Şosea nouă, pelerini puţini la Arsenie Boca

6-act-pelerinaj2.jpg

Pelerinii au aşteptat doar câteva zeci de minute pentru a ajunge la locul de veci al duhovnicului
Foto: adevarul.ro

Mai puţin de 2.000 de oameni au ajuns la hramul Mănăstirii Prislop (Hunedoara), o sărbătoare care aduna în anii trecuţi mulţimi impresionante de pelerini. Vârstnicii au rămas cei mai fideli clienţi ai pelerinajelor la mormântul duhovnicului.

Ultima porţiune a drumului spre Mănăstirea Prislop, de aproape trei kilometri, distrusă în anii trecuţi din cauza numărului mare de maşini, a fost transfomată într-o şosea modernă, pentru a oferi siguranţă celor care merg în pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca. Astfel, drumul a fost lărgit la trei benzi între mănăstire şi satul Silvaşul de Sus. Noua şosea, la care muncitorii au lucrat doi ani, nu a adus însă un număr mai mare de credincioşi la mănăstire. Doar 2.000 de oameni au ajuns ieri la mormântul duhovnicului, pentru a celebra Ziua Înălţării Sfintei Cruci, când are loc unul dintre cele trei hramuri ale mănăstirii.

6-act-drum.jpg

Drumul spre mănăstire a fost modernizat
Foto: adevarul.ro

„În anii trecuţi, la marile sărbători aşteptam ore în şir la coadă pentru a ne putea ruga lângă mormântul părintelui. Hramul a picat acum în cursul săptămânii şi poate de aceea nu e aglomeraţie”, crede tanti Maria, venită la Prislop alături prietenele sale din Târgu Jiu.

6-act-pelerinaj3.jpg

Credincioşii au aprins lumânări de Ziua Crucii
Foto: adevarul.ro

Familii din Giurgiu, Braşov, Alba, Dolj şi Cluj sau pensionari veniţi în excursie au fost întâmpinaţi la intrarea în mănăstire cu porţii de sarmale, pregătite de călugăriţe. După slujbă, oaspeţii au urcat spre locul de veci al duhovnicului, pentru a se ruga sau pentru a-şi pune dorinţe. Vizitatorii au avut de aşteptat doar câteva zeci de minute pe aleea care duce spre mormânt. După popasul în faţa crucii de la căpătâiul călugărului, mulţi s-au aşezat la umbra copacilor, pentru a lua o gustare şi pentru a se odihni.

Click! spune

Arsenie Boca (1910 – 1989) a fost unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai românilor. Mănăstirea Prislop, unde a slujit în anii ‘50 şi unde a fost înmormântat, a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

 

Loading...

Citește și

  • arsenie boca

    Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

  • Tensiuni printre tarabe! Afacerile din jurul Mănăstirii Prislop, devenită loc de pelerinaj pentru românii care se roagă la mormântul duhovnicului Arsenie Boca, creează zâzanie. În talciocul de la Prislop, nu doar bişniţarii vând suveniruri, ci şi reprezentanţi ai unor biserici şi ai unor mănăstiri, spre nemulţumirea celor de la Episcopia Devei şi Hunedoarei.