Ţi-e frică de înălţime? Tratează-te cu roboterapie!

Ultima actualizare:
Aici s-au tratat sute de pacienţi
Aici s-au tratat sute de pacienţi

Ţi-e frică de înălţime, de spaţii închise sau de a vorbi în public? Nu mai trebuie să te expui fizic situaţiilor care te sperie. Le poţi înfrunta în lumea virtuală. La Cluj funcţionează un centru de tratament prin roboterapie, unic în ţară.

Este vorba despre un proiect unic în România, dezvoltat de echipele Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie şi Institutului Internaţional de Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mentală Aplicată din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, sub conducerea prof. univ. dr. Daniel David.

Inaugurarea Complexului CAMELOT, care găzduieşte Platforma de Psihoterapie prin Robotică/Roboterapie şi Realitate Virtuală a şcolii clujene a avut loc la începutul lunii septembrie.

Aici s-au tratat sute de pacienţi

prof. univ. dr.  Daniel David
prof. univ. dr. Daniel David

În prezent, la capătul unei investiţii de peste două milioane de euro, aici sunt complet funcţionale şase laboratoare dotate cu cea mai avansată tehnologie şi „know-how" existente la ora actuală în întreaga lume.

Cu ajutorul tehnicilor de realitate virtuală (VR), cercetătorii români diagnostichează şi tratează de la fobii la depresie şi tulburari ale comportamentului alimentar până la dereglarea de deficit de atenţie.

De altfel, este unul dintre primele centre din lume unde se dezvoltă o terapie a deficitului de atenţie la copii prin tehnica VR şi cu ajutorul roboţilor.

Terapiile cognitiv-comportamentale tratează fobiile printr-un soi de „cui pe cui se scoate", aşa-numita „desensibilizare prin expunere".

Terapeutul trebuie mai întâi să-l obişnuiască pe pacient, în mod gradual, cu obiectul sau situaţia de care se teme, tratamentul bazându-se pe ideea că această expunere progresivă modifică circuitele cerebrale activate în prezenţa stimulului.

Din 2008 încoace, specialiştii de la clinica clujeană au tratat câteva sute de pacienţi din toată ţara, majoritatea tulburărilor fiind cele de anxietate, socială de exemplu, frica de a vorbi în public, apoi diverse tipuri de fobii, cum ar fi aceea de a zbura cu avionul, dar şi tulburări complicate de tip depresiv.

Experienţă virtuală sau reală, creierul nu face diferenţa

Real sau virtual, pentru creier este totuna.

La nivelul percepţiei, fie că ai de-a face cu un ambient real, material şi obiectiv, fie cu un mediu creat de un program de computer, în care te-ai scufundat prin „bunăvoinţa" tehnologiilor informatice, experienţa este la fel de bogată în senzaţii şi emoţii, activând aceleaşi arii cerebrale specifice.

În lumea virtuală scapi de fobie de două ori mai repede

„Noi lucrăm exact cum am fi lucrat şi în urmă cu cinci ani: întâi discuţi cu pacientul, stabileşti diagnosticul, vezi ce probleme sunt şi apoi începi intervenţia terapeutică în mod clasic.

prof. univ. dr. Daniel David

În lumea virtuală scapi de fobie de două ori mai repede
În lumea virtuală scapi de fobie de două ori mai repede

Doar că pacienţii pot beneficia în cadrul procesului clasic şi de expunere şi şedinţe prin realitate virtuală sau prin roboterapie. Iar atât experienţa noastră directă, cât şi studiile de specialitate arată că pacienţii sunt foarte deschişi.

Concret, ceea ce aduce în plus componenta aceasta de realitate virtuală este că poate scădea la jumătate durata terapiei: nu mai trebuie s-o faci trei luni, ci doar într-o lună şi jumătate.


    În lumea virtuală scapi de fobie de două ori mai repede
În lumea virtuală scapi de fobie de două ori mai repede

Deci, automat, pentru pacienţi se reduc şi costurile", explică prof. univ. dr. Daniel David, directorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie.

Click! spune:

În cadrul şedinţelor de terapie prin realitate virtuală, pacienții sunt expuși unor scenarii virtuale care reproduc informaţii vizuale şi sonore.

Deși ele conţin mult mai puţini stimuli senzoriali decât cei din viața de zi cu zi, reuşesc să-i inducă pacientului iluzia că sunt reale.

Mai citeşte:

Iată cele mai ciudate fobii ale vedetelor

Psihologia semnelor zodiacale

Bizar! Ea e femeia cu cele mai multe alergii din lume: 38!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net