Se reiau negocierile dintre PNL, USR - PLUS și UDMR. Cele trei scenarii vehiculate în contextul funcțiilor de premier și șefi ai Camerelor

Ultima actualizare:

    Ludovic Orban vrea să fie din nou premier
Ludovic Orban vrea să fie din nou premier

Azi, se reiau negocierile dintre PNL, USR - PLUS și UDMR, liderii celor trei formațiuni politice urmând a se întâlni la o vilă de protocol din Bucureşti. Aici, vor continua discuţiile în vederea formării coaliţiei care să dea un nou Guvern.

Se reiau negocierile dintre PNL, USR - PLUS și UDMR. Care sunt noile propuneri 

Trei scenarii de premier și șefi ai Camerelor se vehiculează în prezent, iar aceste propuneri vin din partea liberalilor și ai alianței URS-PLUS.

Primul scenariu: liberalii vor funcția de premier și șefia uneia dintre Camere 

Ludovic Orban a declarat miercuri, după şedinţa conducerii liberale, că mandatul PNL la negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale include două variante - Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Cameră sau Orban premier şi Cîţu preşedinte la Senat. Liderul liberalilor a precizat că votul dat în Biroul Permanent Naţional a fost un vot în unanimitate. El a argumentat că într-o democraţie votul cetăţenilor e baza pentru orice negociere, PNL având o pondere de aproximativ 55% în cadrul acestei majorităţi parlamentare. Astfel, liberalii consideră legitim să desemneze un candidat la funcţia de premier şi un candidat la funcţia de preşedinte al uneia dintre Camere. Orban i-a rugat pe partenerii de coaliţie să se respecte reciproc şi să evite declanşarea unui război mediatic.

Scenariul doi vine cu două variante și aparține USR-PLUS

Pe de altă parte, USR-PLUS a validat în şedinţele conducerii celor două partide ca în mandatul de negociere să fie două variante şi anume Florin Cîţu premier, PNL să aibă şefia Senatului, iar Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor. Mai e și propunerea ca Dacian Cioloş să fie premier, iar PNL să aibă conducerea ambelor Camere ale Parlamentului.

Ce presupune scenariul trei 

Mai există şi scenariul trei, unul care a fost discutat şi la primele negocieri, respectiv ca funcţiile de premier şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului să fie împărţite în mod egal între PNL, USR-PLUS şi UDMR, iar liberalii să aleagă primii ce poziţie doresc. Este posibil ca UDMR să nu agreeze scenariul trei al USR-PLUS, în contextul în care Uniunea consideră că funcţiile de preşedinţi ai Camerei şi Senatului trebuie să revină celorlalte două partide care nu dau premierul, potrivit lui Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a adăugat că în cazul în care USR alege şefia Camerei Deputaţilor, UDMR o poate lua pe cea a Senatului sau invers, dacă USR alege preşedinţia Senatului, atunci UDMR o poate prelua pe cea a Camerei, pentru a fi un echilibru şi a creşte nivelul de încredere.

Iohannis a declarat că acceptă orice propunere

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că aşteaptă ca partidele să ajungă la un acord în vederea realizării unei majorităţi parlamentare şi la desemnarea unui premier. „Asta aştept eu, ca preşedinte, să se formeze o majoritate şi să-mi propună un nume. Dacă se înţeleg PNL, USR-PLUS şi UDMR şi vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîţu, îl accept, sau să fie altcineva”, a afirmat şeful statului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net