Smochinele românești au ajuns în supermarket. Din ce alte recolte ”exotice” mai scot bani românii

Roșiile și castraveții sunt deja de modă veche. Se găsesc pe toate drumurile și nu mai fac cu ochiul nimănui. Fermierii care se respectă au trecut acum pe kiwi, smochine sau cartofi exotici!

România, țara paradoxurilor! Importăm mere și struguri de prin țările calde, dar vindem smochine și kiwi made in România. Fermierii romîni au reușit să aclimatizeze mai mai multe soiuri de fructe și legume exotice, iar acum rup gura târgului cu recoltele lor.

Primele smochine românești au apărut deja pe rafturile hipermarketurilor din țară și se bucură de un succes fantastic. Sunt mai gustoase decât cele din import, spun producătorii, iar prețurile sunt chiar de bun simț: aproximativ 19 lei/kilogram.

Unde mai pui că sunt și 100% naturale, smochinul fiind unul dintre puținii arbuști fructiferi care nu necesită tratamente fitosanitare. Deci zero chimicale!

”Suntem la început de drum, este abia anul al doilea, deci primul în care smochinii au intrat pe rod. Am cultivat în curtea casei, pe o suprafață de 800 de metri pătrați și am reușit să avem o producție de aproximativ 120 de kilograme. Jumătate din cantitatea am vândut-o unui hipermarket cu care colaborăm. Am zis să vedem cum merge și a fost chiar un succes. În câteva ore epuizaseră cantitatea și ne-au sunat să le mai ducem”, spune Andrei Mălăescu, proprietarul fermei Grădina cu smochini, din Păulești, județul Prahova. Pe siteul smochini.com, fermierul primește zilnic comenzi pentru fructe proaspete, dar și pentru smochini la ghiveci.

Cumpărătorii sunt în special români care vor să mănânce sănătos, dar și antreprenori care vor să înceapă o afacere. Mai ales că smochinul românesc nu necesită îngrijiri speciale și poate fi cultivat cu succes în regim gospodăresc de către orice gospodar.

Zoom
Butașii de kiwi se vând cu 35 de lei

La mare căutare în România sunt și alte fructe exotice, precum citrice sau chiar kiwi. Grădina Amurg, din Zalău, județul Sălaj, vinde kiwi în ghivece de 3 litri la prețul de 35 de lei. ”E un soi cu fructe ovale, de aproximativ 3 cm lungime și 2,5 cm diametru, cu o floare roșie maro atunci când sunt expuse la lumina soarelui. Se coc la începutul lunii octombrie,  sunt foarte gustoase și au o pielita fragedă care se poate mânca. Începe să rodească la 3-4 ani de la plantare și rezistă la geruri de până la -25 grade Celsius. Pentru a fructifica este nevoie să aibă în vecinătate o plantă masculină. Este potrivit pentru cultivarea pe diferite suporturi, foișoare, pergole”, își promovează fermierii afacerea pe site-urile de mică publicitate.

Zoom
Cristina Ilie gătește numai cu cartofi mov

Cristina și Mădălin Ilie, doi tineri fermieri din județul Argeș, s-au specializat în cultivarea cartofilor exotici, iar afacerea lor crește de la an la an. Cei doi au achiziţionat sămânţa, în urmă cu doi ani, de la un agricultor care a importat-o tocmai din Peru. Au cumpărat numai 10 kilograme, de test, iar în toamna aceluiaşi an a avut o producţie de peste 300 de kilograme. Anul trecut, fermierul din Argeş a recoltat 7 tone de pe cei aproximativ 5.000 de metri pătraţi cultivaţi, iar planurile sunt de extindere. Pentru că cererea este mare, şi preţurile rămân ridicate: un kilogram de cartofi mov pentru consum costă 7 lei, în timp ce unul de sămânţă poate sări de 20 de lei. Ce îl face deosebit față de banala barabulă românească? Cartoful mov e mai gustos și ține cu sănătatea noastră, fiind recomandat chiar și bolnavilor de diabet.

loading...
Loading...