Suntem la cuțite cu ungurii. Ponta a declanșat scandalul

Ultima actualizare:

    Victor Ponta a declarat că prin comportamentul lor, unii oficiali maghiari sunt o rușine pentru valorile UE
Victor Ponta a declarat că prin comportamentul lor, unii oficiali maghiari sunt o rușine pentru valorile UE

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a condamnat ferm azi dimineaţă afirmaţiile făcute de Victor Ponta. Premierul a declarat că unii decidenţi politici ungari nu sunt "cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia".

"Ieri, Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice. Remarcile sale ... au o singură explicaţie: el şi-a pierdut complet poziţia în politica internă română", a subliniat Szijjarto într-un comunicat.

Peter Szijjarto, ministrul de externe maghiar, a spus că Ponta şi-a pierdut autocontrolul
Peter Szijjarto, ministrul de externe maghiar, a spus că Ponta şi-a pierdut autocontrolul

Ponta a reacţionat pe Facebook, marţi seara, la schimburile diplomatice intense pe tema planurilor Ungariei de a extinde gardul de la frontiera cu Serbia şi la graniţa cu România, "pentru o distanţă rezonabilă", apreciind că această măsură aminteşte de Europa anilor 1930-40.

"Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanți guvernamentali maghiari - dar citiți relatarea de mai jos și veți înțelege indignarea pe care o simt, ca om și cetățean european, față de mentalități și atitudini pe care Europa le-a văzut doar în anii 1930-40!", scrie premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul în care Guvernul ungar a reacţionat la criticile liderilor europeni faţă de modul în care Ungaria a gestionat problema migranţilor.

Ponta mai spune că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceştia sunt o ruşine pentru valorile UE.

"Ca mulți alți lideri politici europeni am datoria să atrag atenția și să sancționez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceștia sunt o rușine pentru cultura și valorile Uniunii Europene; și în atitudinile antisemite, și în ceea ce privește tratamentul minorităților de toate tipurile, și acum în timpul crizei refugiaților. Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori și brutalitate cu siguranță nu vor rezolva problema - doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenți politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug respectivii refugiați! Cred în solidaritate, în soluții raționale și sustenabile și mai ales în superioritatea valorilor europene - ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicție tocmai cu aceste obiective și valori!", conchide şeful Executivului.

În Ungaria a fost instaurată starea de urgență de când refugiații au năvălit, iar granițele au fost închise.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net