Statul ajută mafia concediilor medicale. Românii și-au luat peste 37 de milioane de zile pentru boală

Ultima actualizare:

    Sunt medici de familie care dau concedii medicale pe ochi frumoși
Sunt medici de familie care dau concedii medicale pe ochi frumoși

Statul încurajează românii să-și ia concediu medical chiar și atunci când nu sunt bolnavi. O arată o decizie a parlamentarilor care au ales în urmă cu cinci ani să elimine ”poliția” concediilor medicale. Înainte, salariații care stăteau acasă pentru boală erau verificați la domiciliu, prin sondaj, de către angajații caselor de sănătate. Acum, sunt de capul lor. Unii poate chiar plecați prin vacanțe. Așa se face că în 2018 românii și-au luat peste 37 de milioane de zile pentru boală.

Ministrul Sănătății din 2010, Cseke Attila, a emis un ordin prin care pacienții care stăteau acasă din motive medicale erau nevoiți să completeze o declarație pe proprie răspundere cu adresa de domiciliu și cu datele angajatorului prin care se angajau că vor fi la domiciliul indicat pe toată perioada concediului medical.

Astfel, atunci când existau suspiciuni, reprezentanții casei de sănătate, împreună cu polițiștii, mergeau la locuința  bolnavului ca să-l verifice. Dacă acesta nu era găsit acasă, plata indemnizației înceta.

Deputații au eliminat verificarea salariatului la domiciliu

Dar, iată că minunea a ținut doar cinci ani! Pentru că la 10 iulie 2015, deputații au decis să elimine această prevedere, pe motiv că ”reglementarea era excesivă”.

Așa se face că de la un an la altul am devenit un popor din ce în ce mai bolnav. Dacă în 2011, au fost 19,8 milioane de cereri de concediu medical, în 2018 vorbeam deja despre mai mult de 37 de milioane de zile de concendiu de boală. Și din păcate, nimeni nu-i mai poate verifica acum pe bolnavii închipuiți și nici pe medicii de familie care dau concedii medicale pe bandă rulantă.

9 șefi de la CNAIR, în concediu medical de 1.000 de zile

Un exemplu în acest sens sunt nouă angajați ai Companiei Nțaioanle pentru Infrastructură Rutieră (CNAIR), carem în patru luni, au acumulat peste 1.000 de zile de concediu medical. Unora dintre ei, medical de familie le-a trecut în tot acest timp scurt șapte diagnostice: ba risc de sarcină, ba viroză, ba dureri de spate, ba dermatită de contact. Orice doar la muncă să nu fie.

În spatele acestor fofileli se ascunde faptul că cei nouă bolnavi de la CNAIR au rămas în octombrie fără posturile de șefi, după ce compania a fost reorganizată.

Dar cum nu au semnat pentru noile posturi de execuție, remunerate la jumătate, și au intrat în medical, salariile uriașe curg înainte. Aceștia sunt plătiți de stat cu sume cuprinse între 8.000 și 16.000 de lei pe lună. Mai multe amănunte citiți aici.

În ce condiții beneficiezi de concediu medical

Pentru a beneficia de concediul medical și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, trebuie să îndeplinești în mod cumulativ trei condiții:

  •  un stagiu minim de cotizare de o lună în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul;
  • să prezinți adeverința de la plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni (excepție facând urgențele medico-chirurgicale sau bolile infectocontagioase din grupa A).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image
actualitate.net
image
actualitate.net