Sâmbătă, o nouă ediție Noaptea Muzeelor. Puteți vizita gratis aproape 60 de instituții culturale din București

noaptea-muzeelor-muzeul-antipa-coada.jpg

La Muzeul Antipa, in fiecare an se formeaza cozi uriase la care stau rabdatori sute, ba chiar mii de parinti si copii
La Muzeul Antipa, în fiecare an părinți și copii s-au așezat răbdători la cozi uriașe pentru a vedea expozițiile minunate ale muzeului
Foto: Mediafax

Peste 150 de spaţii ale unor muzee şi entităţi culturale publice şi private din Bucureşti şi din ţară vor fi deschise de Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 18 mai, între orele 18.00 și 02.00, pentru expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte. Doar în Capitală există io ofertă variată din partea a aproape 60 de instituții de cultură, de stat sau particulare. Evenimentul este organizat pe plan naţional de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR), anul acesta fiind cea de-a 15-a ediție.

Cea de-a 15-a ediție Noaptea Muzeelor , eveniment cultural intrat deja în tradiție, se va desfășura sâmbătă, 18 mai. Conform organizatorilor, în circuitul muzeal bucureştean s-au înscris aproape 60 de muzee, instituții cultural de stat, dar și private, precum şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, În ţară există deja înscrise peste 100 de muzee şi entităţi culturale diverse, cu reprezentare în 32 de judeţe. Ediția din acest an adună un număr record de instituții culturale ce s-au înscris la eveniment. "În 2019 avem un nou muzeu intrat în circuit, Muzeul de Artă Recentă. De asemenea, în această nouă ediţie a fost creat un circuit al muzeelor care fac trimitere la perioada represiunii comuniste: Muzeul Închisoarea Piteşti, Memorialul Gherla şi Memorialul Rezistenţei şi Opresiunii Bihor. Unele dintre acestea sunt pentru prima dată incluse în Noaptea Muzeelor, alături de Teatrul de Revistă Constantin Tănase, Muzeul Cineastului Amator Reşiţa, Ateneul din Iaşi, Rope Street Braşov, Muzeul Recordurilor din Bucureşti etc, Iar printre atracţiile ,,imposibil de ratat” ale acestei ediţii putem menționa şi cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră "Madrigal- Marin Constantin ", a declarat managerul Nopţii Muzeelor, Dragoş Neamu.

Programul de vizitare este, în general, între 18.00 și 02.00

Printre muzeele ce pot fi vizitate în București se numără: Muzeul Naţional al Ţăranului, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul "George Enescu", Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Băncii Naţionale a României, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul Naţional al Pompierilor, Muzeul de Artă "Vasile Grigore", Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Veche Apuseană "Dumitru Furnică Minovici", Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", Muzeul Universităţii Politehnica etc.

Programul de vizitare este, în general, între orele 18.00 – 02.00 (ultima intrare la ora 01.30), dar orarul poate să difere de la instituție la instituție, cu excepția Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, unde programul va dura până la ora 04.00 dimineață, ultimii vizitatori putând intre la ora 03.30. Accesul va fi, ca în fiecare an, gratis. Lista completă a tuturor muzeelor şi spaţiilor participante la Noaptea Muzeelor, dar și orarul de vizitare pentru fiecare muzeu în parte pot fi consultate pe site-ul www.noapteamuzeelor.org şi pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/noapteamuzeelor. 

Câteva sugestii: cea mai mare colecție din lume de fiare de călcat, la Muzeul Recordurilor

  1. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru această ediție o serie de activități care includ expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, precum și multe alte surprize. Între orele 18.40 – 19.00, în fața intrării principale va putea fi admirat „Cel mai mic muzeu din România”, adică unicul exponat al muzeului Madrigal&Cantus Mundi, costumul renascentist de damă Madrigal;
  2. „Cel mai mic muzeu din România” este, de fapt, o expoziție itinerantă în cadrul căreia poate fi admirat unicul exponat al muzeului Madrigal&Cantus Mundi, costumul renascentist de damă Madrigal, unul dintre cele mai célèbre costume din viața culturală a României, blazon al identității si prezenței scenice a Corului de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Costumul va fi expus, pe rând, începând cu ora 18.00, la Muzeul Național al Țăranului Român, apo la Muzeul Antipa, Muzeul „George Enescu”, Muzeul Colecțiilor de Artă, pe platoul din fața Bibliotecii Centrale Universitare, periplul urmând a se încheia la Muzeul Municipiului București –Palatul Suțu, unde va fi expus între orele 21.30 – 22.00. Inedita expoziție va fi însoțită de copiii din corurile Cantus Mundi ce vor susține în fiecare dintre locurile de mai sus un mic concert de cânt coral;
  3. Muzeul Recordurilor, care a fost recent deschis în strada Parfumului 25-27, va primi vizitatori între orele 18.00 şi 23.00. Amatorii de recoduri vor putea privi cea mai mare colecţie de fiare de călcat din lume, ce are aproape 35.000 de exponate şi a fost omologată oficial de Guiness Book of Records. Cele mai vechi exponate datează de două milenii şi sunt originare din China;
  4. Muzeul Colecției Țiriac din Calea Bucureștilor, 289, poate fi un punct de atracție pentru pasionații de automobile și motociclete deosebite aflate în proprietatea cunoscutului om de afaceri. Colecția conține peste 30 de mărci auto-moto renumite, unele produse începând cu anul 1899.
Loading...

Citește și

  • Sediul vechi al Bancii Nationale are intrarea principala dinspre strada Lipscani

    Cu ocazia împlinirii a 139 de ani de la înființare, Banca Națională a României a organizat, miercuri, 17 aprilie, „Ziua porților deschise”. A fost pentru prima oară cînd marele public a putut vizita anumite spații din Palatul Vechi al BNR, precum fostul cabinet al Guvernatorului BNR, dar și alte expoziții tematice permanente printre care și cea denumită „TezAur”, unde tronau la loc de cinste lingouri și monede din aur în valoare de 2 milioane de euro. Și a putut afla cum a fost păcălit Ceaușescu în privința unei picturi semnate Nicolae Grigorescu.

  • Cumintenia Pamantului, sculptura lui Brancusi, asteapta cuminte noua incercare a statului de a o cumpara

    Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz, a anunțat într-o conferință de presă că ministerul dispune de 25 milioane de euro pentru achiziționarea de obiecte de patrimoniu. El a mai declarat că așteaptă o nouă ofertă din partea proprietarilor sculpturii lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.