Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Cum ne rugăm pentru a-i cere ajutorul

Ultima actualizare:

    Duminică de duminică, Biserica Sfântul Stelian este plină de oameni care vin şi se închină la moaştele sfântuluifoto: Click!
Duminică de duminică, Biserica Sfântul Stelian este plină de oameni care vin şi se închină la moaştele sfântuluifoto: Click!

Sfântul Stelian Paflagonul, considerat ocrotitor al pruncilor şi al familiei creştine, este prâznuit în fiecare an, pe data de 26 noiembrie.

Calendar ortodox 2020, 26 noiembrie. Sfântul Stelian

Sfântul Stelian a fost curat şi plin de dragoste încă de când mama lui îl purta în pântece. S-a născut într-o familie bogată din Paflagonia, astăzi teritoriu al Turcei. El era singur la părinţi pentru că ceilalţi copii ai părinţilor săi s-au prăpădit imediat după naştere, doar Stelian rămânând în viaţă. A crescut ca orice copil, îndrumat către Dumnezeu de către părinţii săi, iar când aceştia s-au mutat la Domnul el şi-a împărţit tot ce avea şi a dăruit săracilor iar apoi s-a călugărit. Sfântul Stelian a făcut ascultare şi a urmat îndrumările şi învăţăturile monahilor mai bătrâni. Stareţul a vrut să-l înainteze în treapta preoţiei, dar el nu se simţea suficient de meritos pentru asta şi s-a mutat în pustie departe de lume, unde era hrănit de de un înger dumnezeiesc.

De ce i se spune ocrotitorul copiilor

Oamenii veneau la el pentru sfaturi duhovniceşti şi el se ruga pentru cei aflat la necaz sau boală. O molimă îngrozitoare a lovit ţara şi mureau în special pruncii iar părinţii rămânau în jale mare şi fără copii, iar Sf Stelian amintindu-şi de jalea şi suferinţa părinţilor săi nu a putut rămâne nepăsător. Aşa că el îşi deschide inima şi se roagă lui Dumnezeu pentru îndepărtarea bolii şi necazului. Dumnezeu îi ascultă rugăciunile, molima încetetează şi mulţi copii sunt  scăpaţi de moarte. Acum toţi ştiau căldura inimii sale şi mulţi veneau la el pentru puterea rugăciunilor lui şi pentru a câştiga sănătate pentru pruncii lor.

„Rugăciunile sale aveau atâta tărie încât de cele mai multe ori mamele se întorceau fericite la casele lor. Faima sa creşte tot mai mult şi se răspândeşte în ţinuturile învecinate, dar smerenia lui Stelian depăşea cu mult cinstirea pe care încercau oamenii să i-o aducă. În această stare de dragoste aprinsă către Dumnezeu şi de milă jertfitoare în rugăciune pentru toţi cei care suferă, Cuviosul Stelian va trece la cele veşnice, dar minunile săvârşite în peştera în care a trăit nu vor înceta”, se arată în Viaţa Sfântului Stelian, menţionată în Sinaxarul Ortodox.După ce a trecut la cele veşnice, oameni au venit în continuare la peştera în care sfântul a locuit şi minunile nu au încetat. Trupul lui neputrezit a fost dus la biserica mănăstirii sale şi avea aceeaşi putere vindecătoare ca atunci când sfântul era în viaţă.

Rugăciune către Sfântul Cuvios Stelian

Cuvioase Parinte Stelian, sprijinitorul şi călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupeşti biruind şi împreună cu îngerii locuind, priveşti neîncetat mărirea cea gătită sfinţilor, de lumina cereasca umplân-du-te.Acum, în mărirea cerească vieţuind şi înaintea împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioşii care cu îndrăzneală înalţă rugăciuni şi cer sprijinul tău. Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfinţit şi vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame şi pe copii, ferindu-i de întristare şi de boală, arată-te grabnic vindecător al suferinţelor şi al bolilor sufleteşti şi trupeşti ale celor ce te lauda pe tine.Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamarire a Sfintei Treimi, fă şi din pustiul inimilor noastre ţarina bine-placută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinţei şi să se înmulţească roadele sfinţitoare ale faptelor bune; ocroteşte cu rugăciunile tale familiile şi pe copiii noştri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate şi mântuire, ca prin tine şi împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net