Postul Crăciunului. Cele mai bune sarmale de post cu orez, reţeta Sandei Marin

sarmale_de_post-reteta-sanda_marin.jpg

sarmale_de_post-reteta-sanda_marin
În celebra carte de bucate românești a Sandei Marin, ”Adevărul” a găsit o rețetă pentru sarmale de post
FOTO: adevarul.ro

Suntem în Postul Crăciunului, iar de pe masa multor români nu lipsesc sarmalele cu orez. Iată o reţetă din celebra carte de bucate a Sandei Marin! Sunt foarte bune şi fără a fi încălzite, mulţi preferând să le consume reci.

Gospodinele se dau peste cap să gătească preparate gustoase, chiar dacă suntem în Postul Crăciunului și nu se consumă alimente de proveniență animală. În celebra carte de bucate românești a Sandei Marin, ”Adevărul” a găsit o rețetă pentru sarmale de post.

Cele mai bune sarmale de post cu orez

În anul 1936, Cecilia Maria Zapan a publicat o carte de bucate românești, cu 10.000 de rețete culinare cunoscute în bucătăria românească. Nefiind sigură de succesul cărții și din dorința de a nu își face de râs soțul, doctor în chimie, și tatăl, profesor universitar, a semnat cartea cu pseudonimul Sanda Marin.

Printre rețetele tradiționale românești din cartea Sandei Marin este și cea pentru sarmale de post, cu orez, foarte potrivită în Postul Crăciunului.

Ingrediente

O varză mare, 2 cepe, 1 ceaşcă orez, sare, piper, verdeaţă tocată, 1 linguriţă boia de ardei sau 1 lingură bulion de roşii, 3 linguri ulei

Mod de preparare

  • Ca şi cele cu carne, sarmalele cu orez se pot face din varză acră sau din varză dulce.
  • Varza acră se spală cu apă rece, iar cea dulce se opăreşte cu borş.
  • Se prăjeşte uşor în ulei ceapa tăiată mărunt. Când a început să se îngălbenească, se adaugă orezul ales şi spălat.
  • Se stinge cu o ceaşcă de apă.
  • Se pune sare, piper, verdeaţă tocată (după gust se poate adăuga o mână de stafide fără sâmburi, alese şi spălate).
  • Între timp se pregăteşte varza, se fac sarmale şi se aşază în cratiţă, după ce s-a pus pe fund un rând de varză tăiată mărunt.
  • Deasupra se mai pune un rând de varză.
  • Se toarnă apă la cele făcute cu varză acră și borş la cele cu varză dulce.
  • Se pun puţin bulion sau boia şi două linguri de ulei.
  • Se dau sarmalele la cuptor să fiarbă înăbuşit circa 1 oră.
  • Când orezul este fiert, se dau la o parte.
  • Se servesc reci.

Citește și:

La ce să fiți atenți când faceți cumpărături în Postul Crăciunului

Reţete de post de la bucătari celebri

Loading...

Citește și

  • fasole_de_post-mancare-preparat-reteta

    Românii se dau în vânt după iahnia de fasole cu afumătură, iar de 1 Decembrie este nelipsită. Merge ca unsă cu un pahar de țuică fiartă. Un preparat ieftin și ușor de gătit, adus la desăvârșire în popotele militare, mâncarea de fasole a devenit tradițională de Ziua Națională.

  • Postul Crăciunului este unul dintre cele mai mari din calendarul ortodox

    Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, se sfârșește pe 25 decembrie și ține 40 de zile. Daca prima zi cade miercurea sau vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. Click! îți prezintă calendarul dezlegărilor din Postul Crăciunului, conform Patriarhiei Române.