Totul despre alegerile locale din 5 iunie

Ultima actualizare:

    Duminică, 5 iunie,  între orele  07.00 și 21.00,  votăm noii primari  și consilieri locali
Duminică, 5 iunie, între orele 07.00 și 21.00, votăm noii primari și consilieri locali

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică, 5 iunie, să îşi aleagă primarii şi consilierii locali. Sunt noutăţi importante în acest an, menite să uşureze procesul de votare, dar şi să depisteze pe cei care vor dori să voteze de mai multe ori.

Click! vă spune cum va decurge procesul de votare de duminică, 5 iunie, la alegerile locale. Dacă nu aveţi dreptul să votaţi, atunci nici nu mergeţi la secţia electorală pentru că veţi fi depistaţi în mai puţin de o secundă, anunţă Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

O noutate absolută: Tableta inteligentă

Pentru prima dată în România, la alegerile locale de duminică, 5 iunie, va fi folosit un sistem informatic care va depista în mai puţin de o secundă dacă aţi mai votat şi în altă parte, dacă aveţi drepturi electorale şi dacă sunteţi în secţia de votare de domiciliu. Programul a fost realizat de specialiştii de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), împreună cu AEP şi Institutul Naţional de Statistică (INS)

Concret, în fiecare secţie electorală va exista o persoană care va folosi o tabletă electronică în care există lista completă a celor care au dreptul să voteze în secţia respectivă. Cetăţeanul îi dă cartea de identitate pe care operatorul o scanează într-un dispozitiv care citeşte Codul Numeric Personal (CNP-ul). Aproape imediat, programul identifică persoana. Pe tabletă va fi scris mesajul: ”persoana cu acest CNP este înscrisă în lista electorală permanentă a acestei secţii, la poziţia cutare”. Cu alte cuvinte, veţi şti exact unde să mergeţi să semnaţi pentru a primi buletinele şi ştampila de vot. Pentru persoanele care au buletin de identitate cu file (modelul vechi) CNP-ul va fi introdus în tabletă manual.

Dacă aţi mai votat şi în altă parte, programul va indica acest lucru, inclusiv secţia unde aţi mai fost şi la ce oră. Echipajele de poliţie prezente vor interveni imediat, iar tentativa de fraudă electorală se sancţionează cu închisoare de la 6 luni, la 3 ani, ori cu amendă penală. Dacă tableta ”spune” că aţi mai votat şi în altă parte, dar nu este adevărat, preşedintele comisiei va suna la 112 care îi va face legătura cu secţia electorală unde apare că aţi mai votat. După verificări se va decide dacă puteţi vota sau veţi fi dat pe mâna poliţiştilor. În cazul în care vă faceţi nevăzuţi, în scurt timp veţi avea la uşă un echipaj mobil de poliţie care are toate datele din cartea de identitate. În cazul în care la un moment dat secţia de votare se aglomerează, în câteva minute va fi adusă încă o tabletă care să identifice votanţii.

În situaţia în care, pentru o perioadă, comunicaţiile vor fi defecte, votul se va face pe tabletă, iar la reluarea semnalului voturile vor fi automat înregistrate.

Procese-verbale fără greşeli

Aceeaşi tabletă conţine şi procesele-verbale pe care le completau până acum preşedinţii secţiilor şi care mai aveau erori. De data aceasta, cifrele vin direct din tabletă, iar AEP estimează că sunt excluse greşelile. În 5 iunie, la ora 00.00, se va cunoaşte în proporţie de peste 80% participarea la vot.

Cine poate alege

Au dreptul să voteze persoanele care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă pe 5 iunie. Pot participa şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România. Diaspora nu poate vota la aceste alegeri locale. Nu pot participa cetăţenii care şi-au pierdut acest drept prin hotărâre judecătorească şi cei care sunt alienaţi mintal.

La ce secţie mergem

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă. Persoanele care nu se pot deplasa la sediul secţiei din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urnă mobilă. 

Ce acte sunt necesare

Pentru a putea vota este necesară oricare din următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare). Aceste documente trebuie să fie valabile în ziua votării. Pentru diplomaţi este nevoie de paşaportul diplomatic sau de serviciu.

Alegerile în cifre

  • Votăm pe 5 iunie;
  • Secţiile de votare sunt deschise de la ora 7.00 la 21.00;
  • Pot vota cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor;
  • Vor fi 18.616 de secţii de votare;
  • Sunt aşteptaţi la urne 18.264.835 de alegători;
  • 23.637 de operatori de calculator au fost angajaţi pentru toată ţara. Ei vă vor aştepta în secţiile de votare şi vă vor verifica după CNP;
  • Pentru tipărirea buletinelor de vot se va folosi o cantitate de 655 de tone de hârtie;
  • 93.000 de ştampile cu menţiunea „votat”;
  • Vor fi confecţionate 18.088.116 timbre autocolante;
  • Autoritatea Electorală Permanentă va cheltui 11.218.000 de lei;
  • Peste 50.000 de jandarmi, poliţişti şi pompieri vor asigura buna desfăşurare a alegerilor;
  • Bugetul alocat Ministerului de Interne pentru organizarea alegerilor locale este de 350.663 mii lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net