Primăria Capitalei a decis mutarea târgului de Crăciun din Piaţa Victoriei!

Ultima actualizare:

    Protest împotriva Târgului de Crăciun de la Piaţa VictorieiFoto Facebook Alexandru Socol
Protest împotriva Târgului de Crăciun de la Piaţa VictorieiFoto Facebook Alexandru Socol

Instalarea Târgului de Crăciun de anul acesta i-a supărat pe câţiva protestari care s-au simţit deranjaţi de faptul că în locul unde ei susţin proteste, vor fi amplasate căsuţe.

UPDATE 16.00 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunță că a luat decizia de a muta Festivalul de colinde și târgul de Crăciun din Piața Victoriei într-un alt loc, însă edilul face afirmații grave în comunicatul transmis, potrivit Digi24.

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfășura, din cauza unor protestatari agresivi verbal și fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat și rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde.Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituția României și legile țării sunt călcate în picioare fără că instituțiile centrale ale statului să reacționeze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spațiu public, ce aparține tuturor bucureștenilor, mâine se pot întâmplă evenimente similare la Administrația Prezidențială, la Parlament, la alte instituții publice care îi reprezintă pe toți cetățenii, indiferent de apartenența politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasa.Este foarte grav ce s-a întâmplat astăzi și, că atare, trag un semnal public de alarmă.Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde și târgul de Crăciun într-o altă locație, dar acest lucru nu rezolva problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresați fizic și verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea, vor răspunde pentru asta, atât civil cât și penal.Spațiul public este al tuturor, nu poate fi "rezervat" unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat. Există o legislație clară cu privire la adunările publice și respectarea acestei legislații este obligatorie atât pentru cetățeni, cât  și pentru instituţiile care au atribuții în menținerea sau restabilirea ordinii publice.Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescența unor astfel de violențe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României și consecințele nerespectării legii în țară noastra.Îi asigur pe bucureșteni că au în mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constituția și legile țării, le va apăra tuturor drepturile și interesele legitime și va lupa pentru ca Bucureștiul să fie într-adevăr o capitală europeană, din toate puncte de vedere.În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce privește manifestațiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestațiilor trebuie să-și asume responsabilitatea. Democrația înseamnă libertate, dar în egală măsură și responsabilitate. Legea e aceeași pentru toți!”, a fost comunicatul Gabrielei Firea.

Zeci de protestatari se află acum în Piaţa Victoriei, s-au îmbrâncit cu jandarmii şi încearcă să blocheze amplasarea barierelor pentru Târgul de Craciun organizat de Primăria Capitalei. Aceştia au dărâmat o parte din gardurile care împrejmuiesc locul unde trebuie să fie amplasat târgul. 

Marţi, Primarul Gabriela Firea a anunţat că în Piaţa Victoriei va fi construit Târgul de Crăciun. Protestatarii consideră că acela este locul lor în care îşi pot susţine punctele de vedere şi unde cer demisia Guvernului. 

„Nu cedez! Aia e! Să pună căsuţele peste mine“, a spus unul dintre protestari într-un live pe Facebook de la faţa locului. 

Conform Adevărul, un alt protestatar a declarat că România are alte nevoi, nu are nevoie de un Târg de Crăciun. „N-avem bani de spitale, n-avem bani de una alta, dar avem bani de târguri.“

După aflarea veştii pe care Primarul Capitalei l-a făcut, pagina de Facebook Corupţia Ucide a publicat un mesaj care atacă decizia luată de Gabriela Firea.

„Am aflat, astăzi, de intenţia Primăriei Capitalei de a organiza, în premieră, un Târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, în condiţiile în care există unul similar, deja, în Piaţa Constituţiei. Interpretăm decizia Primăriei ca pe o nouă încercare de a îndepărta protestele de locul lor obişnuit şi o anunţăm pe doamna Gabriela Firea că, din punct de vedere legal, nu poate face acest lucru, potrivit Legii 60/1991, republicată", a fost mesajul publicat.

În urmă cu câteva zile, premierul Mihai Tudose a declarat că organizarea unui târg de Crăciun în Piaţa Victoriei nu este o idee bună, însă Pirmaul Capitalei nu a vrut să comenteze declaraţiile acestuia. 

UPDATE 14:00

În urma îmbrâncelilor cu jandarmii, 3 dintre protestatari au fost ridicaţi. Conform Digi24, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a declarat că o persoană în vârstă a fost lovită. „Colegii mei au dorit să lamurească circumstanțele producerii unui incident. Un pic mai devreme, astăzi, o persoană în vârstă a fost lovită de o persoană din zona respectivă, de un protestatar, iar colegii mei s-au dus să-l invite la secție pentru lămurirea circumstanțelor în care s-a produs acest incident, moment în care, cum era de așteptat, probabil, cei care îl însoțeau pe protestatarul respectiv s-au opus acestei măsuri și a fost nevoie de o conducere forțată a persoanei la secția de poliție pentru lămurirea incidentului”, a declarat  Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei.


    3 protestatari au fost ridicaţiFoto Inquam Photos- Bogdan Buda
3 protestatari au fost ridicaţiFoto Inquam Photos- Bogdan Buda

Numărul de protestatari a crescut, iar trei dintre aceştia au fost ridicaţi şi duşi la audieri, a declarat Digi24.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net