Sanitarii au renunțat la grevă, după ce li s-a promis schimbarea Legii salarizării

Ultima actualizare:

    În 26 aprilie, circa 10.000 de membri ai Federației Sanitas au protestat în fața Guvernului, pentru că, după reducerea sporurilor, li s-au micșorat veniturileFoto: Oana Neacșu
În 26 aprilie, circa 10.000 de membri ai Federației Sanitas au protestat în fața Guvernului, pentru că, după reducerea sporurilor, li s-au micșorat veniturileFoto: Oana Neacșu

După 12 ore de negocieri, sanitarii au anunțat, marți seară, că renunță la greva generală stabilită pentru vineri. Și asta, pentru că miniștrii cu care au negociat le-au promis că vor schimba Legea salarizării și Regulamentul sporurilor.

„Aşa cum ştiţi, premierul României a avut discuţii şi cu managerii de spitale. În urma acestor discuţii s-a constituit un grup de lucru format din manageri din subordinea autorităţilor locale, din subordinea Ministerului Sănătăţii, spitale de monospecialitate, institute de importanţă naţională. Acest grup de lucru a înaintat prim-ministrului nişte propuneri pentru deblocarea situaţiei apărute în sănătate, propuneri care au fost discutate. De asemenea, sindicatele au înaintat propuneri prim-ministrului, propuneri pe care astăzi (n.r. marți) le-am discutat preţ de aproape 12 ore. În urma discuţiilor cu managerii de spitale, cu liderii de sindicat, s-a ajuns la concluzia că Legea salarizării şi Regulamentul sporurilor au fost aplicate uneori în mod subiectiv de către spitale. Pot să vă dau un exemplu cel puţin hilar din punctul nostru de vedere - un număr de două spitale au declarat că au avut scăderi salariale faţă de decembrie 2016: Spitalul Judeţean Arad - din 1969 de angajaţi, 1820 au avut scăderi, Focşani - din 1366, 1307 au avut scăderi. Asta legat de raportările pe care dânşii le-au făcut”, a declarat ministrul Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu şi de către liderii sindicatelor din sănătate. 

Ministrul Sănătăţii a anunţat că s-a decis modificarea legii salarizării, fără a modifica însă plafonarea sporurilor la 30 la sută. 

La rândul său, Federația Sanitas a anunțat că „Guvernul a găsit bani, astfel încât niciun salariat nu va mai înregistra pierderi de venituri, comparative cu luna februarie 2018”.

Potrivit unei comunicări a Federației Sanitas, reprezentanții organizațiilor sindicale prezente la negocieri „au fixat principalele puncte convenite într-un Acord. Acestea sunt:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2) Păstrarea actualelor limitele prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

În condițiile punerii în practică a prevederilor de mai sus, Federația SANITAS nu va declanșa greva generală programată pentru vineri, 11 mai”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net