Sâmbăta Mare. Pregătiri pentru sărbătoarea Învierii

sambata_mare_jpg.jpg

În Sâmbăta Mare se fac pregătiri pentru Sărbătoarea Paștelui
Sursa foto: Click.ro

Sâmbăta Mare este ultima zi a Postului Paştelui. În dimineaţa acestei zile se păstrează tradiţia de a merge la biserică: părinţii şi copiii pentru a se spovedi şi a primi sfânta împărtăşanie. Acum, la spovedanie, fiecare trebuie să mărturisească preotului duhovnic greşelile făcute de la ultima împărtăşanie.

La spovedanie se mărturisesc  preotului duhovnic greșelile

Acum, la spovedanie, fiecare trebuie să mărturisească preotului duhovnic greşelile făcute de la ultima împărtăşanie. Se spune că, atunci când credinciosul ascunde o greşeală în timpul spovedaniei, Dumnezeu va găsi o cale prin care acesta să fie povăţuit să se îndrepte.După împărtăşanie se continuă postul până în ziua de Paşti.

 

Pregătiri pentru masa sărbătorească

În căminele creştinilor, gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa sărbătorească . După ce joi au fost vopsite ouăle, în această zi, în multe zone ale ţării se sacrifică mielul, iar din carnea lui se pregătesc bucatele tradiţionale pascale: drobul, borşul de miel şi friptura. .

Tot în această zi se prepară pasca , iar ritualul preparării acesteia poate avea semnificaţii magice, spune tradiţia. Pasca poate avea forme diferite şi fiecare formă de aluat face referire fie la momentul morţii lui Iisus, fie la naşterea Acestuia.

Să purtăm un obiect nou de îmbrăcăminte

În noaptea Învierii şi în prima zi de Paşte este bine să purtăm un obiect de îmbrăcăminte nou pentru a fi bucuroşi şi sănătoşi până la Paştele viitor.

Să pregătim hainele cu care ne îmbrăcăm de Paște

Tot în Sâmbăta Mare trebuie să pregătim hainele cu care ne îmbrăcăm în noaptea Învierii şi în ziua de Paşti.

Copiii care n-au împlinit vârsta de şapte ani nu trebuie să postească. Credincioşii, indiferent de vârstă vor posti în funcţie de starea de sănătate, măcar trei zile.

Gospodinele pregătesc coșul pascal

Sâmbătă seara, înainte de slujba Învierii, gospodinele pregătesc coşul cu bucate. Acesta trebuie dus la biserică, pentru ca preotul să binecuvânteze bucatele În coş, gospodina va pune un ştergar nou, o lumnare albă aprinsă, ouă roşii, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină , o ramură de busuioc, un miel figurină preparat din aluat copt şi vin.

Credincioșii merg la biserică să primească lumină

Sâmbătă noaptea credincioşii merg la biserică să primească lumină. La ora 12, preoţii ies din biserică împreună cu toţi credincioşii veniţi la slujba Învierii să asculte Sfânta Evanghelie şi să primească lumină.

După răspândirea luminii sfinte, preotul spune: "Hristos a înviat!", iar credincioşii trebuie să răspundă :"Adevărat a Înviat!. După acest moment, slujba se continuă în biserică, până dimineaţa, la orele 4. Credincioşii vor primi Paşte după ce acesta a fost binecuvântat de preot. La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Aceasta simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos .

Sâmbătă seara se  deschid cerurile

Sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin în căminul unde au locuit înainte de plecarea în eternitate. În memoria lor se împart pachete săracilor

Sâmbătă seara, înainte de slujba Învierii, gospodinele pregătesc coşul cu bucate. Acesta trebuie dus la biserică, pentru ca preotul să binecuvânteze bucatele . În coş, gospodina va pune un ştergar nou, o lumnare albă aprinsă, ouă roşii, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină , o ramură de busuioc, un miel figurină preparat din aluat copt şi vin.

 

 

 

Loading...