Planta care trebuia să-l vindece de diabet pe Ceauşescu

Ultima actualizare:

    Academicianul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, spune că stevia va fi cultivată în curând şi în România
Academicianul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, spune că stevia va fi cultivată în curând şi în România

Se numeşte “stevia” şi nu are nici o legătură cu ştevia pe care o punem la ciorbă. Este o plantă extrem de valoroasă din punct de vedere alimentar şi medicinal, originară din America de Sud. Când Ceauşescu a aflat despre calităţile sale miraculoase a cerut imediat aclimatizarea ei şi în România şi introducerea sa în dieta zilnică.

Visul lui Nicolae Ceauşescu e la un pas să devină realitate. Originară din America de Sud, stevia a fost folosită mult timp ca îndulcitor şi plantă medicinală în multe culturi ale lumii. În Brazilia şi Paraguay este folosită de sute de ani pentru îndulcirea mâncărurilor şi pentru tratarea arsurilor şi a altor probleme stomacale. A devenit populară pe tot globul abia în ultimele decenii. 

În anii ’80, stevia a intrat şi în atenţia cercetătorilor români. ”Studiile au început ca tematică de partid impusă de la nivel central, după ce Nicolae Ceauşescu se îmbolnăvise de diabet. Cei din jurul său încercau să găsească îndulcitori naturali care să nu afecteze diabetul”, spune, pentru adevarul.ro, academicianul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. Din stevia se obţine un îndulcitor de câteva sute de ori mai puternic decât zahărul din sfeclă sau trestie.

Stevia a fost adusă din America de Sud la comanda dictatorului şi urma să fie aclimatizată în România
Stevia a fost adusă din America de Sud la comanda dictatorului şi urma să fie aclimatizată în România

”Până acum nu se cunoaşte altceva în lumea vegetală care să depăşească stevia în capacitatea de îndulcire. Acumulează atâta dulceaţă încât poate depăşi de 300 de ori zahărul din sfeclă sau trestie. În partea aeriană, vegetativă, a plantei sunt concentraţi compuşii care dau gustul foarte dulce. Frunza te arde pe limbă de dulce ce este”, spune Costel Vânătoru. Stevia este apreciată pentru că nu are calorii, nu are carbohidraţi şi are indice glicemic zero. Este considerat un ingredient minunat pentru cei cu regim alimentar strict din pricina problemelor de sănătate.

”Este important de menţionat că studiile efectuate până acum arată că acest îndulcitor din stevia nu are repercusiuni şi poate fi utilizat fără restricţie de către diabetici şi cei cu probleme de obezitate”, susţine Vânătoru.

La Staţiunea experimentală din Buzău, cercetările sunt avansate. “De la anul începem să vorbim despre stevia cultivabilă în ţara noastră. Este în studiu în mai multe centre din ţară să vedem cum reacţionează şi am constatat o linie care pare mai adaptabilă”, susţine specialistul.  

Cum folosim Stevia

În forma ei lichidă, cel mai uşor poate fi folosită pentru îndulcirea băuturilor, în ceaiuri sau limonadă. În loc de o linguriţă de zahăr puteţi folosi un praf de stevia pudră sau 2-4 picături de stevia lichidă. Pentru că este stabilă la temperaturi ridicate, stevia poate fi utilizată cu succes şi în reţetele de prăjituri cu unele ajustări în privinţa cantităţilor pentru că stevia este mai dulce şi nu oferă aceeaşi textură umedă prajiturilor. În magazine, Stevia se găseşte sub formă de îndulcitor. O cutie cu 40 de pliculeţe costă 9,40 lei.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net