Studiu unic în România. Medicii au aflat de ce la unii bolnavi de Covid-19 se formează cheaguri de sânge

Ultima actualizare:

    Cristian Băicuș, medic primar boli interne la Spitalul Colentina și unul dintre coordonatorii studiuluifoto: Facebook
Cristian Băicuș, medic primar boli interne la Spitalul Colentina și unul dintre coordonatorii studiuluifoto: Facebook

Unul din cele mai periculoase efecte pe care le are Covid-19 asupra organismului este formarea de cheaguri de sânge, care pot ajunge la creier, plămâni sau inimă, generând complicații mortale. De ce unii sunt afectați mai mult, alții mai puțin?

Medicii de la Spitalul Colentina au făcut un studiu unic în România și în lume, prin care au explicat sursa acestor cheaguri și cum s-ar putea ele preveni. 

Medicii au analizat evoluția bolii în cazul a 91 de pacienți infectați. Ideea le-a venit ideea după ce au văzut la necropsia celor care au murit de Covid-19 cheaguri în aproape toate organele. Potrivit Mediafax, echipa a aflat că una dintre posibilele cauze ale formării acestor cheaguri ar fi nivelul scăzut de proteină S, care are funcție anticoagulantă. Genetic, unii oameni au acest nivel mai scăzut.

Proteina S are funcție anticoagulantă

„Pacienții aceștia, toți cu Covid-19, au avut proteina S scăzută. Cu cât pacienții au fost mai bolnavi, cu atât activitatea proteinei S era mai scăzută. Avem încă un argument, o posibilă cauză a trombozelor. Acum deja se face tratament anticoagulant la pacienții mai puțin gravi, doar profilactic. La pacienții gravi se face tratament anticoagulant ca și cum ar avea tromboză”, a declarat Cristian Băicuș, medic primar boli interne la Spitalul Colentina și unul dintre coordonatorii studiului. 

Descoperirea i-ar putea ajuta pe medici, în viitorul apropiat, să știe care dintre persoanele infectate sau care s-ar infecta cu Covid-19 au un risc mai mare de a face tromboze. Astfel, aceștia ar putea fi tratați chiar preventiv, pentru a exclude complicațiile fatale. 

Citește și:

China ar fi început vaccinarea împotriva coronavirusului încă din iulie

OMS: ”Un vaccin nu va pune capăt pandemiei de Covid-19. Trebuie să învățăm să controlăm acest virus”

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net