«Salvează» jucăriile comuniste de la uitare

8-act-1.jpg

Inginerul Cristian Dumitru are o colecţie impresionantă: peste 12.000 de jocuri şi jucării pe care le plimbă prin toată ţara

La 52 de ani, Cristian Dumitru are o pasiune aparte: colecţionează jucării de pe vremea comunismului. Şi nu pentru că vrea să se joace cu ele, ci pentru că vrea să le salveze de la uitare, „închizându-le” într-un muzeu pe care speră să îl poată inaugura cât mai curând.

„Nici nu mai ştiu cum a început totul. Din adolescenţă am început să adun jucării, pe ale mele, pe ale prietenilor, pe ale cunoştinţelor. E uimitor să vezi cât de rezistente sunt aceste jucării din perioada comunistă! Au trecut de la o generaţie la alta, trei generaţii de copii s-au jucat cu ele şi încă mai rezistă. Mai sunt şi unele pe care trebuie să le repar”, îşi începe povestea Cristian Dumitru.

masina-carti.jpg

Dumitru se ocupă şi de recondiţionarea jucăriilor pe care le cumpără. Colecţionarul are un joc „Păcălici” în stare bună

Ce face cu ele? Vrea să le „salveze”, să le arate tuturora, să nu fie date uitării. Şi-a pus în cap să deschidă în România primul muzeu al jucăriilor ce au bucurat atâţia copii în perioada comunismului, când nu prea aveai cu ce să te joci. În peste 40 de ani, a adunat peste 12.000 de jocuri şi jucării, de la indieni, maşinuţe, jocul “Păcălici” sau “Dacii şi romanii”, până la păpuşi. Le ţine într-un garaj, la un bun prieten, cuprins şi el de “microbul” colecţiei. “Le mai ţin şi prin casă, în special pe acelea pe care trebuie să le repar, căci nu toate sunt în stare bună”.

8-act-4.jpg

Până la finele lunii mai, jucăriile sunt expuse la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, din Galaţi

Familia i-a înţeles pasiunea, una destul de costisitoare, având în vedere că tot mai mulţi români s-au prins că obiectele ce amintesc de comunism se pot vinde pe bani frumoşi. “După ’89, le luam de la consignaţii, de la piaţă, de la Obor. Acum le găsesc mai greu. Nici nu am făcut un calcul câţi bani am cheltuit”, a mai mărturisit Dumitru, pentru Click! Până la deschiderea muzeului, Cristian Dumitru merge în „turneu”, prin ţară, să prezinte tinerei generaţii această „bucată de istorie”. „Am mers prin şcoli, la lecţii deschise. Copiii se uitau aşa de ciudat la ele! Ei sunt învăţaţi cu tabletele, cu telefoanele. Mai mult părinţii vin la expoziţiile noastre şi privesc cu nostalgie”.

Copoţ şi-a dus fiul la «muzeul jucăriilor»

Şerban Copoţ, liderul trupei Animal X, a dorit să îi ofere fiului său, Tedi (4 ani) o lecţie de istorie. Aşa că a trecut pragul casei lui Cristian Dumitru, unde puştiul a descoperit cu încântare cu ce se juca tatăl lui în copilărie. „O reală plăcere a fost să revăd o parte din copilăria mea alături de propriul copil. M-am mândrit când am văzut ca Tedi se desprinde cu greu de acel muzeu. A fost foarte curios şi atras de tot ce îi pica în mâini şi cerea detalii despre reguli de joc şi am fost măgulit de faptul că i se păreau frumoase jucăriile mele de atunci. Întors în timp, mi-am amintit şi cât de greu se găseau jucării prin anii ’80”, a declarat Copoţ. (foto: serbancopot.ro)

Loading...

Citește și

  • Au ”medici”, ”asistente” şi chiar ”cameră de gardă”. Primesc orice fel de ”bolnav”, dar există o mare diferenţă faţă de unităţile sanitare normale: pacienţii nu sunt oameni, ci jucării. Maşinuţe fără uşi sau geamuri, păpuşi fără picioare – orice jucărie poate reveni la viaţă la spitalul pentru jucării.

  • Luna cadourilor a început, aşa că s-a dat startul la cumpărăturile pentru Sărbători. Ca în fiecare an, jucăriile sunt cele mai căutate. Atenţie, părinţi! Când achiziţionaţi o jucărie, în primul rând, trebuie să vă gândiţi la siguranţa copilului! Iată ce sfaturi ne dau reprezentanţii de la Protecţia Consumatorilor!

  • jucarii plus papusi

    Drama familiei Bodnariu, căreia statul norvegian i-a luat cei cinci copii, este departe de a se sfârși. Români de pretudindeni au protestat în fața ambasadelor Norvegiei cu pancarte și lozinci. Acum, sunt invitați să vină cu jucării.

  • Se apropie Sărbătorile, iar părinţii sunt deja în căutare de jucării pentru cei mici. Aveţi grijă, însă, ce cumpăraţi! Unele jucării, chiar dacă par inofensive, sunt foarte periculoase. Este şi cazul jucăriilor cu laser, spun specialiştii. Şi asta după ce, în ultima perioadă, tot mai mulţi copii şi tineri au ajuns la spital, cu leziuni oculare grave, din cauza „proiectării în ochi” a luminii provocate de lasere de jucărie, spune managerul Spitalului de Oftalmologie, prof. dr. Monica Pop.