Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2021, luna februarie

calendar-ortodox-2021-februarie-intampinarea-domnului.png

Calendar ortodox 2021, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi
Întâmpinarea Domnului, 2 februarie
foto: doxologia.ro

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului.

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2021, luna februarie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2021, luna februarie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

Întâmpinarea Domnului. Data: 2 februarie

Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos este praznicul luinii februarie şi are legătură cu firea omenească a lui Dumnezeu întrupat. Pruncul Iisus este dus la Templu de către Fecioara Maria mama sa şi de către dreptul Iosif pentru a respecta Legea, care prevedea ca orice întâi născut băiat să fie dus şi închinat lui Dumnezeu, practic pruncul devenea proprietatea lui Dumnezeu, pus în slujba Celui PreaÎnalt. Tot atunci se făcea şi curăţirea mamei. La Templu au fost întâmpinaţi de dreptul Simeon şi prorociţa Ana. Dreptul Simeon era un învăţat care făcuse parte dintre cei 70 care trudiseră la traducerea Vechii Lege în limba greacă, pentru evreii din diaspora care nu mai cunoşteau ebraica, ci vorbeau în dialectul popular grec, koine. El atunci când a ajuns la textul din Isaia “Iată fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu” a înlocuit termenul fecioară cu cel de femeie. Pentru necredinţa lui Dumnezeu l-a pedepsit să nu moară până ce nu-l va vedea cu ochii săi pe Mesia. Când l-a luat îm braţe a rostit rugăciune “Acum slobozeşte în pace pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, că văzură ochii mei mântuirea Ta pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, Lumină spre descoperire neamurilor şi slavă poporului Tău Israel“ “ (Luca 2, 29-32). Astfel Simon, deşi era poate cel mai bătrân om din vremea sa nu cere să fie eliberat pentru că era bătrâns au obosit, ci pentru că se simţea împlinit şi va pleca pe lumea celalată pentru a vesti morţilor că fiul lui Dumnezeu s-a întrupat.

Sfinți cu cruce neagră în luna februarie, în Calendarul ortodox 2021

  • 10 februarie, sfântul Haralambie;
  • 24 februarie, Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul;
  • 29 februarie, Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.

  • În epistola sa către Romani, în primul verset a capitolului 13, sfântul apostol Pavel ne învață că “Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri, căci nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite”. Plecând de la această idee să ne aplecăm puțin asupra râului pe care unii credincioși îl consideră un râu al vieții.