Totul despre cele 3 vaccinuri care se vor face în România: Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Ultima actualizare:

Peste 610.000 de români s-au vaccinat până acum cu serul de la Pfizer. Primele 26.210 doze de vaccin de la Moderna au fost distribuite către centrele regionale din ţară, iar la sfârşitul săptămânii e aşteptată o primă tranşă de vaccin de la AstraZeneca. Toate trei vor fi folosite de acum încolo în România. Iată cum funcţionează fiecare şi care sunt diferenţele dintre ele.

  • Vaccinul Pfizer. Are la bază tehnologia ARN mesager, o eficacitate de 95% şi trebuie stocat la -80 de grade Celsius. Se administrează două doze, la un interval de 21 de zile. Este autorizat pentru vârste de peste 16 ani. 


    Românii  s-au vaccinat până acum  cu Pfizer
Românii s-au vaccinat până acum cu Pfizer
  • Vaccinul Moderna. Funcţionează, de asemenea, pe bază de ARN mesager, are o eficacitate de 94,1% şi se stochează la -20 de grade. Spre deosebire de Pfizer, rapelul se face după 28 de zile, iar vârsta de la care poate fi administrat este de 18 ani.  


    Vaccinările  cu Moderna  încep de joi, 4 februarie
Vaccinările cu Moderna încep de joi, 4 februarie

Ce presupune tehnica ARN mesager a acestor două vaccinuri?  Se ia o mică parte din proteina ţepuşă, se extrage mesajul care o produce (adică ARN Mesagerul), se introducere într-o capsulă de grăsime care e apoi injectată în corp, prin vaccin. Aceasta nu modifică ADN-ul, ci doar învaţă corpul să producă proteine asemănătoare proteinei ţepuşă de pe suprafaţa virusului corona. 


    Serul de la AstraZeneca  e aşteptat să sosească  la finalul săptămânii
Serul de la AstraZeneca e aşteptat să sosească la finalul săptămânii
  • Vaccinul AstraZeneca. Se bazează pe un vector viral, adică un virus gripal inactivat şi modificat genetic, care transportă un fragment din informaţia genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a virusului. Are o eficacitate de 60%, iar avantajul este că se poate păstra pe termen lung la temperaturi de 2-8 grade Celsius. Şi el necesită două doze, administrate, însă, la distanţă de 4-12 săptămâni. Dezavantajul este că nu se recomandă persoanelor de peste 55-65 de ani. „Acest tip de vaccin se face persoanelor de peste 18 ani. În studiile clinice desfăşurate, s-a administrat pentru grupa de vârstă până în 55 de ani. Rămâne să luăm o decizie care va fi intervalul de vârstă, după ce vom primi un punct de vedere de la Agenţia Medicamentului”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.  

Nu puteţi alege cu ce să vă imunizaţi 

Toate cele trei vaccinuri au primit aprobare din partea Agenţiei Europene a Medicamentului. Până acum, românii s-au vaccinat cu Pfizer. Miercuri, vaccinul Moderna a fost distribuit către centrele din ţară, iar de joi oamenii vor primi şi acest ser. La sfârşitul săptămânii este aşteptată o primă tranşă de vaccin de la AstraZeneca, până la sfârşitul lunii martie fiind aşteptate 1,3 milioane de doze. Autorităţile urmează să decidă care sunt categoriile de populaţie care îl pot primi. Nu puteţi alege serul cu care să fiţi vaccinaţi. „Nu merge că fiecare îşi alege ce vrea, vaccinul nu e cumpărătură. Decizia aparţine medicilor şi cine nu vrea să se supună e liber să nu se vaccineze”, a declarat Cătălin Alexandru, şeful campaniei de vaccinare, citat de Digi24. 

Mai trebuie să ştiţi că şansele ca în luna februarie să se mai poată face noi programări sunt extrem de mici. Deja circa 100.000 de persoane au fost reprogramate, printre acestea fiind şi bolnavi cronici care au sub 65 de ani. „Dozele disponibile de la Pfizer şi Moderna sunt alocate pentru asigurarea rapelului şi pentru vaccinarea celor deja programaţi pentru prima doză”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă. 

Ce alte seruri au apărut pe piaţă


    Sputnik V încă  nu e folosit în Rusia
Sputnik V încă nu e folosit în Rusia

Și alte vaccinuri au fost dezvoltate în lume, urmând să primească aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentelor. Cel mai recent testat și omologat de comunitatea internațională de specialitate este vaccinul rusesc Sputnik V. Acesta este eficient în proporție de 92%, după ce s-a arătat că doar 16 dintre cele 16.500 de persoane vaccinate în etapele de testare au făcut COVID-19. S-a mai descoperit și că vaccinul rusesc oferă o imunitate de 74% după prima injecție. Serul american Johnson&Johnson abia a trecut de etapa de testare. E mai ușor de transportat, se administrează într-o singură doză și e eficient în proporție de peste 65%, însă nu e recomandat persoanelor de peste 65 de ani. La fel și vaccinul Novavax (dezvoltat tot de o companie americană), care are o eficiență de peste 72%. Serul chinez Sinovac are o eficacitate de 75-80% și poate fi o soluție funcțională pentru țările sărace. Sinovac urmează să fie folosit și în Serbia și Ungaria. Până în prezent, în campania de vaccinare din Europa sunt folosite doar Pfizer, Moderna și AstraZeneca. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net