Se iau măsuri de criză în spitalele din România. Toți românii sunt afectați

Ultima actualizare:

    Marți, în România, nu mai era niciun loc la ATIfoto: EPA-EFE
Marți, în România, nu mai era niciun loc la ATIfoto: EPA-EFE

Se îngroașă gluma! În pragul unei crize a sistemului medical, sufocat de valul de bolnavi de COVID, autoritățile au dispus o serie de măsuri și chiar cer ajutor UE. Se suspendă internările, investigațiile și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, medicii vor lucra în ture de 12 ore, iar rezidenții sunt direcționați către UPU și ATI.

Raed Arafat a anunțat adoptarea a două ordine de ministru, care prevăd o serie de măsuri în spitale.

Rezidenții, trimiși „pe front”

Dacă nu știți cum arată Iadul, mergeți în Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) sau în cele de terapie intensivă (ATI), spune Amin Zahra, medic la Spitalul Clinic Județean Timișoara. Aceste zone sunt pur și simplu sufocate de pacienți COVID în stare gravă, iar medicii sunt disperați că nu mai au locuri pentru ei. Personalul este și el puțin, suprasolicitat. Astfel, Raed Arafat scoate la înaintare rezidenții. „Toţi rezidenţii de medicină de urgenţă urmează să fie preluaţi la stagiul de bază, adică la UPU. Sunt mulţi rezidenţi în stagii, în diferite secţii. Urmează să fie preluaţi la unităţile de primiri urgenţe pentru completarea personalului. Iar la nivelul Ministerului Sănătăţii se discută şi pentru rezidenţii de ATI, ca să mobilizăm un număr mai mare de rezidenţi”, a declarat șeful DSU într-o conferință de presă.

Medicii vor lucra în ture de 12 ore

Ordinul prevede și introducerea turelor de 12 ore pentru unitățile spitalicești cu deficit de personal. „Acum, în mare parte, unităţile funcţionează aşa: ai patru medici, vin toţi dimineaţa, stau până pe la ora 11-13, după care rămâne un singur medic de gardă, până a doua zi. Presiunea este foarte mare pe un medic, de la 13.00 până a doua zi. Acolo unde este deficit, se lucrează în ture, ceea ce înseamnă că un medic stă  12 ore, pleacă, se odihneşte 24 de ore”, a mai explicat Arafat.

Alte nevoi medicale, puse în așteptare. Toți românii sunt afectați

Al doilea ordin, valabil pentru o perioadă de 30 de zile, prevede suspendarea internărilor şi intervenţiilor chirurgicale, precum şi a altor tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate. Asta deoarece managerii de spitale vor trebui să distribuie cât mai mult personal către pacienții COVID. Prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate, pacienților oncologici sau celor care trebuie să facă dializă. Asociațiile pacienților cu HIV protestează, spunând că mulți bolnavi nu se pot trata acasă și ar fi, astfel, condamnați la moarte.

Cerem ajutorul UE

Ministerul Sănătății a solicitat marți DSU să activeze „Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene” pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, medicament utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19. De asemenea, am solicitat asistență internațională, de la țările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, pentru a primi concentratoare de oxigen.

Peste 1.000 de bolnavi așteaptă un pat liber


    La „Marius Nasta”, s-au pus paturi cu bolnavi inclusiv pe holuriFoto: Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta / Facebook
La „Marius Nasta”, s-au pus paturi cu bolnavi inclusiv pe holuriFoto: Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta / Facebook

În spitale, ca pe front! Marți, la nivel național, pentru prima dată s-au anunțat ZERO paturi ATI disponibile, iar în unitățile de primiri urgențe așteaptă peste 1.000 de pacienți. Unii așteaptă pe holuri, în paturi improvizate, alții pe tărgi, iar ambulanțele aduc alți și alți bolnavi în stare gravă. „Fiecare zi este o luptă să transferăm măcar 4-5. Majoritatea sunt de terapie intensivă. Pe unii i-am transferat și după 3-4 zile. S-ar putea să ajungem la momentul în care nici pe scaun să nu-i putem așeza”, a declarat la Digi24 Amalia Hangiu, medic primar de urgență. „Totul este blocat, tot ce poți să vezi sunt măști și butelii de oxigen. După garda de ieri, am rămas cu o amintire pe care nu o s-o uit prea curând: un cuplu aflat în UPU, care împărțea aceeași mască de oxigen”, povestește medicul timișorean Amin Zahra. Iar mai îngrijorător e că acest coșmar încă nu s-a terminat. Luna aceastra, epidemiologii se așteaptă la un vârf de 20.000 de cazuri pe zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
canicula asia profimedia jpg
sirena elle jimenez ofimedia jpg
record temperatura jpg
timisoara sinucidere saptamana mare jpg
ploaie primavara shutterstock 1660946191 jpeg
Printul William si Kate Middleton jpg
Ministrul finanțelor Marcel Boloș vizitează Trezoreria Municipiului București și Trezoreria sector 3, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
autostrada moldovei a7 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net