Suni la 112? Vei fi localizat pe o arie de câțiva metri. În cazul Alexandra, localizarea s-a făcut pe un perimetru de 10 km

Ultima actualizare:

    Operatoarea STS, de la 112, a testat ieri pentru ziariști Tehnologia AML, pentru a vedea cât de mult se restrânge aria de localizareFotografii: Eduard Enea, Andreea Dancu
Operatoarea STS, de la 112, a testat ieri pentru ziariști Tehnologia AML, pentru a vedea cât de mult se restrânge aria de localizareFotografii: Eduard Enea, Andreea Dancu

Scandalul din Caracal a făcut ca STS să bage bani în modernizarea sistemului de localizare a celor care apelează la 112. Astfel că pe zona București-Ilfov se testează acum Tehnologia AML (Advanced Mobile Location), care arată cu o precizie de câțiva metri unde se află persoana aflată în pericol. Totul este să ai GPS-ul activat, date mobile și baterie la telefon.

Alexandra Măceșanu a sunat de trei ori la 112 și i-a implorat pe dispeceri să trimita polițiștii să o salveze. Apelul ei a durat 45 de secunde, după care s-a întrerupt brusc.

După un minut, adolescenta a revenit. De această dată, a reuşit să le transmită operatorului şi dispecerului de la Poliţie mai multe informaţii despre situaţia în care se afla şi o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locuinţa celui care o sechestra.

Deşi discuţia a durat cel puţin două minute, nimeni nu a reuşit să o localizeze. Speriată, fata a sunat pentru a treia oară şi a implorat din nou să fie salvată. Ce a urmat a stârnit furia tuturor. Captivă în casa lui Gheorghe Dincă, a fost ucisă și apoi tranșată de către monstru.

Alexandra a sunat de de trei ori la 112, dar nu a fost localizată

Perimetrul în care poliţiştii au căutat-o pe Alexandra, pe baza informaţiilor primite de la STS, a fost de zece kilometri pătraţi. O zonă uriaşă, în care s-a pierdut timp.

Poliţia a intrat în locuinţa în care a fost ţinută adolescenta abia a doua zi, după 19 ore de când ceruse pentru prima dată ajutor. Asta s-a întâmplat în iulie 2019 și în august a început modernizarea sistemului de localizare.

STS testează o tehnologie avansată de localizare

”În prezent, STS implementează Tehnologia AML cu ajutorul căreia informațiile de localizare din telefon sunt preluate, în mod automat, și sunt transmise către 112. În acest moment, tehnologia este testată în zona București-Ilfov, urmând ca, în perioada următoare, să fie operaționalizată la nivel național. Principalul avantaj al tehnologiei AML îl constituie furnizarea unor informații de localizare cu o acuratețe ridicată, de ordinul metrilor/zecilor de metri”, a explicat colonelul Florin Feticu, șeful STS.

Fără semnal, internet și GPS nu poți fi găsit 

Pentru asta este nevoie ca apelantul să aibă un telefon inteligent conectat la GPS, datele mobile pornite, wi-fi la celulele operatorului de telefonie mobile, dar și baterie. Sub 10% baterie nu se poate localiza.

Acum suntem localizați prin triangulație, semnalul telefonului fiind prins de trei sau mai multe turnuri de telecomunicații. Prin Tehnologia AML, reprezentantă prin cerc, aria se restrânge foarte mult
Acum suntem localizați prin triangulație, semnalul telefonului fiind prins de trei sau mai multe turnuri de telecomunicații. Prin Tehnologia AML, reprezentantă prin cerc, aria se restrânge foarte mult

Ieri, s-a testat AML în fața ziarișilor și s-a constat că nici cu această tehnologie nu este redat fidel locul de unde se sună.

În perimetrul celor câțiva zeci de metri se pot afla mai multe case, iar dacă se apelează dintr-un bloc, polițiștii vor trebui să intre în fiecare apartament ca să verifice.

Aplicația 112, lansată acum un an

STS a lansat în urmă cu un an și aplica Apel 112, care permite transmiterea coordonatelor geografice ale telefonului mobil către Sistemul 112, în momentul efectuării unui apel de urgență prin intermediul aplicației. Aceasta funcționează pe terminalele de tip smartphone cu sisteme de operare Android sau iOS, iar, pentru ca aplicația să poată fi utilizată, trebuie ca serviciul de date (internet) și cel de localizare (GPS) ale telefonului mobil să fie activate.

La Centrul Municipal Integrat pentru Situații de Urgență lucrează pe tură câte șase operatori STS
La Centrul Municipal Integrat pentru Situații de Urgență lucrează pe tură câte șase operatori STS

Complementar cu aplicația mobilă  există și facilitatea Geolocation 112. Apelantul primește prin SMS un link de localizare, iar, prin accesarea acestuia, coordonatele geografice ale locului în care se află apelantul sunt trimise la 112.

STS nu exclude un nou caz Apuseni

Deși avem la îndemână atâtea mijloace de a fi găsiți, Florin Feticu nu exclude un nou episod Apuseni, atâta timp cât nu ne aflăm într-o zonă cu semnal la telefon.

În accidentul aviatic din Munții Apuseni, din 2014, au murit două persoane și alte cinci au fost rănite.

STS nu a reușit să localizeze avionul prăbușit, care a  fost găsit de un pădurar la cinci ore de la tragedie.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/ultimele-cuvinte-ale-alexandrei-rostite-la-112-vine-vine

https://www.click.ro/news/national/transcrierea-conversatiilor-avute-de-alexandra-cu-operatorii-112-ironizata-de-cei-care

https://www.click.ro/news/national/o-vecina-suspectului-din-caracal-sunat-la-112-inaintea-alexandrei-politia-

i-spus-sa

https://www.click.ro/news/national/sts-ne-poate-localiza-avansat-apelurile-la-112-doar-bucuresti-si-ilfov

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net