Salarii şi sporuri mărite, praf în ochii bugetarilor!

salarii.jpg

Deşi ştiu că legea nu le permite să majoreze lefurile cu 180 de zile înainte de alegeri, parlamentarii îi amăgesc pe oameni

Bătaie de joc la adresa bugetarilor care speră să primească câţiva bănuţi în plus la salariu! În prag de alegeri, parlamentarii se bat cu pumnul în piept că, luni, vor vota mărirea lefurilor şi sporurilor din sănătate şi educaţie. Numai că legislaţia în vigoare nu le permite acest lucru. Iar ei ştiu asta!

Câtă neruşinare! Din 2010, avem o lege votată de Parlamentul acelor vremuri, mulţi dintre aleşi aflându-se şi acum în rândurile deputaţilor şi senatorilor. Este vorba de Legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Articolul 9, alineatul (1) stipulează clar: „Nu  pot  fi  promovate  acte  normative  cu  mai  puţin  de  180  de  zile  înainte  de  încetarea  mandatului  Guvernului  sau  de  încetarea  mandatului  conducătorilor  aleşi  ai  administraţiei publice locale care conduc la creşterea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar.” Asta înseamnă că parlamentarii nu au voie să voteze mărirea salariilor şi sporurilor pentru angajaţii din sănătate şi educaţie. Cu toate acestea, majorările în cauză se află pe lista de luni a plenului pentru a fi votate. 

„Intenţia parlamentarilor de a aproba majorări salariale înainte de alegeri reprezintă un act iresponsabil, echivalent cu cumpărarea de voturi şi cu promisiuni electorale care nu vor putea fi onorate. Este un act pe care, de la început, l-am pus sub semnul ilegalităţii pentru că nu ai voie, şi nu întâmplător Parlamentul a adoptat legea care spune că înainte de alegeri cu 180 de zile nu ai voie să modifici salarii, pentru că se ştie că asta este o monedă electorală”, a declarat, marţi, pentru Agerpres, ministrul muncii, Dragoş Pîslaru. Acesta mai spune că aplicarea amendamentelor ce prevăd măririle va avea un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei. Dacă parlamentarii vor vota, totuşi, aceste majorări, Guvernul sau preşedintele României va putea contesta această lege la Curtea Constituţională.

PRO

„Domnule Preşedinte, de ce vă opuneţi, împreună cu guvernul tehnocrat, creşterii salariilor din educaţie şi sănătate cu 15%? Vreau să vă garantez ceva: vom susţine creşterea salariilor în Parlament şi o vom pune în aplicare la guvernare, pentru că aşa aducem creşterea economică în buzunarul românilor”, a scris, ieri, pe Facebook, Liviu Dragnea, președintele PSD.

CONTRA

 

„Este greu de spus că poţi să fii de acord cu majorări votate aşa, pe ultimii doi metri înainte de alegeri. Mie mi se pare că Parlamentul a ajuns într-o zonă populist-electoralistă, unde nu ar trebui să ajungă. Aceste lucruri trebuie foarte bine cântărite. De obicei promulg legile, uneori  le trimit înapoi, câteodată la CCR”, a declarat, ieri, președintele Klaus Iohannis.

 

 

 

 

Loading...
 
 

Citește și

  • proteste sanatate medici

    Pe ultima sută de metri, înainte de a li se încheia mandatele, parlamentarii au aprobat mai multe majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici. Ministerul Muncii spune că nu sunt bani pentru aceste ”pomeni electorale”.

  • Pe ultima sută de metri, înainte de a li se încheia mandatele, parlamentarii vor să voteze câteva majorări salariale. E vorba de angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi de personalul din învăţământ. De asemenea, asistenţii vor primi sporuri mai mari. Ministerul Muncii spune, însă, că nu sunt bani pentru aceste „pomeni electorale”.

  • masina ioan lascar

    Asistenţii medicali, infirmierele, brancardierii şi personalul tehnic au oprit munca, nemulțumiți de salariile pe care le iau. După zeci de ani de muncă în domeniu au lunar doar 1.500-2.000 de lei, iar acest lucru i-a făcut să intre în grevă. Au sistat-o doar după ce au primit promisiuni de majorare, marți, 1 noiembrie.

  • posta rmana, proteste postasi sindicate

    Au salarii foarte mici angajații Poște Române. De aceea, au protestat de mai multe ori. Iată că, în urma negocierilor au obținut ce au vrut: mărirea salariilor și bonuri de masă majorate.