Pune-ţi azi cauciucurile de iarnă! De mâine rişti să iei amendă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Şoferii care circulă fără anvelope de iarnă riscă, de mâine, amenzi usturătoare. Cu toate acestea, puţini români s-au programat la service pentru schimbarea cauciucurilor de vară.

Anvelopele pentru sezonul rece sunt obligatorii după 1 noiembrie, însă numai în condiţii de ninsoare sau polei.

Şoferii par însă încrezători în vremea frumoasă: ieri, în service-uri, numărai pe degete maşinile parcate pentru schimbarea anvelopelor.

Tudor Dragoman a pus cauciucurile de iarnă ca să plece în Germania

simeon stalpnicul png

„Aşa sunt românii, lasă totul pe ultima sută de metri. Când o să ningă, or să dea toţi buzna să pună cauciucuri de iarnă. Aşa au procedat mereu: în loc să le cumpere din vară anvelopele, când erau ieftine, le achiziţionează acum, când sunt mult mai scumpe, sau nu se mai găsesc", spune Ion Săvulescu, angajatul unui service de pe şoseaua Petricani din Capitală. Înlocuirea anvelopelor durează câteva minute şi costă în medie 50 de lei. O nimica toată, având în vedere că, din pricina neglijenţei, aţi putea scoate din buzunare chiar şi câteva mii de lei pentru amenzi.

Dumitru Stamen a cheltuit aproape 1.000 de lei pe anvelopele de Logan

simeon stalpnicul png

Majoritatea şoferilor au anvelopele de iarnă deja achiziţionate de anul trecut - când a intrat în vigoare legea - dar cei care s-au grăbit să le monteze pe maşini sunt cei care se pregătesc de vreo călătorie mai lungă. „Eu merg des în Germania şi acolo nu ţine cu all-season: ori ai de iarnă, ori nu ai. Clar! Şi cum deja se anunţă zăpezi, nu vreau să risc", ne-a spus Tudor Dragoman, un şofer bucureştean în vârstă de 42 de ani.

Amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei

 Legislaţia care a intrat în vigoare de anul trecut prevede amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei şi reţinerea talonului pentru cei care umblă fără anvelope de iarnă, pe porţiunile de asfalt acoperite cu zăpadă sau polei.

 Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să aibă pe lângă scrisul M plus S (Mud plus Snow, adică noroi plus zăpadă) şi anumite semne, respectiv, un fulg de nea şi o creastă alpină.

 Costul unei anvelope noi de iarnă pleacă de la aproximativ 150 de lei, pentru un autoturism Tico, spre exemplu, 250 de lei în cazul unui Logan şi poate ajunge la câteva mii de lei, pentru maşinile 4X4.

Prima ninsoare la Bâlea Lac

Turiştii care au ajuns ieri la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, au avut parte de un peisaj de poveste. În noaptea de luni spre marţi a nins aproape continuu, iar dimineaţa turiştii veniţi la munte echipaţi de toamnă s-au trezit cu zăpadă de câţiva centimetri.

simeon stalpnicul png

Bucureşteanca Maria Ioana Urda s-a bucurat de prima zăpadă din acest an, cu care s-a jucat la Bâlea Lac

simeon stalpnicul png

Mercurul din termometre a coborât ieri, la Bâlea, la minus 6 grade Celsius. De astăzi, temperaturile cresc treptat, ajungând la 14 grade în aproape toată ţara. Joi, toamna revine, iar temperaturile vor ajunge la 20 de grade în sudul ţării, la Bucureşti şi Constanţa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net