Românii au invadat pârtiile vecinilor

p18-actu-1-4col.jpg

Ucraina. Turiştii au la dispoziţie restaurante şi fast-food-uri de-a lungul pârtiilor
Foto: Mihai Ionescu

La 100 km de graniţă ai senzaţia că ai şi ajuns în Austria. Dar stai aşa că n-ai trecut graniţa de vest, în Ungaria, ci pe cea de nord, în Ucraina. Atunci cum e posibil? Simplu. Austriecii au construit aici o staţiune copie la indigo a celebrelor Zell am See şi Kaprun. Românii noştri au şi  descoperit bijuteria şi de Sărbători au umplut parcările cu maşini de Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani sau Cluj.

Românii amatori de munte, zăpadă şi schiat s-au cam săturat de Valea Prahovei. Aglomeraţie, cozi şi pe şosea, şi pe pârtie, cozi la mâncare, cozi la ceai cald.

Şi totul nejustificat de scump. Cât să mai suporte? Aşa că au căutat variante şi nu mică le-a fost surpriza când au aflat că la vecinii ucraineni se schiază ca-n Alpi. Şi nu faci decât 100 de kilometri de la Sighetul Marmaţiei. Aşa că ne-am luat şi noi inima-n dinţi şi schiurile pe maşină şi am plecat de Sărbători spre Bukovel, căci aşa se numeşte staţiunea de cinci stele.

p28-atu-2-2col.jpg

Maşinile cu număr de România au umplut parcările
Foto: Mihai Ionescu

Staţiunea este relativ nouă. În 2006 însă, guvernul ucrainean a început un proiect îndrăzneţ de construcţie a unui domeniu schiabil care actualmente a ajuns la circa 65 de kilometri de pârtii. Şi totul cu ajutorul austriecilor. Localnicii spun că austriecii au vrut în prima faza să dezvolte această staţiune în România, undeva în zona Moldovei, dar nu au reuşit să cadă de comun acord cu autorităţile române. Probabil, la şpagă!

Ajunşi la Bukovel am avut surpriza să vedem parcările pline de maşini româneşti. În plus, cam peste tot se aude dulcele grai moldovenesc.

p38-actu-3-2col.jpg

Staţiunea are dotări de top: teleferic, patinoar, cabane cu saună
Foto: Mihai Ionescu

Am rămas impresionaţi de faptul că sunt două parcări supraterane, imense, şi imediat gândul ne-a fugit spre Poiana Braşov unde în plin sezon nu găseşti un loc de parcare. Până la tele­scaun găseşti puncte de informare, centre de ­închiriat, şcoli de schi, fast-food-uri, tot ce-ţi pofteşte inima, iar preţurile sunt cu mult mai avantajoase decât cele din ţară.

Abonamentul pentru o zi de schiat costă puţin peste 100 de lei şi se poate schia de dimineaţă de la ora 8 până seara la ora 19.30. Şi preţurile la cazare şi masă sunt cu mult mai mici decât cele practicate în România.

p48-actu-4-2col.jpg

Staţiunea are dotări de top: teleferic, patinoar, cabane cu saună
Foto: Mihai Ionescu

O noapte de cazare costă în jur de 260 lei camera dublă, iar o masă în jur de 30 de lei. În plus cam toate pârtiile au nocturnă şi tunuri de zăpadă şi se vede treaba că administratorii pârtiilor şi-au făcut temele, sunt pregătiţi şi ce e de la Doamne-Doamne se completează cu ceva artificial.

Nu-ţi mai vine să cobori la pensiune. Ai sta toată ziua pe pârtii!
Nu uitaţi paşaportul acasă! Aveţi nevoie de el ca să primiţi viză de intrare în Ucraina, dar şi în Serbia.

Bulgaria este preferată de mulţi români

Cei care locuiesc în sudul României nu mai merg de foarte mult timp să schieze în ţara noastră.
De ani de zile iau cu asalt, iarnă de iarnă, staţiunile din Bulgaria, în special Bansko, care este cea mai nouă şi mai modernă. Vecinii de la sud se laudă cu  75 km de pârtii, iar un skipass pentru o zi întreagă, valabil de la 8.30 la 17.00, costă 25 de euro.

p58-actu-5-2col-bansko-1.jpg

Foto: Mihai Ionescu

Dacă schiaţi mai puţin timp, aveţi varianta de la ora 12.30, cu un skipass care costă 19 euro. Pentru 3 zile, preţul de închiriere al unui echipament costă în jur de 75 de euro. Cazarea pentru două persoane costă undeva la 400 de euro, la un hotel de 5 stele şi în jur de 200 de euro, la 3 stele. Un meniu ajunge la 20 de euro sau un restaurant de tip autoservire la aproximativ 10-15 euro.

Serbia a devenit punct de atracţie pentru turişti

Românii care locuiesc în vestul ţării preferă să-şi petreacă vacanţa la schi în Serbia.
Staţiunea Kopaonik se află la 386 km distanţă de ­Timişoara, aşa că în şase ore românii sunt acolo. Sârbii au aici 55 km de pârtie, dintre care 21 uşoare, 9 medii, 6 dificile, un snow park, 12 trasee de schi de tură, dar şi bob pe şine.

p68-actu-6-2col-kapaonik-sp.jpg

Foto: Mihai Ionescu

Pârtiile sunt echipate cu telescaune şi teleschi, iar skipass-ul costă undeva la 19 euro pe zi, de ­persoană. ­ Cazarea este ieftină, în jur de 10 euro de persoană, pe ­noapte, în apartamente ­pentru 4 - 6 persoane, complet ­utilate, cu baie şi bucătărie proprie. Nici mâncarea nu este scumpă. Micul dejun şi cina la restaurant costă 6 euro de persoană. 

Loading...