Povestea uitată a satului bănățean care își caută locuitorii ce l-au părăsit! De ce au plecat nemții din Lindenfeld

lindefeld.jpg

lindenfeld sat fantoma banat caransebes
Lindenfeld a fost înfiinţat de pemii germani în 1827-1828
Foto: viziteaza-romania.com

Localitatea-fantomă Lindenfeld (trad. Câmpul cu tei), din Caraș-Severin, își caută locuitorii ce au lăsat-o în urmă. Satul a fost abandonat în anii '80. Aici au locuit peste 300 de oameni de etnie germană, iar tot ce a rămas în urma lor sunt case părăsite și ziduri care stau să cadă.

În Lindenfeld se ajunge pe un drum care trece prin Poiana Buchin. Turiștii care fac trasee prin Muții Semenicului știu de acest loc. După 1900, nu a mai rămas nimeni aici. Vecinii din alte sate spun că nemții și-au lăsat casele deschise când au plecat, cu mobilă, cu vase și chiar cu rufele pe sârmă, relatează greatnews.ro. Toți erau urmași ai coloniștilor germani stabiliți aici în 1828. Cei mai mulți dintre ei s-au mutat la oraș, iar după 1990 au emigrat în Germania. Când au plecat, oamenii n-au mai privit înapoi. Din lăcașul de cult catolic, vechi de peste 150 de ani, au mai rămas zidurile, o cruce și clopotul pe care îl mai trag, din când în când, turiștii care ajung în satul părăsit, potrivit TVR.

2.jpg

lindenfeld sat fantoma banat caransebes
Nemții care au plecat dn Lindenfeld nu s-au mai uitat înapoi
Foto: viziteaza-romania.com

 

În valea Poiana Buchin, sătenii își mai amintesc și acum de nemții de la munte. Aceștia susțin că locuitorii din Lindenfeld nu s-ar fi mutat dacă drumul ar fi fost mai accesibil. Acum se poate circula pe el, dar în urmă cu 30 de ani era un calvar pentru localnicii care făceau naveta la Caransebeș. Acum, aici mai stau în picioare doar câteva case și o biserică romano-catolică salvată de distrugere de un timișorean, potrivit site-ului viziteaza-romania.com.

Există și o speranță că Lindenfeld ar putea reînvia din cenușă proprie. Mai mulți urmași ai localnicilor din sat au venit în România pentru a-și revendica proprietățile.  

Loading...
 
 

Citește și

  • sat, satean, singur, drum, marmura

    Au plecat rând pe rând, la oraş. Gheorghe Gheorghesc, de 70 de ani, este singurul care nu a părăsit satul Alun care avea pe vremuri peste o sută de gospodării. În zonă, marmura este peste tot, aşa că drumul şi mănăstirea din zonă sunt construite din acest material preţios.

  • casa poporului, romania, bucuresti

    Cum văd străinii România? Iată ce spune un blog despre țara noastră. Site-ul Family Vacation a întocmit un top pamflet cu motive pentru care nu ar trebui să vizitezi România. Argumentele prezentate sunt sarcastice și sunt urmate de poze superbe cu peisaje românești.