Previziuni sumbre pentru 2019. Leul se prăbuşeşte, ROBOR explodează

inflatia_romania.jpg

inflatia in romania 2019
Previziuni sumbre pentru 2019. Leul se prăbuşeşte, ROBOR explodează
FOTO: adevarul.ro

Veștile de la economiști ne dau frisoane. Aceștia au analizat toți indicatorii, iar previziunile pentru anul 2019 sunt sumbre: leul se va prăbuși, iar ROBOR va exploda.

Asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, CFA Romania, a analizat indicatorii  economic din România, iar concluziile lor ne dau fiori.

Previziuni pentru 2019, cursul valutar

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7087, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7526, scrie adevarul.ro.

Previziuni pentru 2019, inflația

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2019/noiembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,50%.  ”Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu, atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani)”, se menționează în comunicatul CFR România, citat de adevarul.ro. Peste 75%, şi respectiv peste 66%, dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie.

Previziuni pentru 2019, ROBOR

Rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,91%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative, se menţionează în comunicat.

Previziuni pentru 2019, indicatorul de încredere macroeconomică

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut în octombrie faţă de luna anterioară cu 2,1 puncte, până la valoarea de 48,4 puncte.

Indicatorul CFA Romania de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Loading...