Sorin Cîmpeanu, despre testul de salivă: «Se poate asemăna și cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor»

Ultima actualizare:

    Ministrul Educaţiei face o demonstraţie video de utilizare a unui test de salivă
Ministrul Educaţiei face o demonstraţie video de utilizare a unui test de salivă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comparat testele de salivă cu testele de sarcină sau cu tăierea unghiilor, încercând să demonstreze că nici una dintre aceste activități nu reprezintă un act medical.

Discuțiile pe baza testelor de salivă continuă. Luni a fost prima zi în care copiii au intrat la cursuri testați și tot luni au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv la SARS-CoV-2 în urma testelor rapide.

Întrebat dacă are încredere în părinții care realizează acasă testele de salivă, ministrul Cîmpreanu a răspuns afirmativ și a subliniat că "nu va milita pentru măsuri care sunt specifice unui sistem dictatorial". Totodată, întrebat dacă părinții care mint vor fi sancționați, ministrul a răspuns: "Testarea pe baza de salivă nu se raportează în Coronaform, nu este un act medical, poate fi administrat și de persoane fără competențe medicale. Testul se poate asemăna și cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor. Nu cred că cineva și-a propus să verifice veridicitatea unui test de sarcina făcut de o persoană sau cu tăierea unghiilor. Aș vrea să înțelegem toți, prevenția și încrederea nu pot fi înlocuite. Cei mai mulți părinți sunt responsabili, din ce în ce mai mulți părinți înțeleg că acest virus există", a declarat Ministrul educației la Digi24.

Cămpeanu ia apărarea profesorilor

În tot acest timp, Ministrul Educației califică drept "imbecile" ideile conform cărora accesul copiilor în grădiniţe sau al elevilor în şcoli să se facă doar dacă aceştia sunt testaţi pentru COVID. El respinge, de asemenea, criticile aduse acelor profesori care au refuzat să facă testarea în şcoală a elevilor, cu testele din salivă, arătând că profesorii nu pot fi obligaţi, într-un stat democratic, să facă ceva care nu este în fişa postului lor. "Mă transform în cel mai puternic apărător al colegilor cadre didactice care am văzut că sunt sub un tir încrucişat, acuzaţi de foarte multe lucruri, dacă vom continua să acuzăm şcoala, mă tem că nu vom ajunge bine. Şi încă o dată: testarea obligatorie fără legislaţie primară, legislaţie primară care nu ştiu să fi fost adoptată în vreun alt stat european, să limitezi accesul în şcoală, dacă eşti sau nu eşti testat nu există", a spus Cîmpreanu, la Antena 3. 

86 de cazuri detectate pozitiv în urma testelor rapide de salivă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, în urma testelor rapide din salivă realizate în cursul zilei de luni, au fost detectate 86 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Cîmpeanu a menţionat că, în ceea ce priveşte modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă, conducerea a 16.956 de unităţi de învăţământ a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unităţi de învăţământ testele se vor administra la şcoală, iar în cazul a 467 de unităţi de învăţământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la şcoală, diferenţiat, pe niveluri de studiu.

Citește și:

Testarea elevilor: 6 întrebări despre adevărata utilitate

86 de cazuri de elevi pozitivi COVID-19, detectate în prima zi de testare rapidă

Parteneri

image
image
image
image
image
image
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
WhatsApp Image 2024 04 24 at 10 52 03 jpeg
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net