Tot anul bate vântul, de Noaptea muzeelor a fost buluc

Ultima actualizare:

    Câteva mii de bucureşteni  au apreciat concertele  şi spectacolele  găzduite de Palatul Şuţu  (Foto: Eduard Enea)
Câteva mii de bucureşteni au apreciat concertele şi spectacolele găzduite de Palatul Şuţu (Foto: Eduard Enea)

Nu mai puţin de o jumătate de milion de români au pornit la „vânătoare de cultură" în noaptea albă a muzeelor. Sâmbătă spre duminică 150 de instituţii culturale din ţară au deschis larg porţile celor care merg la muzeu des sau, din contra, ocazional.

Marile muzee din ţară au înregistrat un număr ridicat de vizite şi în această ediţie a „Nopţii muzeelor", însă surpriza vine din partea instituţiilor culturale care, în mod obişnuit, sunt ocolite de vizitatori. Pentru aceste muzee, performanţa se măsoară altfel. Dacă în timpul anului abia reuşesc să se bucure de prezenţa câtorva sute sau mii de vizitatori, în noaptea albă a muzeelor acestea au fost luate cu asalt de iubitorii de artă şi frumos.

Muzeul Naţional al Literaturii Române, care în timpul anului e vizitat de 3.500-4.000 de oameni, a primit 2.600 de oameni într-o singură noapte. Instituţia a găzduit a şasea ediţie a Maratonului de jazz şi poezie, motiv suficient pentru ca aceasta să fie în centrul atenţiei bucureştenilor. Muzeul e deschis de marţi până duminică între orele 10.00 şi 18.00, iar biletul de intrare costă între 2 şi 6 lei. Un muzeu mic şi mai puţin cunoscut e Muzeul de Artă „Vasile Grigore" din Capitală, care în noaptea albă a fost căutat de 800 de persoane, faţă de ediţia de anul trecut când a fost vizitat de 588.

Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a fost, şi în acest an, una dintre cele mai vizitate instituţii de Noaptea Muzeelor (peste 17.300 de persoane)

simeon stalpnicul png

Tot anul trecut muzeul, care găzduieşte lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă populară românească, a înregistrat sub 2.000 de vizitatori. Un bilet de intrare costă 2,5 lei, însă elevii, studenţii şi persoanele cu handicap plătesc doar 50 de bani. Muzeul Pompierilor (Foişorul de Foc) a primit vizita a peste 4.000 de bucureşteni, însă asta graţie expoziţiei de maşini de intervenţie moderne, conform muzeografului Loredana Oprica.

În timpul anului aici vin cel mult 10.000 de persoane, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00. În weekend, muzeul se deschide doar pentru grupuri organizate, care îşi anunţă din timp vizita. Intrarea costă între 1,5 şi 3 lei. Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida" a fost pe placul a peste 4.000 de bucureşteni, iar într-un an întreg numărul celor care vin aici nu e mai mare de 12.000. Muzeul Theodor Aman a avut 3.000 de vizite, în vreme ce Muzeul Aviaţiei a fost căutat de 5.590 de persoane. Nici una dintre cele două instituţii nu strâng 10.000 de vizite într-un an întreg.

Şi în alte oraşe muzeele au fost luate cu asalt

CLUJ. S-au înghesuit la Muzeul de Artă. Clujenii au stat la coadă cam 20 de minute pentru acces, timp în care câţiva dansatori au recreat atmosfera balurilor de epocă, invitându-i la vals şi pe oaspeţi. 

TIMIŞOARA. Mii de oameni au luat cu asalt cele 11 muzee şi galerii deschise sâmbătă seara. Timişoreniii au avut parte de expoziţii interesante, "servite" cu muzică, teatru, poveste şi chiar cu cafea neagră pentru o noaptea albă.

simeon stalpnicul png

CRAIOVA. Aproximativ 12.000 de craioveni au trecut pragul muzeelor, mai puţin decât anul trecut, dar la fel ca în 2012. În topul preferinţelor a fost Secţia de Istorie Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova.

CONSTANŢA. Mii de oameni au luat la pas Piaţa Ovidiu şi s-au oprit la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Aici, dacii şi romanii "s-au luptat" din nou, după mai bine de 2000 de ani. Cei mai încântaţi de spectacol cu fost copiii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net