Scoatem sau nu copiii din casă în această perioadă? Sfatul unui medic pediatru

Ultima actualizare:

    Autoritățile le recomandă părinților să rămână în case cu copiii lorfoto: Shutterstock
Autoritățile le recomandă părinților să rămână în case cu copiii lorfoto: Shutterstock

Pentru mulți părinți, anxietatea legată de noul coronavirus este dublată de perspectiva de a rămâne închiși în casă cu niște copii plini de energie, care se vor plictisi, treptat, de toate variantele de petrecere a timpului oferite. Dr. Gabriela Alexe, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, explică în ce condiții puteți ieși afară cu copiii.

Vremea nu pare cel mai bun aliat al izolării la domiciliu, recomandată de autorități pentru a limita răspândirea noului coronavirus, iar tentația de a scoate măcar un pic copiii afară e mare. Mai ales că rezervele de energie ale celor mici sunt mari, iar alergatul dintr-o cameră în alta nu prea-i ajută să le epuizeze. Iar grădinițele și școlile vor fi închise cel puțin până după vacanța de Paște.

Într-un interviu pentru platforma Thrive Global România, medicul pediatru Gabriela Alexe le recomandă părinților să ia foarte în serios recomandarea autorităților, chiar dacă până în acest moment copiii par mai protejați în fața Covid-19, iar sistemul lor imunitar, încă în formare, îi ajută să facă forme mai puțin severe ale bolii.

Specialistul nu exclude ieșirile din casă, dar recomandă ca acestea să fie făcute în niște condiții foarte stricte.

”Deși vremea de afară ne îndeamnă să ieșim la joacă în parc sau în locurile special amenajate, tocmai acestea trebuie evitate. Nu trebuie să uităm că leagănele și toboganele din aceste locuri sunt atinse de copii și adulți în egală măsură și suprafețele lor nu sunt igienizate astfel încât să împiedice transmiterea virusului.  

Dacă trebuie neapărat să vă deplasați într-un anumit loc, e de preferat să evitați mijloacele de transport în comun (metrou, autobuz, trenuri, autocare) și să folosiți mașina personală (în măsura posibilităților)”, a explicat dr. Alexe pentru sursa citată.

Dr. Alexe: ”Faceți excursii doar cu familia în locuri izolate”

Medicul recomandă, de asemenea, ”evitarea și limitarea dovezilor fizice de afecțiune față de cei mici (...) acele gesturi de tandrețe părintească, cum ar fi sărutul pe frunte, pe obraji, pe mânuțe”.

Dacă vreți, totuși, să ieșiți cu copiii din casă, iată în ce condiții o puteți face. ”Nu vreau să se înțeleagă că nu puteți scoate copilul afară din casă, dar limitați-vă la propria curte, propriul balcon sau faceți excursii doar cu familia (părinți cu copii) în locuri izolate”, a explicat dr. Gabriela Alexe. 

Citiți pe Thriveglobal.ro cât de periculos este noul coronavirus pentru copii.

Citește și:

Francezii au voie să iasă din case doar cu o declaraţie pe proprie răspundere. Ce conţine

România închide toate restaurantele și barurile și suspendă zborurile spre și dinspre Spania

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net