Reacția Regelui Mihai când a aflat că Radu Duda o iubește pe Principesa Margareta

Ultima actualizare:

    Principele Radu al României împlinește astăzi, 7 iunie, vârsta de 58 de aniFOTO: Casa Regală
Principele Radu al României împlinește astăzi, 7 iunie, vârsta de 58 de aniFOTO: Casa Regală

Ca în poveștile cu Făt Frumos care se căsătorește cu prințesa visată, apoi trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți. Așa a fost destinul fostului actor Radu Duda, acum Principe al României. Alteța Sa Regală împlinește astăzi, 7 iunie, 58 de ani.

Alteța Sa Regală Radu, Principe al României, Principe de Hohenzollern-Veringen, Principele Radu al României împlinește astăzi, 7 iunie, vârsta de 58 de ani. Majestatea Sa și Alteța Sa Regală vor petrece ziua la Săvârșin, sărbătorind evenimentul privat, a anunțat Casa Regală.

Și până să fie Principe, Radu Duda a avut o viață împlinită. A avut o activitate artistică de succes de peste 20 de ani.


    Actorul Radu Duda a jucat rolul lui Gigi Stamatescu (ofițer, iubitul Mizei) în piesa de teatru ”Titanic vals”captura Arhiva TVR
Actorul Radu Duda a jucat rolul lui Gigi Stamatescu (ofițer, iubitul Mizei) în piesa de teatru ”Titanic vals”captura Arhiva TVR

Radu Duda s-a născut la 7 iunie 1960, în Iași, într-o familie de medici. A fost admis pe locul patru la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București, pe care a absolvit-o în anul 1984, la clasa prof. Olga Tudorache. Printre colegii săi de promoție s-au numărat Carmen Tănase, Bogdan Gheorghiu, Oana Pellea și Adrian Păduraru. După absolvire, tânărul actor a fost repartizat la Teatrul Municipal din Suceava, apoi a fost transferat ca actor la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași. În acea perioadă, Radu Duda a locuit la bloc, ca majoritatea românilor. În anul 1988, se mută la București. A lucrat ca asistent universitar (1990-1994) la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa prof. univ. Dem Rădulescu.

Printre rolurile interpretate de actorul Radu Duda sunt de remarcat: rolul lui Gigi Stamatescu (ofițer, iubitul Mizei) în piesa de teatru ”Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, un rol în piesa de teatru ”Trei surori” de A. P. Cehov.

Cum a cunoscut-o pe Principesa Margareta


    Radu Duda a cunoscut-o pe Principesa Margareta în anul 1992, iar doi ani mai târziu s-au căsătoritFOTO: Casa Regală
Radu Duda a cunoscut-o pe Principesa Margareta în anul 1992, iar doi ani mai târziu s-au căsătoritFOTO: Casa Regală

În anul 1993, a realizat primul proiect de terapie prin artă ”Artécole”, pentru orfanii din România. Așa a cunoscut-o pe fiica cea mare a Regelui Mihai, Margareta.

El actor, admirând-o de la distanţă pe ea, fiica cea mare a Regelui Mihai I. La început, iubirea lor părea una imposibilă, fiind despărţiţi de rangul şi rolul pe care le avea viitoarea Principesă Moştenitoare a României și Custode al Coroanei.

Fiica cea mare a Regelui Mihai şi a Reginei Ana era încă un personaj nou în peisajul românesc, având în vedere că Familiei Regale i s-a permis abia în 1992 să pună piciorul pe pământ românesc.

Născută în exil, pe 26 martie 1949 la Lausanne, Elveţia, Principesa descoperea în premieră ţara tatălui său, după ce a copilărit în Danemarca, Elveţia, Grecia şi Marea Britanie, iar studiile şi le-a făcut tot departe de ţară. Absolventă de Sociologie, la Universitatea din Edinburgh, a lucrat aproape zece ani în cadrul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite. Ulterior, a ales să renunţe la carieră pentru a-şi ajuta tatăl să facă lobby pentru România. Iar în 1990 înfiinţa Fundaţia Principesa Margareta a României, o organizaţie nonguvernamentală menită să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale copiilor, persoanelor în vârstă, dar şi ale familiilor aflate în dificultate.

Tocmai prin intermediul acestei fundaţii, Principesa Margareta avea să-l cunoască pe tânărul actor Radu Duda. Acesta a impresionat-o prin dăruirea cu care realiza proiecte pentru minorii aflaţi în dificultate.

”Probabil că Principesei i-a plăcut această apropiere sufletească a copiilor faţă de mine, pe care a găsit-o dovada unei anumite generozităţi şi aplecări asupra unui domeniu care îi era atât de drag. A fost o întâlnire care ne-a marcat pe amândoi sufleteşte“, povesteşte Principele Radu despre prima întâlnire cu Principesa Margareta, scrie OK Magazine.ro.

Principele mărturisea că o remarcase dinainte şi că o percepuse plină de graţie şi de o distincţie rar întâlnită. „Prin tinereţea, graţia ei şi amprenta regală pe care o avea dădea un contrast atât de puternic cu societatea, încât evident că nu trecea neobservată“, îşi aminteşte el de prima impresie pe care i-o făcuse Principesa.

A fost, însă, nevoie şi de alte întâlniri, unele oficiale pentru ca între ei lucrurile să evolueze. „Întâi am vorbit la telefon, în fiecare seară timp de 50 de zile. Mă duceam la metrou şi dădeam telefon cu cartele pentru că nu existau telefoane mobile, iar eu nu aveam telefon unde stăteam“, povestea Principele Radu în cadrul unui interviu mai vechi.

După mai multe discuţii la telefon, cei doi au hotărât să se întâlnească pe 8 ianuarie 1996 la Londra. În prima seară, la celebrul restaurant Bertorelli’s de lângă Royal Opera House, Radu Duda şi-a făcut curaj şi a cerut-o în căsătorie, punându-i Principesei pe inelar o bijuterie fină, moştenire de familie.

Întâlnirea cu Regina Ana și Regele Mihai

Însă, cei doi trebuiau să-i anunţe şi pe Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana de intenţiile lor. ”Principesa Moştenitoare a organizat o întâlnire cu Regina Ana şi ne-am întâlnit undeva pe malul lacului, într-o cafenea. Regina Ana, foarte voluntară, a venit îmbrăcată cu o pufoaică şi cu nişte ghete. A fost foarte directă şi n-a fost nevoie de prea multe explicaţii, a înţeles despre ce era vorba“, a povestit Principele Radu pentru emisiunea „În Premieră“.

După alte două luni, la Geneva, afla şi Regele Mihai I despre legătura lor de suflet. „N-a spus mare lucru. Mi-a arătat doar păsărelele pe fereastră, în grădină, în loc de răspuns“, îşi aminteşte soţul Principesei Moştenitoare. „După două-trei luni, ne-am întâlnit tot la masa de prânz şi Regina l-a întrebat: «Michael, ai un răspuns pentru aceşti doi copii din faţa noastră?». Şi el a răspuns: «Da»“. Logodna oficială a avut loc pe 10 iunie 1996, data aniversării căsătoriei Regelui şi Reginei.


    Căsătoria civilă a fost pe 24 iulie, iar cea religioasă pe 21 septembrie la Biserica Ortodoxă grecească Sfântul Gherasimos din LausanneFOTO: Casa Regală
Căsătoria civilă a fost pe 24 iulie, iar cea religioasă pe 21 septembrie la Biserica Ortodoxă grecească Sfântul Gherasimos din LausanneFOTO: Casa Regală

Căsătoria civilă a fost pe 24 iulie, iar cea religioasă pe 21 septembrie la Biserica Ortodoxă grecească Sfântul Gherasimos din Lausanne. După 48 de ani, aceeaşi rochie a Reginei Ana a fost purtată de fiica sa cea mare. ”Nunta a fost cel mai greu şi mai emoţionant moment pentru mine, am făcut multe repetiţii pentru că sunt foarte multe ritualuri de îndeplinit“, a povestit Principele Radu.

Printre cei 250 de invitaţi la petrecere se aflau şi membri ai unor familii regale, precum Regina Sofia a Spaniei, Împărăteasa Farah a Iranului, Marele Duce Henri şi Marea Ducesă Maria Teresa de Luxemburg, Infanta Elena a Spaniei, Principele Alexandru şi Principesa Catherine ai Serbiei şi Iugoslaviei.

A doua zi după nuntă, cuplul regal a plecat pentru 18 zile în luna de miere, în Iordania, unde au fost găzduiţi de Principele Hassan şi Principesa Sarvath ai Iordaniei.

Sursa: OK Magazine.ro

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net