La ce să fiți atenți când faceți cumpărături în Postul Crăciunului

produse_de_post-supermarket.jpg

produse_de_post-supermarket
Nu cumpărați de la marginea drumului, ci doar din locuri autorizate veterinar
FOTO: Click!

Credincioșii respectă tradiția în Postul Crăciunului și se abțin să mănânce produse de origine animală. Aveți grijă de unde cumpărați produsele de post! Veterinarii spun că vor fi și alimente care vă pot pune în pericol. Recomandări de la veterinari.

Pe 15 noiembrie, credincioşii ortodocşi au întrat în perioada postului Naşterii Domnului sau a Crăciunului. Acesta se termină chiar pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun.

Postul Crăciunului, fără produse de origine animală

”În perioada Postului de Crăciun, populaţia care respectă această tradiţie creştină, consumă produse alimentare specifice, respectiv produse de morărit şi panificaţie, soia, fasole, mazăre, sortimente pe bază de legume, fructe, produse de patiserie şi zaharoase, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, diferite sortimente de băuturi, și alte sortimente alimentare cu origine vegetală. Această solicitare determină operatorii din domeniul alimentar să pună pe piaţă cantităţi mai mari de astfel de alimente decât în mod obişnuit. Având în vedere volumul mare de produse alimentare din aceste sortimente, există riscul ca pe parcursul lanţului alimentar unele produse să fie supuse contaminării cu microorganisme sau prin contaminanţi naturali care sunt introduşi accidental sau prin tratarea inadecvată a alimentelor”, vă avertizează Dr. Penţea Ioan Viorel, secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Sibiu. 

Recomandările veterinarilor pentru Postul Crăciunului

 • Nu cumpărați de la marginea drumului, ci doar din locuri autorizate veterinar.
 • Citiți cu atenție etichetele și verificați data expirării produsului, rețineți și respectați condițiile în care se păstrează produsul.
 • Nu cumpărați de la un vânzător care nu este curat și echipat corespunzător.
 • Nu luați produse murdare, lovite ori care sunt amestecate cu alte produse.
 • Masa,blaturile, vesela și cuțitele folosite la preparare trebuie să fie foarte curate.
 • La prepararea alimentelor folosiți doar apă potabilă.
 • Spălați cu atenție fructele, zarzavaturile şi verdeţurile folosite în reţetele culinare sau când acestea se consumă crude.
 • Animalele de companie sau insectele nu au voie să atingă produsele alimentare.

Citește și:

Cum ne pregătim pentru Postul Crăciunului. De ce copiii nu au restricții

Reţete de post de la bucătari celebri

Loading...
 
 

Citește și

 • postul_craciunului_care_se_incheie_pe_25_decembrie_perioada_de_rugaciune

  A început Postul Crăciunului. Ține 40 de zile, adică până pe 25 decembrie. Cea mai aspră zi de postire pentru sărbătoarea Crăciunului este ajunul Naşterii Domnului. Plăcerile trupești sunt interzise în această perioadă.

 • Postul Crăciunului este unul dintre cele mai mari din calendarul ortodox

  Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, se sfârșește pe 25 decembrie și ține 40 de zile. Daca prima zi cade miercurea sau vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. Click! îți prezintă calendarul dezlegărilor din Postul Crăciunului, conform Patriarhiei Române.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1