Regele escrocilor: «Dacă nu înşel, nu pot să trăiesc!»

Ultima actualizare:

    Mihai Clipea a stat, până  acum, 26 de ani în puşcărie
Mihai Clipea a stat, până acum, 26 de ani în puşcărie

Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba, spune un celebru proverb. Este valabil şi în cazul unui bărbat de 62 de ani, care de-o viaţă întreagă nu face decât să mintă şi să înşele. Are la activ 21 de condamnări. Eliberat în aprilie 2015, n-a rezistat nici o lună fără să dea o lovitură. Acum, e din nou după gratii.

Dacă te întâlneşti cu el pe stradă, nici nu clipeşti. Are faţa unui pensionar cumsecade, plecat la piaţă după legume. În realitate, braşoveanul Mihai Clipea este însă un infractor „cu carte de muncă”. Şi-a câştigat, pe drept cuvânt, renumele de „regele escrocilor”, după ce din 1978 încoace a înşelat sute de persoane, dându-se, rând pe rând, drept poliţist, procuror, ofiţer al fostei Securităţi, inspector de metrologie, medic pentru summit-ul NATO din Poiana Braşov, inspector al primăriei, al Crucii Roşii, chiar şi patron de fundaţie de întrajutorare.

Se dădea drept poliţist
Se dădea drept poliţist

Clipea a fost eliberat din puşcărie în aprilie 2015, dar în urmă cu câteva zile a fost săltat din nou: se dădea drept medic şi încerca să păcălească bătrânii că le face rost de medicamente gratuite pe tot anul contra unei sume de bani. „Clipici“, cum îi spun anchetatorii, şi-a petrecut 26 de ani în puşcărie. Într-un interviu pentru ”Adevărul”, omul a povestit cele mai impresionante „lovituri”.  

În 1990, a fost arestat după ce un om de afaceri german a fost atât de convins că Mihai Clipea este director în Primăria Braşov, încât i-a dat acestuia 20.000 de mărci în schimbul Parcului Titulescu şi a Cimitirului Eroilor. Neamţul era foarte interesat să cumpere terenuri în Braşov şi afacerea a fost încheiată într-un birou al Şcolii Populare de Artă.

A minţit zeci de persoane că e doctor
A minţit zeci de persoane că e doctor

„Am convins-o pe femeia de serviciu să mă lase în clădire, după ce i-am adus o mătură. Neamţul mi-a dat banii. Nu i-a mai văzut înapoi, dar nici Parcul nu e al lui“, povesteşte Mihai Clipea. Între condamnări, juca diferite roluri: ofiţer, poliţist, reprezentant al Crucii Roşii. În 2009 a fost condamnat din nou, la şase ani pentru înşelăciune. „M-am dat drept doctorul Dan Gogonea. Aveam la mine stetoscop, tensiometru şi am fost la 30 de familii. Ceream pe o consultaţie 100 sau 200 de lei. În general, mergeam la femei, că sunt mai naive. Le dezbrăcam, le consultam sau le făceam masaj. Înainte întrebam dacă au copii sau nepoţi, să nu mă prindă şi să mă bată“, spune Clipea. Omul recunoaşte că altceva nu ştie să facă.

”Comit numai fapte de înşelăciune. Altceva nu ştiu să fac. Beau înainte câteva pahare de coniac sau votcă. Apoi, îmi repet în faţa oglinzii ce trebuie să zic. Lumea e naivă. Atât timp cât sunt proşti pe lumea asta, meseria de escroc nu va dispărea“, a filosofat Mihai Clipea.

Covoarele, prima lovitură

Clipea şi-a început „cariera” cu o înşelătorie cu covoare. Se întâmpla în 1978. Atunci, escrocul le-a înşelat pe toate asistentele Spitalului Judeţean din Târgu Mureş, pretinzând că lucrează la Direcţia Comercială. Contra unei sume de bani le-a promis acestora covoare persane lucrate manual. „Am câştigat 600.000 de lei şi doi ani am ascuns banii în saci, în copaci. Eram zăpăcit de atâţia bani. Toţi s-au dus pe distracţie”, a povestit bărbatul.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net