Reacțiile politicienilor după moartea lui Oliviu Gherman. Ce mesaje au transmis pesediștii

oliviu-gherman-si-adrian-nastase.jpg

Oliviu Gherman si Adrian Năstase
Oliviu Gherman, fost președinte PSD, a murit la 90 de ani
Sursa foto: lumeapolitica.ro

Oliviu Gherman a murit, marți, 11 iulie, iar reacțiile politicienilor nu au întârziat să apară. Iată ce mesaje au transmis pe rețelele de socializare sau paginile personale pesediștii Ion Iliescu, Marcel Ciolacu, Robert Cazanciuc și Viorica Dăncilă.

Reacțiile politicienilor după moartea lui Oliviu Gherman

Oliviu Gherman, fost preşedinte al PDSR și fost președinte al Senatului, a murit marți la vârsta de 90 de ani, iar teribila veste a fost anunțată de Adrian Năstase pe blogul său. La scurt timp după aflarea veștii, au început să curgă mesaje și condoleanțe.

Ion Iliescu: „Am pierdut un prieten și un camarad”

Fostul preşedinte Ion Iliescu a precizat că a aflat cu profund regret vestea morţii lui Oliviu Gherman, fost preşedinte al Senatului şi al FDSN. „Am aflat cu profund regret vestea morţii lui Oliviu Gherman, fost preşedinte al Senatului şi al FDSN, om politic de înaltă ţinută morală, om de stânga, cu principii de la care nu a abdicat. Membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, a contribuit la definirea viitorului democratic al României ieşite din comunismul ceauşist”, a scris Ion Iliescu marţi pe blogul personal.

ion-iliescu.jpg

Ion Iliescu
Ion Iliescu a pus împreună cu Oliviu Gherman bazele PSD-ului

Fostul şef al statului a făcut o trecere în revistă a contribuţiei aduse de Oliviu Gherman. „Am lucrat împreună aproape două decenii pentru construirea şi consolidarea unui partid de stânga, social-democrat, în România, un partid care să ducă mai departe valorile şi idealurile Revoluţiei Române. A contribuit, în funcţiile de reprezentare pe care le-a deţinut, la definirea cadrului constituţional şi la adoptarea noului cadru legal, care să permită revenirea României în concertul naţiunilor europene, şi apoi integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană şi în NATO. Este unul dintre politicienii care au contribuit decisiv la succesul Consensului de la Snagov, care a pregătit România pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a completat Iliescu. El a mai spus că i-a apreciat întotdeauna „calmul şi deschiderea spre dialog, felul în care ştia să-şi asculte interlocutorii”.

„Om de ştiinţă, fizician, profesor universitar, a adus în politică ceva din rigoarea, dar şi din deschiderea spre nou, specifice domeniului în care s-a format şi afirmat profesional. A fost un exemplu pentru o întreagă generaţie de oameni de stânga, care au găsit în Oliviu Gherman un model şi un sprijin. Am pierdut un prieten şi un camarad în efortul nostru de reconstrucţie democratică a României, pentru modernizarea ei, pentru afirmarea stângii moderne într-o ţară care se confruntă şi acum cu sărăcia şi cu inechităţile economice şi sociale. Dumnezeu să-l odihnească! Transmit sincerele mele condoleanţe familiei lui Oliviu Gherman”, a conchis Ion Iliescu.

robert-cazanciuc.jpg

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc s-a numărat printre primii politicieni care au transmis mesaje de condoleanțe familiei Gherman

Robert Cazanciuc: „Un reper de moralitate şi de gândire”

Şeful interimar al Senatului Robert Cazanciuc a afirmat că Oliviu Gherman, fost preşedinte al Senatului, va rămâne un reper de moralitate şi „un model de gândire dedicat binelui românilor”. El a adăugat că acesta a reuşit să creeze la nivelul forului legislativ un dialog politic consistent care a avut la baza respectul reciproc între partidele parlamentare. „Zilele trecute, mi-am propus să iau legătura cu toţi preşedinţii Senatului pentru a-i invita la o şedinţă solemnă pentru a marca, la 10 septembrie, 30 de ani de Senat post-decembrist. Le-am spus chiar ieri (luni - n.r.) colegilor mei din Biroul Permanent de această intenţie. Primul pe listă era Oliviu Gherman, preşedinte al Senatului în perioada 1992-1996. Din păcate, astăzi, domnia sa s-a stins din viaţă”, a scris Robert Cazanciuc marţi pe Facebook.

Acesta a mai spus că Oliviu Gherman a fost mereu convins că România va deveni un stat democratic puternic.

„Personalitate de o statură intelectuală şi morală ireproşabilă, diplomat prin vocaţie, Oliviu Gherman a reuşit să creeze, la nivelul Senatului, un dialog politic consistent, bazat pe respect reciproc între partidele parlamentare, fiind convins că România va deveni un stat democratic puternic. Acele vremuri de început ale democraţiei pot reprezenta un model pt dezbaterea parlamentară de astăzi. Oliviu Gherman va rămâne în gândurile noastre un reper de moralitate şi un model de gândire dedicat binelui românilor. Dumnezeu să îl odihnească!”, a conchis Cazanciuc.

marcel-ciolacu.jpg

marcel ciolacu declaratii de presa
Marcel Ciolacu deplânge moartea lui Oliviu Gherman

Marcel Ciolacu: „Un om echilibrat, care a slujit întotdeauna idealurile şi valorile social-democrate”

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a precizat marţi că Oliviu Gherman, fostul şef al Senatului, va rămâne în amintirea oamenilor ca un om echilibrat, care a slujit mereu idealurile şi valorile social-democrate în strânsă concordanţă cu obiectivele României. „Am aflat cu tristeţe despre dispariţia dintre noi a lui Oliviu Gherman, unul dintre diplomaţii şi policitienii de stânga marcanţi de după Revoluţie. Fost preşedinte al PDSR şi al Senatului, Oliviu Gherman va rămâne în amintirea noastră ca un om echilibrat, care a slujit întotdeauna idealurile şi valorile social-democrate în strânsă concordanţă cu obiectivele României. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Marcel Ciolacu marţi pe Facebook.

viorica-dancila.jpg

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă a declarat că îi datorăm lui Oliviu Gherman recunoștință pentru tot ce a făcut în cariera sa politică

Viorica Dăncilă: „A reconstruit democrația în România”

Și Viorica Dăncilă a postat un mesaj imediat după aflarea veștii morții lui Oliviu Gherman. „Am aflat cu tristețe vestea morții fostului lider al social-democrației românești, Oliviu Gherman. A fost un om politic remarcabil și un universitar apreciat. A făcut parte din generația care a reconstruit democrația în România, care a reușit reconectarea țării noastre cu sistemul de valori european. Îi datorăm recunoștință pentru înțelepciunea și echilibrul dovedite în funcțiile importante pe care le-a ocupat - președinte al Senatului României, președinte al FDSN, ambasador al României în Franța. Dumnezeu să-l odihnească!”, scrie Viorica Dăncilă.

Cine a fost Oliviu Gherman

oliviu-gherman.jpg

Oliviu Gherman
Oliviu Gherman a fost unul dintre titanii PSD
Sursa foto: Digi24
  • Oliviu Gherman s-a născut la 26 aprilie 1930. A fost om politic, senator în patru legislaturi. În legislatura 1990-1992 a fost senator de Dolj, ales în circumscripţia electorală 17, din partea Frontului Salvării Naţionale, potrivit Digi24.

Vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului în perioadele septembrie - octombrie 1992, februarie - august 1992 şi iunie 1990 - februarie 1992.

  • Membru al Grupului parlamentar al Frontului Salvării Naţionale, al Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit Agerpres. În legislatura 1992-1996 a fost senator de Dolj din partea Frontului Democrat al Salvării Naţionale (până în iulie 1993) şi din partea Partidului Democraţiei Sociale din România (din iulie 1993).
  • Preşedinte al Senatului, preşedinte al Biroului Permanent în perioadele septembrie - noiembrie 1996, februarie - iunie 1996, septembrie - decembrie 1995, februarie - iunie 1995, septembrie - decembrie 1994, februarie - iunie 1994, septembrie - decembrie 1993, februarie - iunie 1993, octombrie - decembrie 1992. Membru al Grupului parlamentar al Partidului Democraţiei Sociale din România.
  • În legislatura 1996-2000 a fost senator de Bucureşti, ales în circumscripţia 41, din partea Partidului Democraţiei Sociale din România. Vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului în perioadele februarie - iunie 1998, septembrie - decembrie 1997, februarie - iunie 1997, noiembrie - decembrie 1996. Membru al Grupului parlamentar al Partidului Democraţiei Sociale din România, membru în Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului (din septembrie 1999), în Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă (din decembrie 1996), în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială (până în septembrie 1999). Membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Coasta de Fildeş (din februarie 1997) şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Africa de Sud (din februarie 1997).
  • În legislatura 2000-2004 a fost senator de Bucureşti, ales în circumscripţia electorală 42, din partea Partidului Democraţiei Sociale din România (până în iunie 2001) şi din partea Partidului Social Democrat (din iunie 2001). Membru în Grupul parlamentar PSD (social-democrat şi umanist), în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, în Grupul parlamentar de prietenie cu India şi în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Africa de Sud. Mandatul său s-a încheiat la 27 august 2001, prin demisie. 
Loading...

Citește și

  • Oliviu Gherman a fost primul președinte al Senatului

    A murit Oliviu Gherman, de profesie fizician, fostul președinte al Senatului și cofondator împreună cu Adrian Năstase și Ion Iliescu al Frontului Democrației și Salvării Naționale, formațiunea politică din care a apărut mai târziu celebrul FSN. Fostul preşedinte al Senatului avea 90 de ani.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1