„Prima Casă” scumpește apartamentele. Prețurile ar putea crește cu până la 7%

imobiliare.jpg

imobiliare
Cererea mare va crește prețul locuințelor mai ales în marile orașe

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Cererea ridicată în contextul alocării de noi fonduri pentru programul „Prima Casă” ar putea să ducă la o nouă majorare a prețurilor locuințelor, în medie cu 5-7%, a declarat pentru news.ro Gabriel Voicu, reprezentantul companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Un alt motiv pentru creșterea prețurilor este majorarea costurilor de dezvoltare, de la prețurile terenurilor la cele ale materialelor de construcții și ale forței de muncă, estimează consultantul. Potrivit acestuia, anul 2017 a debutatîntr-un climat general semnificativ mai favorabil față de 2016, când începutul de an a fost marcat de incertitudinile privind Legea dării în plată șiepuizarea rapidă a fondurilor din programul „Prima Casă”.

Normele metodologice pentru „Prima Casă” din 2017 au fost adoptate în 27 februarie prin Hotărâre de Guvern, care prevede că locuințele supuse consolidării sau reducerii riscului seismic cu cinci ani înainte de contractarea creditului sunt asimilate locuințelor noi.

Programul „Prima Casă” 2017 va avea alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat de Gucvern, iar 175,5 milioane de lei este partea nefolosită din plafonul pe anul 2016. În acest context, analistul imobiliar susține că este posibil să se înregistreze majorări de prețuri pe piața rezidențială. „Este posibil să înregistrăm noi vârfuri de cerere pe segmental „Prima Casă”, vârfuri care ar putea să ducă la creșteri punctuale de prețuri. În ansamblu, asistăm la o dezvoltare a pieței rezidențiale, o majorare a ponderii proiectelor middle market (segment pe care prețurile medii de tranzacționare sunt cuprinse între 1.100 și 1.300 de euro metrul pătrat util) în totatul ofertei noi și la o diversificare a metodelor de achiziție”, a mai declata Gabriel Voicu.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Guvernul va retrage 220 - 280 de milioane de euro de la 7 - 8 bănci implicate în programul "Prima Casă", care au consumat foarte puţin (între 0 şi 3%) din plafonul garanţiilor atribuite.

  • Cererea de credite ipotecare a crescut uşor în trimestrul III pe fondul programului Prima Casă, însă sub aşteptările băncilor, care estimează pentru ultimul trimestru al acestui an sporirea cererii faţă de perioada precedentă, arată un sondaj BNR efectuat în rândul băncilor.

  • Nici nu s-a uscat bine cerneala cu care a fost întocmit, că celebrul program “Prima casă” numără deja “victimele”. E vorba de cei care şi-au achiziţionat locuinţe cu garanţia statutului şi acum nu mai au bani să achite ratele.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5