Se merge cu viteza melcului până la mare: 60 km/h

Ultima actualizare:

    Între kilometrii 85 şi 97  se circulă pe câte o  singură bandă pe sens Fotografii: Sever Gheorghe
Între kilometrii 85 şi 97 se circulă pe câte o singură bandă pe sens Fotografii: Sever Gheorghe

Autostrada Soarelui a intrat în reparaţii chiar la începutul sezonului estival. Se circulă cu 60 km/h pe porţiuni de drum, unde traficul se desfăşoară pe o singură bandă. Într-o zi normală se merge în coloană, dar la final de săptămână se formează adevărate blocaje. Hotelierii ameninţă cu grevă fiscală dacă lucrările nu se termină până pe 15 iunie.

Ani la rând am mers spre mare pe un drum presărat cu gropi.  Denivelările apar chiar la intrarea pe Autostrada Soarelui (A2), dinspre Bucureşti, pe primii aproape 20 km. Îmbinările dintre plăcile de beton au fost plombate, dar n-am scăpat de zgâlţâit. La drum întins ai impresia că te afli pe un drum de ţară. Între kilometrii 35 şi 64 dispar plăcile şi apare asfaltul, care acum se repară, pe o porţiune de 3 km. Între kilometrii 55 şi 58, miercuri se circula pe o singură bandă. Muncitorii au ras primul strat al autostrăzii şi au început să toarne altul. Este, de fapt, prima porţiune unde se circulă cu viteza melcului. Dar de la km 85 începe adevărata nebunie.

A2 se îngustează la un singur culoar pe sens, pentru că benzile de circulaţie spre Litoral sunt închise, încă din aprilie. Zeci de utilaje erau miercuri pe şantier. Pentru şoferii care pleacă sau vin de la mare totul devine un calvar. De la 130 km, viteza este restricţionată la 60 km, dar de multe ori sunt obligaţi să încetinească aproape de tot. Şi merg aşa cu viteza melcului 12 km. Suficient pentru ca tot traficul să se blocheze, mai ales la final de săptămână, când mulţi români pleacă spre mare. Hotelierii sunt supăraţi că cei de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au început lucrările prea târziu şi îi acuză că boicotează turismul.

”Deşi în fiecare an am atras atenţia conducerii CNAIR, cu mult înainte de începerea sezonului, să încheie lucrările de mentenanţă şi reparaţii până la 1 iunie, aceasta ignoră solicitările. Turiştii se chinuie 5-6 ore pe A2, între Constanţa şi Bucureşti, un drum care ar trebui făcut în doar două ore. Un turist face mai mult din Bucureşti la Marea Neagră decât are nevoie ca să ajungă pe orice litoral din Europa şi chiar din nordul Africii sau Dubai”, a declarat Mohammad Murad, preşedintele  Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. Acesta a spus că dacă până la 15 iunie lucrările nu sunt gata hotelierii vor face grevă fiscală, adică nu vor mai plăti taxele şi impozitele pe luna mai. Surse din cadrul Ministerului Transporturilor ne-au mărturisit faptul că 11 iulie este data când reparaţiile ar trebui să se finalizeze, conform graficului, dar că se încearcă găsirea unei soluţii de compromis: ”Fie muncitorii vor lucra doar noaptea şi ziua se va degaja autostrada, fie reparaţiile vor fi sistate şi reluate în septembrie”. 

Până pe 15 iunie este Programul «Litoralul pentru toţi»

Turiştii care nu au bani să meargă la mare în plin sezon estival au posibilitatea să aibă o vacanţă pe cinste şi în această perioadă.   Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a demarat pe 15 mai Programul ”Litoralul pentru toţi”, care se desfăşoară până pe 15 iunie. Preţurile la cazare sunt între 150 şi 600 lei/persoană, pentru o săptămână, în funcţie de hotel, iar pachetele se găsesc doar la agenţiile de turism. ”Programul este destinat turiştilor care îşi doresc o vacanţă la malul mării la începutul sezonului pentru care pot aloca buget foarte mic. Tarifele practicate în program sunt mai mici cu până la 70% faţă de cele din vârf de sezon şi se poate achita cu vouchere de vacanţă”, spun reprezentanţii federaţiei. ”Litoralul pentru toţi” este singurul program social din România susţinut integral de mediul de afaceri, respectiv de patronatele hoteliere autohtone, şi a fost lansat în urmă cu 17 ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net