Pepenele de iarnă, acum şi în România. Cercetătorii din Buzău au adus un soi din Asia

Ultima actualizare:
Costel Vânătoru,  coordonatorul  laboratorului, laudă  proprietăţile fructului
Costel Vânătoru, coordonatorul laboratorului, laudă proprietăţile fructului

Marea surpriză pe care cercetătorii Staţiunii Experimentale din Buzău le-o pregătesc legumicultorilor din toată ţara este pepenele de iarnă. Fructele sunt foarte mari, cresc pe boltă, asemenea strugurilor, şi rămân proaspete până primăvara. Nu sunt dulci, ca pepenii clasici, însă au multe calităţi medicinale.

După mulţi ani de muncă în laborator şi în solarii, cercetătorii Staţiunii Legumicole din Buzău au aclimatizat cu succes pepenele de iarnă, un soi provenit din Asia, unde este foarte popular.

”Avem trei varietăţi, trei soiuri, dintre care unul a fost omologat şi urmează să fie extins în cultură pe scară largă. Vom face documentaţia şi la celelalte două, pentru a le promova în culturi”, dezvăluie cercetătorul Costel Vânătoru, coordonatorul Laboratorului de Genetică şi Ameliorare a Plantelor, pentru adevarul.ro. 

„Pulpa e albă  şi suculentă”,  explică specialistul
„Pulpa e albă şi suculentă”, explică specialistul

Aclimatizarea pepenilor asiatici, pe care îi putem găsi şi consuma pe toată perioada anului, este o premieră pentru Europa. ”Vorbim despre o specie nouă, diferită de pepenele obişnuit, în privinţa pulpei şi a gustului. Are un avantaj mare: se păstrează foarte bine după recoltare, în perioada iernii”, explică cercetătorul buzoian. Pulpa acestui pepene este o sursă bogată în vitamine, magneziu şi potasiu.

Gustul seamănă cu cel al castravetelui 

Leguma rezistă câteva luni după recoltare şi poate înlocui castravetele şi dovleacul în preparatele culinare. ”Pulpa e albă, suculentă şi mai puţin consistentă decât cea a pepenelui clasic. Gustul seamănă mai degrabă cu cel al castravetelui. Este un aliment valoros, care poate fi folosit şi ca desert, dar nu cu dulceaţa pepenelui pe care îl cunoaştem”, spune Vânătoru. 


    „Pulpa e albă  şi suculentă”,  explică specialistul
„Pulpa e albă şi suculentă”, explică specialistul

Noul pepene este bun în murături, iar când este copt poate fi confiat, întrucât devine dulceag. Poate fi tăiat rondele, înlocuind dovlecelul, sau poate fi folosit la prepararea sucurilor. Şi seminţele pot fi consumate, asemenea celor de dovleac. Pepenele de iarnă este înrudit cu castraveţii şi, spre deosebire de pepenele roşu sau galben, creşte pe boltă, asemenea strugurilor. ”Se păstrează foarte bine peste iarnă, fiindcă prezintă, la suprafaţă, perişori, care nu permit pierderea apei. De aceea, condiţiile de păstrare nu sunt deosebite”, completează Camelia Bratu, cercetător la staţiunea legumicolă. 

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net