănătoare cu cea a adulților, respectiv două doze administrate la un interval de 21 zile.

Vaccinul care se administrează copiilor este cel produs de compania Pfizer-BioNTech.

Cum se face înscrierea copiilor pentru vaccinare anti Covid

Înscrierea copiilor pentru vaccinare anti Covid se face în două moduri: 

  • Începând cu 1 iunie, prin înscrierea pe platforma de vaccinare prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau ale aparținătorilor legali.
  • Vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton sau drive-trough.


    Valeriu Gheorghiță, la deschiderea primului centru de vaccinare anti Covid pentru copii din Parcul Copiilor, BucureștiSursa foto: RoVaccinare/Facebook
Valeriu Gheorghiță, la deschiderea primului centru de vaccinare anti Covid pentru copii din Parcul Copiilor, BucureștiSursa foto: RoVaccinare/Facebook

Valeriu Gheorghiță: „Acest vaccin, un beneficiu pentru copii vulnerabili”

„Prin acordarea autorizației de utilizare a acestui vaccin și la grupa 12-15 ani venim cu un beneficiu foarte mare, în mod deosebit pentru copiii care au afecțiuni cronice, care au afecțiuni ce-i predispun la risc crescut de forme grave de îmbolnavire, mă refer la afecțiunile neuro-psihiatrice, la sindromul Down, copii instituționalizați, copii cu boli cardiovasculare, cu diabet zaharat, cu boli cronice renale, cu obezitate. Din păcate, obezitatea reprezintă o problemă de sănătate publică în creștere inclusiv în țara noastră. Ca atare, există o nevoie reală pentru acces la vaccinare a celor mai vulnerabili în această perioadă”, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul capmaniei de vaccinare anti Covid în România. 

Țări care au aprobat vaccinarea la copii

România e printre primele țări europene care a aprobat vaccinarea copiilor. Italia, de asemenea, va permite vaccinarea pentru această grupă de vârstă. SUA și Canada au aprobat deja vaccinarea cu Pfizer a minorilor cu vârsta de peste 12 ani. De asemenea, și Elveția a aprobat vaccinarea copiilor. În Marea Britanie, autoritățile spun că acest lucru ar putea avea loc în toamnă, pentru prevenirea închiderii școlilor în cazul în care numărul de infectări va crește.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net