Şcoala de la ţară unde toţi au luat «Evaluarea»

Ultima actualizare:

    Elevii de a VIII-a din localitatea Iancu Jianu, judeţul Olt, au reuşit să intre la liceu în urma eforturilor depuse timp de un an
Elevii de a VIII-a din localitatea Iancu Jianu, judeţul Olt, au reuşit să intre la liceu în urma eforturilor depuse timp de un an

Învaţă într-o şcoală de la ţară, o treime dintre ei au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, provin, mulţi, din comunitatea de etnie romă, dar rezultatele lor uimesc: sută la sută promovabilitate la Evaluarea Naţională.

Liceul Tehnologic din localitatea Iancu Jianu, judeţul Olt, a avut şi în acest an promovabilitate 100% la Evaluarea Naţională. Ce-i deosebeşte de alte şcoli cu o performanţă similară este faptul că profesorii nu s-au folosit de „artificiul“ de a le da elevilor de clasa a VIII-a nota 5, necesară promovării, cu înţelegerea ca aceştia să nu se prezinte la examen, ci au promovat doar aceia care efectiv au învăţat pentru acel salvator 5, scrie adevarul.ro.

Sunt 18 elevi la număr, iar rezultatele lor i-au nemulţumit într-o oarecare măsură pe profesori, cea mai mare medie fiind 8,65. Angajamentul este însă că vor recupera, iar la finalul clasei a XII-a (cei mai mulţi rămân şi la liceu în aceeaşi unitate şcolară) vor trece cu bine bacalaureatul şi vor pleca la facultate. În aceeaşi localitate funcţionează Şcoala Gimnazială Iancu Jianu, ai cărei elevi de asemenea au avut rezultate bune, unul singur înregistrând media sub 5 (4,42), însă cel mai bun coleg al său a terminat examenul cu 9,42. Ambele clase vor livra „materie primă“ pentru liceu, an de an absolvenţii alegând să-şi continue studiile aici, la 20 de kilometri de Balş şi aproape 40 de Craiova, pentru că se învaţă bine şi pot pleca, după liceu, la orice facultate. 


    Absolvenţii de clasa a VIII-a au făcut pregătire pentru examen, la şcoală
Absolvenţii de clasa a VIII-a au făcut pregătire pentru examen, la şcoală

Rezultatele nu au venit peste noapte, spun profesorii, care, ca şi colegii lor din şcolile de la ţară, se confruntă cu dezinteresul elevilor, din ce în ce mai pregnant de la o generaţie la alta. Doar că nu se mulţumesc să încerce. Fac pregătire suplimentară cu elevii, fac lunar şedinţe cu părinţii, diriginţii au un rol deosebit de important, iar la finalul clasei a VIII-a nici un elev nu abandonează şcoala, chiar dacă este obligat, toată vara, să vină în continuare la pregătire pentru a trece corigenţa.Mulţi elevi sunt de etnie romă, mulţi au părinţii plecaţi la lucru peste hotare, însă şi bunicii au reuşit să comunice foarte bine cu ei şi cu profesorii. „Unii au promisiuni că trebuie să plece nu ştiu pe unde, e destul de dificil, trebuie să fii în primul rând psiholog, dar încercăm să facem faţă, e o provocare“, recunosc profesorii. Unii copii, deşi foarte buni, nu-şi pot urma, la finalul liceului, visul de a merge la facultate. „În afară de cei care pleacă în străinătate, mulţi merg la facultate, dar sunt şi părinţi care nu pot să-i întreţină, din păcate copii buni, care fie pleacă în străinătate, fie se angajează şi se descurcă pe cont propriu”.

Şcoala profesională pe care n-a vrut-o nimeni

simeon stalpnicul png

Situaţie inedită la Focşani. Colegiul Tehnic ”Gh. Asachi”, împreună cu o fabrică de confecţii au semnat la începutul anului un contract de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor din învăţământul dual. Practic, din noul an de învăţământ 2018-2019, în cadrul unităţii, unde 80% din elevi provin din mediul rural, ar fi trebuit să funcţioneze o clasă de 20 de locuri, cu specializarea “operator-confecţioner”. Scopul era ca la finele proiectului să fie pregătiţi muncitori calificaţi pentru industria confecţiilor. Dar, rezultatul e dezastruos: nici un elev nu doreşte să urmeze o şcoală profesională, deşi avantaje există: bursă de 400 de lei/lună, transport şi o masă gratuite.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
maratonist 1 jpg
schitul moara vlasiei facebook jpg
Autobuz STB Facebook Nicușor Dan jpg
Castelul Bran FOTO Shutterstock jpg
Dr  Vlad Ciurea jpeg
crocodil pixabay jpg
2925A0F4 C385 4830 B11E 00CE28E4267F jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net