Ploile şi vijeliile mătură ţara

Ultima actualizare:

    Nu plecaţi de acasă fără umbrele!
Nu plecaţi de acasă fără umbrele!

Luna lui Cuptor se dovedeşte a fi tot mai capricioasă. Aproape că n-a existat zi, de la debutul lunii şi până în prezent, fără să fi plouat. De ieri seară, suntem din nou sub avertizări de precipitaţii puternice şi vijelii, iar acestea vor dura până mâine noapte.

N-am mai avut de ani buni o lună iulie atât de ploioasă. Din contră, canicula şi seceta erau caracteristicile lui Cuptor. Anul acesta, însă, parcă s-a întors lumea cu susu-n jos. În timp ce noi ne-am săturat de ploi, nordicii s-au săturat de căldură. Şi, se pare, că nici în următoarele zile nu se va schimba nimic. Încă de ieri seară, ploile şi furtunile au pus din nou stăpânire pe multe zone din ţară, astfel că meteorologii au emis o avertizare Cod galben, valabilă până astăzi la ora 10.00, în 14 judeţe. Este vorba de: Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Dolj şi Teleorman. În aceste zone, pe lângă ploi, vântul, descărcările electrice şi, izolat, grindina, le vor da de furcă localnicilor. Din fericire, însă, unii dintre aceştia vor scăpa de vremea rea, astăzi, după ora zece, când ploile şi furtunile se vor îndrepta spre centru şi spre jumătatea estică a ţării. Aşadar, o nouă avertizare Cod galben de ploi şi vijelii va fi valabilă de azi, de la 10.00, şi până mâine, la ora 23.00, în 31 de judeţe. Acestea sunt: Cluj (jumătatea de est), Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi (nord), Gorj (nord), Vâlcea (nord), Sibiu, Braşov, Prahova, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Bistriţa Năsăud (jumătatea de est), Suceava (jumătatea de vest), Neamţ (jumătatea de vest), Mureş, Harghita, Covasna, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Bucureşti.

În aceste zone va ploua mult, cantităţile de apă acumulate fiind de peste 25-30 l/mp şi pe arii restrânse, de 50-60 l/mp. Şi veştile rele nu se termină aici. Meteorologii spun că instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată pe tot parcursul săptămânii.

Peste 32 de grade Celsius, acasă la Moş Crăciun

simeon stalpnicul png

Ţările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobişnuit de căldură, fiind înregistrate temperaturi cu mult peste valorile medii obişnuite pentru această perioadă. De pildă, în Finlanda, unde temperatura medie din iulie este de aproximativ 18 grade Celsius, mercurul a depăşit 30 de grade în unele localităţi din nord, potrivit skynews.com. De asemenea, în satul Drag, din Norvegia, au fost 34 de grade. În Rovaniemi (Finlanda), acasă la Moş Crăciun,  au fost 32,2 grade. Situaţia e îngrijorătoare pentru că seceta a dus la incendii de vegetaţie în Suedia şi mai multe persoane au avut nevoie de tratament din cauza arsurilor solare. 

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net