Şefei Inspecţiei de Stat i s-a făcut rău în «şcoala toxică» din Arad

9-act-1-4col-deratizare-liceu-arad2.jpg

Specialiștii au descoperit că la dezinsecție au fost folosite substanțe interzise sau în concentrație prea mare

”Am avut iritaţii la nivelul ochilor şi în gât!”. Este anunţul şoc făcut de Mioara Comana, şefa Inspecţiei de Sănătate de Stat, după ce a vizitat Liceul Adam Muller Guttenbrunn din Arad unde s-au intoxicat 40 de copii. Aşadar, substanţele periculoase persistau la patru zile de la deratizarea şi dezinsecţia care se pare că au îmbolnăvit copiii.

Doamne, prin ce pericol au trecut copiii de la Liceul Adam Muller Guttenbrunn (Liceul German) din Arad. În jumătate de şcoală nu se învăţa nici ieri. Motivul? Este zona unde învăţau cei 40 de elevi care au ajuns luni, în prima zi de şcoală, la Unitatea de Primiri Urgenţe cu simptome grave de intoxicare. Cauza pare a fi deratizarea şi dezinsecţia făcute vineri, 10 ianuarie, la cererea conducerii unităţii de învăţământ de o firmă din Deva. Deocamdată, potrivit analizelor, una dintre substanţele care ar fi fost folosite la dezinsecţie avea o concentraţie de patru ori mai mare decât cea admisă, iar alta nu mai este autorizată de câţiva ani.

untitled-1.jpg

Mioara Comana s-a plâns de iritații la nivelul ochilor și în gât după vizita la Liceul German

”Prima substanţă trebuia folosită în concentraţie de 0,5% , iar în procesul-verbal au notat că au pus o concentraţie de 2%, deci de patru ori mai mult. Gândiţi-vă, de patru ori mai mare, combinată şi cu produsul care nu mai trebuia fi folosit, vă daţi seama că s-a ajuns unde s-a ajuns”, a dezvăluit Mioara Comana, şefa Inspecţiei de Sănătate de Stat. Om trecut prin multe, doctorul Mioara Comana a povestit traumatizată vizita de la Liceul din Arad. ”Am avut o experienţă neplăcută, în premieră.(…)A trebuit să merg la şcoală şi împreună cu colegii mei am urcat fix în corpul unde s-a întâmplat. Din momentul în care am intrat pe holul de la etajul 1 efectiv nu se mai putea respira: după 4 zile! Am avut aceleaşi simptome ca şi copiii internaţi, iritaţii la nivelul ochilor şi în gât”, a povestit vădit emoţionată Mioara Comana, conform aradon.ro. Dezinsecţia a fost efectuată de o firmă din Deva, care are o activitate de peste 30 de ani. Administratorul nu găseşte nici o explicaţie pentru intoxicarea elevilor. ”S-au luat probe, am înţeles că nu sunt substanţe în aer, şi în rest, aşteptăm şi noi să vedem ce s-a întâmplat”, a declarat la digi24.ro, Csaba Veres, administratorul firmei de dezinsecţie şi deratizare. Deocamdată la Arad sunt echipe de control de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Ministerul de Interne. În spital au mai rămas 14 dintre elevii internaţi, iar medicii spun că nu ştiu exact ce substanţă i-a afectat, aşa că îi ţin sub observaţie. 

9-act-facs.jpg

Click! a scris în ziarul de ieri despre ”școala toxică”
Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1