Piesa de teatru «Dumnezeu e un mafiot» se joacă cu poliţia la uşă

Ultima actualizare:

Poliţiştii vor asigura paza în timpul piesei “Dumnezeu e un mafiot”, de Nick Mancuso, care se va juca, sâmbătă, la Teatrul Naţional din Timişoara, după ce instituţia de cultură a primit o scrisoare de ameninţare în care se cere anularea spectacolului,informează Mediafax. Mai multe culte au cerut schimbarea titlului piesei, considerat ofensator.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, Protopopiatul Ortodox Ucrainean Lugoj, Episcopia Romano-Catolică de Timişoara, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Lugoj, Biserica Evanghelică Luterană Sinodo-Prezbiteriană din Timişoara, Protopopiatul Reformat din Timişoara, Comunitatea Baptistă din Timişoara, Cultul Adventist de ziua a şaptea, au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, modificarea titlului piesei.

Întrucât titlul piesei este provocator, blasfemiator şi aduce atingere gravă învăţăturii despre Dumnezeu, aşa cum este formulată în Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament, solicităm conducerii Teatrului Naţional din Timişoara şi regizorului să-l modifice, redându-l pe cel original sau acordându-i unul corespunzător mesajului de compasiune şi responsabilitate faţă de aproapele nostru pe care îl transmite, de altfel, şi Cartea Iov, din care s-a inspirat autorul cărţii. Pe lângă aceasta, atragem atenţia că titlul piesei nu corespunde nici spiritului Timişoarei, născut în decembrie 1989, când mii de timişoreni şi-au afirmat profundul ataşament şi credinţa în Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, Proniator şi Atotdrept, scandând «Cu noi este Dumnezeu!», «Există Dumnezeu!»", se arată în documentul transmis, joi seară, de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei şi semnat de celelalte culte.

Reprezentanţii instituţiei de cultură au precizat, însă, că nici un pasaj din piesă nu reprezintă o provocare ori o ofensă adusă credinţelor de orice fel. “Nimic din piesa lui Nick Mancuso nu ofensează credinţa şi nici dreptul la opinie al vreunui cetăţean. Dimpotrivă, spectacolul are un mesaj pozitiv, fiind, în egală măsură, o meditaţie asupra destinului unora dintre semenii noştri şi un îndemn la responsabilitate şi la compasiune”, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

Autorul este actor de teatru şi film, scriitor, profesor, artist plastic şi producător, premiat cu cele mai importante distincţii artistice din Canada, laureat al New York Film Festival.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net