Sfânta Parascheva 2018. Programul pelerinajului de la Iași

Ultima actualizare:

    Pelerinajul de la Iași de Sfânta Parascheva este unul dintre cele mai mari din România
Pelerinajul de la Iași de Sfânta Parascheva este unul dintre cele mai mari din România

Sărbătoarea Sfintei Parascheva a transformat în acest sfârșit de săptămână Iașiul în centrul ortodoxismului românesc. De joi 11 octombrie și până luni, 15 octombrie, pentru a atinge moaștele Sf Parascheva zeci de mii de oameni vor sta zi și noapte la coadă. iată care este programul pelerinajului de la Iași

Sărbătoarea a început joi, la ora 6.30, după ce moaștele Sf Parascheva au fost depuse pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” pentru închinare. A urmat între orele 07.00 și 11.30 – Sfinţirea apei (aghiazma mică) și Sfântul Maslu (pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane și sfințirea la butoaiele cu apă. La ora 18.35, au fost aduse din Grecia moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și depuse lângă cele ale Sf Parascheva.

Moaștele Sfintelor Parascheva și Ecaterina vor fi purtate în pelerinaj prin Iași
Moaștele Sfintelor Parascheva și Ecaterina vor fi purtate în pelerinaj prin Iași

Vineri, 12 octombrie 2018:

  • Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Acatist şi Sfânta Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Ignatie, episcopul Hușilor.
  • Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
  • Orele 19.00-20.30 – Pelerinajul „Calea Sfinţilor” – Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. (Se va ieși pe poarta de lângă Casa Nicodim – Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană)
  • Orele 21.00-01.00 – Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, în anul 1996 – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)

Sâmbătă, 13 octombrie 2018:

  • Orele 07.00-12.00 –Sfânta Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
  • Orele 08.30-12.00 – Sfințirea bisericii „Sfântul Mucenic Iulian din Tars” din Campusul universitar Tudor Vladimirescu
  • Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
  • Orele 20.00-00.00 – Slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)

Duminică, 14 octombrie 2018:

  • Orele 07.00-09.00 – Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană)
  • Orele 09.00-13.00 – Sfânta Liturghie arhierească (pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt)
  • Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
  • Orele 20.00-00.00 – Slujba de priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)
  • Luni, 15 octombrie 2018:
  • Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, Ceasurile și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)

Pelerinaj Sfânta Parascheva la Catedrala Patriarhală

Veste bună pentru bucureștenii care vor să se închine la moaștele Sf Cuvioase Parascheva și nu au putut din diverse motive să meargă la Iași. Vin  moaștele la ei! Veşmântul care a acoperit o vreme îndelungată moaştele Sfintei Parascheva a fost adus de la Iași la București și depus într-o raclă. Aceasta a fost depusă deocamdată în Reședința Patriarhală și va fi mutată în Catedrala Patriarhală, sâmbătă 13 octombrie la ora 16:00.

În continuare va fi oficiată slujba Vecerniei Mari cu Litie. În jurul orei 18:00 va începe Utrenia, iar la finalul slujbei, racla cu veșmântul sfintei va fi purtată în procesiune în jurul Catedralei Patriarhale.

Coada formată de pelerini se întinde pe mai mulți kilometri
Coada formată de pelerini se întinde pe mai mulți kilometri

Cine este Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Potrivit basilica.ro, după trecerea sa la cele veşnice, în anul 1235, moaștele Sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea (1218-1241) și au fost așezate cu cinste la Târnovo. Mai târziu, în anul 1393, au fost strămutate la Belgrad și în 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei. De acolo, Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) le-a adus la Iași, la Mănăstirea Sfinților Trei Ierarhi, în anul 1641. Sfintele moaște au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoștință pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată de toți credincioșii ortodocși făcătoare de minuni în sănătate, afaceri și chiar viața de familie.

Moaștele Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina au fost aduse la Iași din Grecia și așezate lângă cele ale Sf Parascheva
Moaștele Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina au fost aduse la Iași din Grecia și așezate lângă cele ale Sf Parascheva

Moaștele Sf. Ecaterina au sosit la Iași

În acest an, lângă moaștele Sf Parascheva au fost aduse și moaștele Sf. Mare Mucenice Ecaterina. Acestea au fost aduse joi seară, din Grecia, de la o mânăstire din localitatea Katerini

 Sfânta Ecaterina este cinstită ca ocrotitoare a multor meserii: a avocaților și judecătorilor, a medicilor și asistentelor, a farmaciștilor, a mecanicilor, a morarilor, a bibliotecarilor, a literelor și artelor. ste considerată ocrotitoarea fecioarelor și a tuturor femeilor.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net