Osemintele Reginei-mamă Elena a României, repatriate pe 18 octombrie. A fost cea mai mare dorință a Regelui Mihai

agfzad01nmizm2m0nmm0nzhkzjq4nmq1owewmdi1mgfimzvlyq.thumb_.jpg

Familia Regală va îndeplini cea mai mare dorință a Regelui Mihai. Osemintele Reginei Elena vor ajunge în România

Cea mai mare dorință a Regelui Mihai se va îndeplini pe 18 octombrie, atunci când osemintele mamei sale, Regina Mamă Elena, vor fi aduse în România și va avea loc o ceremonie de reînhumare în noua Catedrală Arhiepiscopală şi regală de la Curtea de Argeş.

Rămăşiţele pământeşti ale reginei Elena vor fi aduse la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, a decis Custodele Coroanei Române, Margareta.

„Regina Elena va odihni în noua Catedrală Arhiepiscopală şi regală de la Curtea de Argeş alături de fiul ei, regele Mihai I”, se arată în anunţul publicat marţi pe site-ul româniaregala.ro. 

Sicriul va ajunge la aeroportul internaţional Otopeni vineri, 18 octombrie 2019. „Ceremonia funerară va avea loc în Catedrala istorică Episcopală şi Regală, sâmbătă, 19 octombrie 2019. Reînhumarea va avea loc în pridvorul noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale”. Rămăşiţele pământeşti urmează să fie aduse din Elveția, pe 19 octombrie, ocazie cu care vor fi organizate funeralii naționale.

Biroul de presă al Palatului Elisabeta va face public programul pe 11 octombrie, potrivit news.ro.

Regina-mamă Elena a României, mama regelui Mihai I, s-a născut pe 3 mai 1896, la Palatul Tatoi, lângă Atena. Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a fost fiica regelui Constantin I al elenilor şi a reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei). A fost sora regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei. S-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorţat la 21 iunie 1928. În 1940, a devenit regina-mamă a României. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne. Spre deosebire de regele Mihai I, regina Elena nu a şi-a mai revăzut niciodată ţara.

Loading...
 
 

Citește și

  • Regele Mihai, impreuna cu Regina-mama Elena si Maresalul Ion Antonescu, a avut-o aproape, ca iubita, in perioada razboiului, pe grecoaica Dolly Chrissolegos, banuita de a fi fost agenta comunista

    În vara anului 1942, Mihai I era din nou rege, de aproape 2 ani, după abdicarea lui Carol al II-lea, tatăl său, la 6 septembrie 1940. Se apropia de vârsta de 21 de ani şi avea deja în spate câteva zbuciumate poveşti amoroase. În viaţa suveranului intră o grecoaică, de 20 de ani, Dolly Chrissolegos. Un articol din revista franceză “Cavalcade”, din 15 ianuarie 1948, apărută la două săptămâni de la abdicarea lui Mihai I, relatează, la modul romanţat, despre idila dintre rege şi Dolly, supranumită şi “Dodo”. Cea care era lângă Rege inclusiv în ziua de 23 august 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste, fostul aliat, a fost bănuită că ar fi o agentă comunistă „plasată” în patul Regelui.

  • Rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea şi ale Reginei Elena, părinţii Regelui Mihai I, şi ale principelui Mircea, al şaselea copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, vor fi mutate la primăvară în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Deşi au divorţat în 1928, părinţii Regelui Mihai, Carol al II-lea şi Regina-mamă Elena, vor fi reuniţi în noua catedrală de la Curtea de Argeş.